Είδαμε τις «17 Κλωστές» του Σωτήρη Τσαφούλια και σχολιάζουμε

Από την Cosmote TV προβλήθηκε η πολυαναμενόμενη σειρά «17 Κλωστές» σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, η σειρά είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Πιο συγκεκριμένα η σειρά αναπαριστά ένα από τα πιο αποτρόπαια και μαζικά εγκλήματα στην Ελλάδα το 1909, το ομώνυμο βιβλίο του Πάνου Δημάκη ήταν η αφετηρία της έναρξης για την δημιουργία της σειράς.

Η ιστορία αναδιπλώνεται στα Κύθηρα, στο χωριό Καλοκαιρινές το κεντρικό πρόσωπο αποτελεί ο Αντώνης Γερακίτης, ένας τσαγκάρης. Πρώτη διαφορά μεταξύ της σειράς και της πραγματικής ιστορίας αποτελεί το επίθετο του πρωταγωνιστή. Όπως θα παρατηρήσει κανείς έχουμε την αλλαγή από Αντώνης Λαγωνάρης σε Γερακίτης. Η αλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε προφανώς για να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα. Συνεχίζοντας την ανάλυση και την επεξήγηση της υπόθεσης έχουμε τα εξής σημεία:

Ένας ήσυχος άνθρωπος τσαγκάρης αλλά και λυράρης έχει δώσει της καλύτερες εντυπώσεις στο νησί, ώσπου μετά από ψευδείς κατηγορίες έρχονται κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω στην ζωή της οικογένειας Γερακίτη. Τόσο το βιβλίο όσο και η σειρά τονίζει την ικανότητα του ανθρώπινου γένους να βγάζει από μέσα μας το τέρας το οποίο κρύβουμε.

Ο ηθοποιός Πάνος Βλάχος ερμηνεύει τον ρόλο

Για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα την παραπάνω φράση είναι απαραίτητο να ειπωθούν κάποια γεγονότα. Ο φιλήσυχος τσαγκάρης λοιπόν, προσπαθεί να φτιάξει την ζωή του όπως κάθε νέος έχει όνειρα, θέληση και αγάπη στην ψυχή του, αρραβωνιάζεται την Άννα Καμπίτη και φτιάχνει το δικό του τσαγκαράδικο αφού ήταν πολύ καλός στην δουλειά του. Με την πελατεία να αυξάνεται και τους ανταγωνιστές του να τον κοιτούν με μισό μάτι, η ζωή του θα έπαιρνε σιγά σιγά την κατηφόρα, (να επισημανθεί εδώ πως είναι εύκολα κατανοητό οι αντιλήψεις εκείνης της εποχής ήταν καθαρά αυτό που λέμε «τι θα πει ο κόσμος»).

Έχοντας πάνω του ψευδείς κατηγορίες για τον βιασμό της γυναίκας ενός πλούσιου άνδρα των Κυθήρων, ο αρραβώνας χαλάει και ο Αντώνης φεύγει στον Πειραιά μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα στο νησί. Δυστυχώς όμως ούτε εκεί θα είναι τυχερός καθώς θα κατηγορηθεί πάλι εσφαλμένα για κλοπή από τον θείο του και θα μπει στην φυλακή. Κάνοντας καταχρήσεις ο ήρωας μας αλλάζει, δεν θυμίζει σε τίποτα τον νησιώτη με την καλοσύνη. Έχοντας χάσει τους γονείς του, (ο πατέρας του πνίγηκε και η μητέρα του έπαθε ανακοπή) ένιωθε ότι αυτός ήταν η αιτία. Μέσα στην θολούρα και την τρέλα του αποφάσισε να σκοτώσει όλους όσους έφταιγαν για να πάρει την εκδίκησή του. Ξεκίνησε λοιπόν να πάει στο χωριό ενώ ήταν θολωμένος μπέρδεψε τον δρόμο και πήγε ακριβώς στο απέναντι χωριό με αποτέλεσμα να σκοτώσει αθώους ανθρώπους…

Η πραγματική φωτογραφία του Αντώνη

Η σειρά δεν έχει καμία αλλαγή – εκτός από το επίθετο – παραμένει πιστή στην πραγματικότητα. Έχει σκοπό να δείξει πως ο φθόνος η κακία και το ψέμα μπορούν να μετατρέψουν έναν «άγγελο» σε έναν «δαίμονα»

17 Κλωστές του Σωτήρη Τσαφούλια

Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ασχολούμαι με την αρθρογραφία από 15 χρονών. Η ελευθερία να εκφράζω τις σκέψεις μου αποτυπώνοντάς τες στο χαρτί είναι σαν οξυγόνο για μένα. Η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών πρέπει να είναι πάντα πρωταρχικός στόχος των υγιή πνευματικά ανθρώπων. Σε έναν κόσμο με «λερωμένες» ψυχές να είσαι αυτός που θα έχει την καθαρή ψυχή!