Φοβάμαι να ρισκάρω

Όχι, δεν έχεις δικαιώματα, υποχρεώσεις έχεις και πρώτα στον εαυτό σου.

Έχετε ακούσει ποτέ τον Jordan Peterson; Είναι ένας διάσημος Καναδός ψυχολόγος που έχει γράψει δύο από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ, το 12 rules for life και το Maps of Meaning.

Ο Peterson είναι από αυτούς που δεν χαϊδεύουν αυτάκια, δίκαιος και ωμός πολλές φορές, ευάλωτος και σκληρός ταυτόχρονα. Πέραν από το συγγραφικό του έργο έχει και πολλές ομιλίες τις οποίες απολαμβάνω να ακούω με τις ώρες, καθώς πολλά από αυτά που λέει με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη.

Πολλά άτομα από τον επαγγελματικό και φιλικό μου κύκλο μου έχουν πει αυτή τη φράση: Φοβάμαι να ρισκάρω. Επίσης, όσες φορές εκμυστηρεύτηκα κάποιους στόχους και επιθυμίες που έχω με ρώτησαν: Δε φοβάσαι να ρισκάρεις; Φυσικά και φοβάμαι. Άνθρωπος είμαι. Αλλά, φοβάμαι περισσότερο αυτό που θα γίνω, αν συνεχίσω να υποφέρω σε μια κατάσταση που με φθείρει και με ταλαιπωρεί καθημερινά.

Θα έπρεπε να φοβάσαι να πάρεις ρίσκα και να κυνηγήσεις κάτι που σου δίνει νόημα στη ζωή σου. Αλλά θα έπρεπε να φοβάσαι περισσότερο, αν το να μείνεις εκεί που είσαι σε κάνει δυστυχισμένο. Ο κόσμος είναι γεμάτος από τέτοιου είδους «δυστυχία» και αυτό το νιώθουμε στην ατμόσφαιρα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις από μέσα σου την ιδέα ότι υπάρχει εγγυημένη ασφάλεια. Πληρώνεις ένα τίμημα με το να κάθεσαι εκεί και να αισθάνεσαι δυστυχισμένος. Μπορείς να πεις ότι το κακό που ξέρω είναι καλύτερο από αυτό που δεν ξέρω, αλλά μην είσαι τόσο σίγουρος γιατί ο χρόνος περνά… Αν κάτσεις σε μια δουλειά που απεχθάνεσαι ή σε μία σχέση που σε ταλαιπωρεί και δεν αλλάξεις κάτι τώρα, θα περάσουν ακόμη πέντε χρόνια, θα αισθάνεσαι ακόμα χειρότερα και θα είσαι και πέντε χρόνια μεγαλύτερος.

Είναι πολυτέλεια να επιδιώξεις μία ευτυχισμένη ζωή, αλλά είναι υποχρέωση να επιδιώξεις αυτό που σου δίνει νόημα στην καθημερινότητά σου και αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι εύκολο. Απαιτεί θυσίες ειδικά εάν έχεις παιδιά, οικογένεια, δάνεια και υποχρεώσεις που τρέχουν και έχεις και μια δουλειά που σκοτώνει την ψυχή σου. Δε σημαίνει ότι θα φύγεις από τις υποχρεώσεις σου, όχι, δεν θα πεις παραιτούμαι τώρα, όχι δεν είναι καλή στρατηγική αυτό. Ίσως χρειάζεται να ενισχύσεις τις γνώσεις σου, να δεις τι σου λείπει, να ξεπεράσεις τον φόβο σου για να περάσεις από συνέντευξη ξανά, να λειάνεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες.

Το κακό είναι ότι, αν δεν υποφέρεις σε νεαρή ηλικία, θα υποφέρεις όταν μεγαλώσεις με κάποιο τρόπο. Έτσι είναι η ζωή. Το καλό είναι ότι πάντα μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να σκεφτείς στρατηγικά ως ένα υπεύθυνο άτομο που είσαι και αυτό μπορεί να πάρει και 1-2 χρόνια προσπάθειας ειδικά εάν θες να αλλάξεις δουλειά.

Χρειάζεται να οικοδομήσεις σωστά το όραμά σου και μετά να χτίσεις την στρατηγική σου.

Όταν χτίζεις έναν στόχο και δημιουργείς την στρατηγική σου, αναπόφευκτα οδεύεις προς την εκπλήρωσή του. Ακόμη και αν αλλάξει ο στόχος στην πορεία λόγω συνθηκών στη ζωή μας, εσύ θα έχεις μάθει πώς να πλοηγείσαι μέσα από τις αντιξοότητες και από την προσπάθειά σου. Η ζωή σου θα καλυτερεύσει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το πόσο εξαρτάται από την δική σου δέσμευση και προσπάθεια.

Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τον άνεμο, μπορούμε μόνο να προσαρμόσουμε τα πανιά μας.

Θα έχεις μάθει τι λειτουργεί και τι όχι. Δεν είναι πολυτέλεια να έχεις έναν ανώτερο σκοπό στη ζωή σου, που δίνει νόημα σε όλα όσα κάνεις. Είναι ηθική σου υποχρέωση προς τον εαυτό σου και όσους αγαπάς. Δεν σχετίζεται με το κυνήγι της ευτυχίας που ίσως προκύψει ως υποπροϊόν της δικής σου προσπάθειας.

Είναι ηθική ευθύνη να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να ενισχύσεις τις δεξιότητές σου και να βρεις τον ανώτερο σκοπό σου στη ζωή, αυτόν που μπορεί να αλλάξει προς το θετικό και τις ζωές των άλλων. Αν μη τι άλλο, θα είσαι φωτεινό παράδειγμα για όλους όσοι θέλουν να ακολουθήσουν το δικό σου παράδειγμα.

Όσο φρικτή και αν είναι η ζωή μας μερικές φορές, όσο δύσκολο και να είναι το ταξίδι μας, είμαστε φτιαγμένοι να ξεπερνάμε τα εμπόδια, να τεντώνουμε τον εαυτό μας, να ακονίζουμε τις ικανότητές μας και η δυνατότητα υπέρβασης όλων αυτών των εμποδίων είναι πιο δυνατή από την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε.

Κάθε δύσκολη στιγμή έχει τη δυνατότητα να μου ανοίξει τα μάτια και την καρδιά

~Myla Kabot-Zinn

Το χρωστάμε στην ζωή μας και στον κόσμο να αναλάβουμε την ευθύνη να παλέψουμε για έναν ευγενή σκοπό που θα μας κρατήσει μέσα στις αξίες και στα ιδανικά μας και θα «γεννήσει» ένα καλύτερο αύριο, την κληρονομιά που θα αφήσουμε πίσω μας.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!