Before Sunday: «Η μουσική είναι κομμάτι του εαυτού μας»

Οι Before Sunday είναι μια pop-rock μπάντα με έδρα το Λονδίνο. Η μουσική τους έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα αποτυπώνοντας τις πολύπλευρες μουσικές καταβολές των μελών της μπάντας, με έντονη διάθεση για συνεχή εξερεύνηση διαφορετικών στιλ και δημιουργικών ιδεών. Στα επιτεύγματά τους συγκαταλέγεται η συμμετοχή στον τελικό του διαγωνισμού UK Songwriting Competition (2017) με το single «No Destination», ενώ σειρά είχε το αγαπημένο «Obsessions» που σάρωσε στους διαγωνισμούς UK Songwriting (2018) και Unsigned Only competition (2019). Αποκλειστικά στο Your e-articles, οι Before Sunday!

-Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τους Before Sunday;

Nik: Καλοκαίρι του 2013… Μετά από μία μεγάλη περίοδο συνεχόμενων ζωντανών εμφανίσεων και συμμετοχών σε διάφορα μουσικά projects αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να ξεκινήσω κάτι καινούριο βασισμένο σε καθαρά «επαγγελματικές» βάσεις και με σκοπό την δισκογραφία. Βρήκα την Στέλλα μέσω ενός κοινού γνωστού, ταιριάξαμε σε όλα και κάπως έτσι, ένα Σάββατο βράδυ, λίγο πριν τις 12 γεννήθηκαν οι Before Sunday…

-Πώς προέκυψε το όνομα;

Nik: Θυμάμαι πως είχαμε φτιάξει μία ολόκληρη λίστα με ονόματα. Τα περισσότερα φυσικά απορρίφθηκαν και καταλήξαμε σε 3-4 από αυτά. Επειδή όμως με τη Στέλλα γνωριστήκαμε Σάββατο βράδυ και το «Before Sunday» ακούγεται ωραία στο «αυτί», το αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

-Ακούγοντας τα κομμάτια σας παρατηρούμε αρκετές μίξεις μουσικών ιδεών. Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Stella: Νομίζω πως αυτή η «μίξη» μουσικών ειδών μάς βγαίνει εντελώς φυσικά! Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που μας εμπνέουν κυρίως από την Rock, Pop και Funk σκηνή. Από Led Zeppelin και Muse έως Jackson, Diana Ross και Carrie Underwood. Μπορεί να επηρεαστούμε από οποιοδήποτε είδος μουσικής και από μία ιδέα να προκύψει ένα τραγούδι. Από James Brown, Stevie Ray, Sophie Ellis, Kylie Minogue μέχρι Metallica και Stone Sour. Πιστεύω πως ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει στην μουσική μας είναι ότι διαθέτει «ποικιλία ηχοχρωμάτων».

-Η έδρα σας είναι το Λονδίνο. Γιατί αποφασίσατε εκείνο το μέρος και όχι για παράδειγμα την Ελλάδα;

Stella: Η μπάντα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη αλλά επί της ουσίας «ολοκληρώθηκε» στο Λονδίνο. Παίζαμε διασκευές σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά της πόλης όμως ποτέ δεν προχωρήσαμε σε original κομμάτια στην Ελλάδα. Πιστεύαμε ότι η μουσική που θέλαμε να ακολουθήσουμε έπρεπε να βρει τον δρόμο και τον χώρο της σε διαφορετική χώρα αρχικά κι έπειτα να διαδοθεί παντού. Σημαντικός παράγοντας ήταν και το ότι γράφαμε τα κομμάτια μας σε αγγλικό στίχο. Επομένως, ήταν ξεκάθαρο για εμάς ότι έπρεπε να κατευθυνθούμε στην Αγγλία. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δε συνεργαζόμαστε και με Έλληνες μουσικούς. Φυσικά φροντίζουμε κάθε χρόνο να δίνουμε τουλάχιστον μία συναυλία στην Ελλάδα.

-Πώς είναι τα πράγματα στην μουσική βιομηχανία εκτός Ελλάδας;

Δυστυχώς η μουσική βιομηχανία περνάει κρίση και εκεί. Πλέον είναι αρκετά δύσκολο να ζήσεις αξιοπρεπώς στο Λονδίνο αποκλειστικά σαν μουσικός. Ναι, υπάρχει τεράστια μουσική σκηνή, μεγάλο ενδιαφέρον για συναυλίες και events αλλά ο έντονος ανταγωνισμός, η υπερπληροφόρηση και η στοχοποίηση κοινού από ραδιόφωνα και μουσικά media δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα που δυστυχώς φιλτράρει την μουσική με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια με αποτέλεσμα να μην ακούγονται όσο πρέπει πολύ αξιόλογοι καλλιτέχνες. To επίπεδο είναι όμως υψηλό και πιστεύουμε πως η πολλή δουλειά και η επιμονή κάποια στιγμή ανταμείβονται με κάποιον τρόπο. Το «street music στο μετρό της πόλης», το λεγόμενο busking, υπάρχει ακόμα και δίνει άλλο χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων του Λονδίνου. Τo busking όμως είναι ένα θέμα με μπόλικη ιστορία από πίσω και θα μπορούσαμε να το συζητάμε για ώρες.

-Ποια είναι η πηγή έμπνευσης;

Nik: Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε. Η καθημερινότητα, οι προσωπικές μας εμπειρίες, ένα όνειρο που είδαμε στον ύπνο μας, κάποια σχέση ή ο ίδιος σου ο εαυτός. Το θέμα είναι να είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε την έμπνευση σε δημιουργικότητα και κατ’ επέκταση σε νότες. Η ικανότητα αυτή όμως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες…

Η ώθηση στο να γράψουμε μουσική πηγάζει καθαρά απο την ανάγκη μας να εκφραστούμε μέσω αυτής με την ελπίδα να υπάρχει κόσμος που θα ταυτιστεί μαζί της και θα την αγαπήσει. Φυσικά, κάθε καλλιτέχνης ικανοποιεί και το «εγώ» του μέσω αυτής της διαδικασίας…

-Το πρώτο σας album κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2020 με τίτλο «Anticipation». Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Stella: Αισθανόμαστε πολύ περήφανοι για την ολοκλήρωση του πρώτου μας album. Μέσα από πολλές δυσκολίες και σκληρή καθημερινή δουλειά μπορέσαμε και πραγματοποιήσαμε τον μεγαλύτερό μας στόχο για το 2020. Ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση που θα μπορούσαμε να λάβουμε, καθώς ο κόσμος αγκαλιάζει τη μουσική μας όλο και περισσότερο. Η ολοκλήρωση του Anticipation ήταν ένα πολύ σημαντικό milestone για τους Before Sunday.

-Λίγα λόγια για την περιοδεία με τους Pavlov‘s Dog;

Nik: Οι Pavlov’s Dog είναι μία ιστορική μπάντα για την οποία τρέφουμε μεγάλο σεβασμό. Ήταν τιμή να μοιραστούμε την σκηνή μαζί τους και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Είναι πολύ προσιτοί άνθρωποι και μας φέρθηκαν με ευγένεια και σεβασμό. Μάθαμε πολλά από αυτούς και οι ιστορίες που ακούσαμε για την εποχή των ’70s έχουν τεράστιο ενδιαφέρον! Να ευχαριστήσουμε φυσικά την Demon’s Gate Productions αλλά και την Angels Promotion για την βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου mini tour. Η αλήθεια είναι πως δεν το περιμέναμε και ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη για εμάς. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

-Το κομμάτι που έχει «αγκαλιάσει» περισσότερο ο κόσμος;

Nik: Εμείς αγαπάμε όλα μας τα τραγούδια, αφού τα νιώθουμε όλα «παιδιά» μας. Είναι λίγο νωρίς, ώστε να πούμε με βεβαιότητα τις προτιμήσεις του κόσμου… Μέχρι στιγμής πάντως τα Obsessions, Living In London και Gone δείχνουν να αρέσουν στον κόσμο!

-Τι είναι η μουσική για εσάς;

Η μουσική για εμάς είναι τρόπος ζωής. Δε νομίζω ότι υπάρχει στιγμή που να μη σκεφτόμαστε μουσικά. Είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Κομμάτι του εαυτού μας.

-Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει στο συγκεκριμένο χώρο;

Stella: Σίγουρα υπήρχαν και θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο χώρο της μουσικής. Πρώτη δυσκολία είναι ο οικονομικός παράγοντας. Χρειάζεσαι ένα μεγάλο κεφάλαιο για να μπορέσεις να κινηθείς. Επίσης, οι άπειρες ώρες που χρειάζεται να αφιερώσεις καθώς και οι γρήγοροι ρυθμοί της πόλης δυσκολεύουν το έργο του κάθε καλλιτέχνη.

-Ο κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με μία πανδημία και άλλαξαν πολλά. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Stella: Η πανδημία ήταν το χειρότερο γεγονός αυτής της χρονιάς αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας. Για εμάς είναι μια δημιουργική περίοδος. Έχουμε ξεκινήσει τη συγγραφή του δεύτερου album μας και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για live gigs σε Ευρώπη και Ελλάδα.

-Τέλος, θα ήθελα να αφιερώσετε ένα στίχο στους αναγνώστες που μας διαβάζουν!

Από το τραγούδι μας Unconditional, κάτι αισιόδοξο!

Go on set me on fire

All you have is a burning desire

We can bring back the empire of

Unconditional love

-Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!

Ευχαριστούμε και εμείς! Χαρά μας!

Official links

https://www.facebook.com/beforesundayband

http://www.youtube.com/c/BefoReSunday

https://www.instagram.com/beforesundayband

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δραμιτινό

Επιμέλεια συνέντευξης: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.