Μητσοτάκης: αίρονται οι περιορισμοί στις 4 Μαΐου – τι ανοίγει και πότε!

Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν, τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα.

Εδώ και μέρες τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Καθώς περιορίστηκε το πρώτο κύμα του ιού, η χώρα είναι πλέον έτοιμη να περάσει στη δεύτερη φάση του σχεδίου, δηλαδή στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Τα νοσοκομείο διαθέτουν περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό, εμπειρία και οργάνωση. Στους συμμάχους είναι και ο καλός καιρός, καθώς και οι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι πολίτες. Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής!

Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα βήμα. «Μένουμε ασφαλείς» το νέο σύνθημα. Έτσι, από Δευτέρα 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, δηλαδή καταργούνται η γραπτή άδεια και τα SMS. Θα εξακολουθούν να ισχύουν όμως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού κατοικίας για 2 βδομάδες! Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοιχτούς χώρους και τη θάλασσα. Ωστόσο οι οργανωμένες παραλίες θα είναι κλειστές προς το παρόν.

Την ίδια μέρα θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά παραδείγματα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι τα βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Επίσης και τα κομμωτήρια με βασική προϋπόθεση το ραντεβού. Στις 11 Μαΐου θα γίνει επανεκκίνηση και του υπόλοιπου λιανεμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων τα οποία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου!

Σε όλα τα καταστήματα θα υπάρχουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών, καθώς επίσης θα λαμβάνονται και αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Σχετικά με τις εκκλησίες θα είναι ανοιχτές από τις 4 Μαΐου για ατομική λατρεία, ενώ από 17 Μαΐου οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία και τις υπόλοιπες Ακολουθίες, ακολουθώντας φυσικά τους αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με τους επιστήμονες και την Ιερά Σύνοδο.  

Όσον αφορά την εκπαίδευση, θα αρχίσουν τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου και 1 βδομάδα αργότερα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχίζει να λειτουργεί για όσα παιδιά κρίνεται ότι δεν πρέπει να έρθουν στην τάξη. Τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά και ενδέχεται να ανοίξουν 1η Ιουνίου και μόνο σε περίπτωση καθοδικής πορείας της νόσου. Αύριο αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις για την παιδεία.

Επίσης από 1η Ιουνίου ξεκινάει και ο τομέας της εστίασης με κανόνες που θα έχουν συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο να γίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μεγάλες συναθροίσεις όπως για παράδειγμα συναυλίες, φεστιβάλ, αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Το πρόγραμμα της επόμενης φάσης θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο. Η εργασία από το σπίτι και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση θα πρέπει να επεκταθούν, ενώ έκρινε πως πρέπει να μεταβληθούν και οι ώρες προσέλευσης των υπαλλήλων για να αποφεύγεται συνωστισμός στα μέσα συγκοινωνίας και στους χώρους εργασίας. Να πυκνώσουν και τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής, έκρινε απαραίτητο ο πρωθυπουργός.

28/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!