Σ. Τσιόδρας: 2.853 κρούσματα – κλειστοί χώροι με συνωστισμό διασπείρουν τον ιό

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 5.124.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού με 330.803 θανάτους, ενώ έχουν γιατρευτεί από τον ιό τουλάχιστον 2.043.000, μας ενημέρωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας. Οι Η.Π.Α., η Ρωσία και η Βραζιλία έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο. Η Λατινική Αμερική είναι το επίκεντρο της νόσου.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 3 νέα κρούσματα κορωνοϊού, φτάνοντας συνολικά τα 2.853. Το 55% αφορά άντρες. Τα 612 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.436 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 21 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 72 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 98. Έχουν ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 2 ακόμη καταγεγραμμένους, ανεβάζοντας το σύνολο στους 168 στην Ελλάδα, με τα 76 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 49 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ελληνική μελέτη του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με τη νέα νόσο. Ένα σημαντικό εύρημα από τη Βοστώνη, έδειξε ότι αναπτύσσονται αντισώματα όταν κολλήσει κάποιος τον ιό, δηλαδή η άμυνα του οργανισμού τον καταπολεμά.

Η κύρια πηγή μετάδοσης του ιού σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες, είναι αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κομβικά σημεία στη διασπορά είναι οι κλειστοί χώροι με μαζικό συνωστισμό ατόμων. Παραδείγματα αποτελούν οι κατοικίες μεταναστών στη Σιγκαπούρη, τα μπαρ ζωντανής μουσικής στην Ιαπωνία, τα πλοία, τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις Η.Π.Α. κ.λπ. Περίπου το 80% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλείται από ένα 10% των περιπτώσεων της νόσου σύμφωνα με μια ανάλυση (το Ισραήλ ανέφερε το 5% των περιπτώσεων).

«Θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο και εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο κέντρο να πηγαίνει να ελεγχθεί», τόνισε ο καθηγητής σχετικά με τα τεστ για τουρίστες σε ερώτηση.

‘Οσον αφορά το εμβόλιο δήλωσε: «Δεν θέλω να ζήσουμε την κακή αποδοχή του εμβολίου που έζησαν κάποιες χώρες με τον Η1Ν1 πριν μερικά χρόνια. Αν φτιαχτεί ένα εμβόλιο και είναι αποτελεσματικό θέλω να πιστεύω ότι η παγκόσμια κοινότητα θα φροντίσει να είναι ένα κοινό αγαθό χωρίς διαδικασίες διαπραγμάτευσης».

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 21/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!