Απομόνωση: 9 ουσιαστικοί λόγοι, για να περάσετε χρόνο με τον εαυτό σας!

«Δεν χρειάζεται να φύγετε από το δωμάτιό σας. Παραμείνετε καθισμένοι στο τραπέζι σας και ακούστε. Μην ακούτε καν! Απλώς περιμένετε. Μην περιμένετε καν! Να είστε ήσυχοι, ακίνητοι και μοναχικοί. Ο κόσμος θα σας προσφερθεί και θα βγάλει τις μάσκες του. Δεν έχει καμία άλλη επιλογή. Θα κυλήσει με έκσταση στα πόδια σας»

~ Franz Kafka

Σε αυτόν τον κόσμο ο οποίος συνδέεται με τα πάντα on line, ποτέ μέχρι πρότινος δεν ήταν πιο σημαντικό να δημιουργήσουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Όπως ήρθαν τα πράγματα, η «μοναξιά» μάς επιβλήθηκε απότομα και αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε. Ο χρόνος μάς είναι πολύτιμος είτε είμαστε μόνοι μας είτε με άλλους.

Το να είμαστε μόνοι με τους εαυτούς μας είναι απαραίτητο για να βρούμε την ευτυχία και τη χαρά, γιατί μόνο όταν είμαστε μόνοι, πολλοί από εμάς μπορούμε να δούμε τις αληθινές πλευρές μας. Πάντα κάποιος χρειάζεται κάτι από εμάς – ειδικά οι αγαπημένοι μας. Είτε αναγνώριση είτε ένα χαμόγελο, βοήθεια σε κάτι ή απλώς να τους ακούσουμε. Μόνο όταν είμαστε μόνοι μπορούμε να βγάλουμε τις κοινωνικές μας «μάσκες» και να είμαστε εντελώς ο εαυτός μας. Μόνο τότε μπορούμε να δούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε και να μάθουμε πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Πάντα η ηθελημένη μοναξιά ήταν για εμένα ένας τρόπος να γεμίσω τις μπαταρίες μου, να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη – αυτό όμως δεν ισχύει για όλους. Έχω πολλά παραδείγματα ανθρώπων που δεν τους ήταν εύκολο να καθίσουν μόνοι τους. Το να μένεις όμως με τον εαυτό σου δεν ισοδυναμεί με μοναξιά.

Ίσως η διαρκής απασχόληση με κάτι, η δουλειά και μετά οι οικογενειακές υποχρεώσεις είναι αυτό που έχει συνηθίσει ο περισσότερος κόσμος. Οπότε, στην περίπτωση που κάποιος θα μείνει μόνος με τον εαυτό του, μπορεί να σκεφτεί πολύ εύκολα ότι η μοναξιά είναι οδυνηρή και έτσι γεμίζει τη ζωή του με δραστηριότητες, για να διατηρείται απασχολημένος.

Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της μοναξιάς και της μοναχικότητας. Η μοναξιά υπάρχει όταν αισθανόμαστε μόνοι – αποσυνδεδεμένοι από τους άλλους και συχνά ανεπιθύμητοι ή ανεπαρκείς με κάποιον τρόπο. Όμως, όπως γνωρίζετε, μπορούμε να αισθανόμαστε μόνοι ακόμη και όταν είμαστε μέσα σε πλήθος.

Η απομόνωση είναι μια ΕΠΙΛΟΓΗ και μας ενδυναμώνει. Όταν επιλέγουμε να είμαστε μόνοι, αντί να αισθανόμαστε αποσυνδεδεμένοι από τους άλλους, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Η απομόνωση έχει δύναμη όταν την επιλέγουμε. Τη δύναμη της αποκάλυψης και της ανακάλυψης.

Εδώ είναι 9 οφέλη της μοναξιάς που έχω βιώσει προσωπικά και μπορούν να σας φανούν χρήσιμα:

1. Αυτογνωσία: Η μοναξιά δημιουργεί τον χώρο για να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει μαζί μας, να μάθουμε τι είναι σημαντικό για εμάς, τι ονειρευόμαστε και τι πραγματικά αγαπάμε. Η δημιουργία απομόνωσης, χρόνου για τον εαυτό σας σας βοηθά να ακούσετε τη δική σας φωνή και να ανακαλύψετε ποιοι είστε πραγματικά και τι θέλετε.

«Η μοναξιά βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε αυτογνωσίας, γιατί μόνοι μας μαθαίνουμε να διακρίνουμε μεταξύ του ψεύτικου και του αληθινού, του ασήμαντου και του σημαντικού»

~ Άγνωστος

2. Δημιουργικότητα: Σε περιόδους ηθελημένης απομόνωσης, σε λούζει η ενέργεια της έμπνευσης. Δοκιμάστε να ακούσετε τον εαυτό σας και όταν έρθει η έμπνευση, κρατήστε την κάπου, έστω ως σημείωση σε ένα χαρτί. Αν την αφήσεις, θα σε αφήσει αλλά αν την κρατήσεις εκείνη τη στιγμή, θα είναι πολύ γενναιόδωρη μαζί σου.

 «Η μοναξιά γεννά το πρωτότυπο σε εμάς»

~ Thomas Mann

3. Πλήρης και απόλυτη ικανοποίηση του εαυτού μας: Αφήστε τα πράγματα που σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι για αυτό που κάνετε. Μην ανησυχείτε αν κάποιος άλλος θα το απολαύσει ή αν είναι ανόητο ή χωρίς νόημα ή βαρετό ή ενοχλητικό. Κάντε ό,τι θέλετε. Βάλτε δυνατά τη μουσική. Αυτή είναι μια χαρά που είναι αδύνατο να βιώσουμε όταν είμαστε με άλλα άτομα γύρω μας. Ακόμα και να χοροπηδάς πάνω στον καναπέ σου βλέποντας «Mamma Mia».

«Τα μεγάλα μυαλά είναι σαν αετοί και χτίζουν τη φωλιά τους σε ψηλούς μοναχικούς προορισμούς… Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ο εαυτός του αρκεί να είναι μόνος και αν δεν αγαπά την απομόνωση, δεν θα λατρέψει την ελευθερία, γιατί μόνο όταν είναι μόνος του είναι πραγματικά ελεύθερος»

~ Arthur Schopenhauer

4. Αναζωογόνηση: Η ζωή μας (και των άλλων) είναι πολύπλοκη και γεμάτη προβλήματα. Αφήστε τα όλα και απολαύστε την ομορφιά του τώρα και του εαυτού σας.

«Πρέπει να είμαι μόνη πολύ συχνά. Θα ήμουν αρκετά χαρούμενη αν περνούσα από το Σάββατο το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί μόνη μου στο διαμέρισμά μου. Έτσι ξαναγεμίζω»

~ Audrey Hepburn

5. Διαύγεια: Η μοναξιά σάς δίνει χώρο και μυστικότητα, για να επεξεργαστείτε τα προβλήματα της ζωής και τα δύσκολα συναισθήματα. Μπορούμε να ελέγξουμε και να απελευθερώσουμε τα συναισθήματά μας στον δικό μας ιδιωτικό χώρο και χρόνο και αυτό μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Υπάρχουν φορές που χρειαζόμαστε υποστήριξη από τα κοντινά μας πρόσωπα, αλλά όταν είμαστε μόνοι με τον εαυτό μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωτικά κάτι. Μπορούμε να κλαίμε με την καρδιά μας – αν χρειαστεί – και να μην συγκρατήσουμε τίποτα μέσα μας.

«Η μοναξιά είναι η μοίρα όλων των εξαιρετικών μυαλών. Μερικές φορές θα αποδοκιμάζεται. Αλλά θα επιλέγεται πάντα ως το μικρότερο από τα δύο κακά»

~ Arthur Schopenhauer

6. Να αντιμετωπίσουμε τον εσωτερικό μας σαμποτέρ και να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας! Η μοναξιά μάς δίνει τον χώρο που χρειαζόμαστε, για να συγκεντρώσουμε τη δύναμή μας, να γνωρίσουμε και να εξοντώσουμε τους σαμποτέρ του εαυτού μας. Ξέρετε, αυτόν που όλη την ώρα κρίνει τα πάντα.

«Δεν μπορείς να είσαι μόνος, αν δε σου αρέσει το άτομο με το οποίο είσαι μόνος»

~ Wayne Dyer

7. Αληθινή  Ευγνωμοσύνη: Να εκτιμήσουμε τα μικρά πράγματα. Καθώς αφήνουμε τη σκόνη να κάτσει, βλέπουμε αυτά τα μικρά πράγματα για τα οποία όλοι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Είναι πολύ πιο εύκολο να εκτιμήσουμε τη ζωή σε όλη της τη δόξα, όταν παίρνουμε χώρο και απόσταση από τους ανθρώπους γύρω μας και την καθημερινή μας ζωή.

8. Απαντήσεις που χρειάζεστε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής: Η μοναξιά σάς επιτρέπει να παρατηρήσετε τι λειτουργεί και τι όχι στη ζωή σας. Το να είσαι μόνος είναι σαν τα απόνερα της καταιγίδας της πολυάσχολης ζωής μας. Περιμένουμε να τελειώσει, ώστε να δούμε από απόσταση και σαφήνεια την αλήθεια των πραγμάτων.

«Για να κατανοήσουμε τον κόσμο, πρέπει να απομακρυνθούμε περιστασιακά από αυτόν»

~ Albert Camus

9. Αυτοπεποίθηση: Η απλή πράξη του να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας είναι απίστευτα ισχυρή. Λέμε «το αξίζω». Τιμάμε κυριολεκτικά τους εαυτούς μας – τη βάση της αυτοεκτίμησής μας.

Για να ολοκληρώσω, μου αρέσει μια ποιητική δήλωση του Rainer Maria Rilke: «Αυτό που είναι απαραίτητο τελικά είναι μόνο αυτό: μοναξιά, απέραντη εσωτερική μοναξιά. Να περπατάς μέσα σου και να μην συναντάς κανέναν για ώρες – αυτό είναι που πρέπει να καταφέρεις… Είναι καλό να είσαι μοναχικός, γιατί η μοναξιά είναι δύσκολη κι όταν κάτι είναι δύσκολο, τόσο περισσότερο πρέπει να είναι ένας λόγος, για να το κάνουμε».

Όλοι έχουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και βρίσκονται μέσα μας, αλλά χρειαζόμαστε απομόνωση και ηρεμία, για να διακρίνουμε την αλήθεια του κόσμου, να συνδεθούμε με τον αληθινό εαυτό μας και να βρούμε τη σοφία μέσα μας. Και αφού όπως λένε «η σιωπή είναι χρυσός», να εξαργυρώσουμε τα δώρα της.

Εσείς πώς αξιοποιείτε την απομόνωσή σας;

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!