Η τέχνη και η δημιουργία στη ζωή μας

Σε μια εποχή που τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα πραγματοποιούνται μέσα από το διαδίκτυο κι ενώ η έλευση του 5G διευκολύνει τη δημιουργία έξυπνων σπιτιών ή και πόλεων ακόμα, σε αναμονή των οχημάτων χωρίς οδηγό η λέξη υπερεπανάσταση είναι ίσως η μόνη που μπορεί να περιγράψει την αλλαγή που θα φέρει στην καθημερινότητά μας η νέα δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες, ταυτόχρονη διασύνδεση πολλών συσκευών στο ίδιο δίκτυο και μηδενικό χρόνο καθυστέρησης κατά τη μεταφορά δεδομένων.

Με άλλα λόγια για κάποιο λόγο όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα, άμεσα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κυρίως χωρίς τη χρήση των ανθρώπινων δεξιοτήτων μέσα στις οποίες όμως βρίσκεται και η ανθρώπινη δημιουργικότητα, το ταλέντο και η έμπνευση. Η δημιουργικότητα είναι αυτή η δυνατότητα που έχουμε να μπορούμε να εκφράζουμε τις ιδέες και τις σκέψεις μας μέσω κάθε είδους μορφής τέχνης.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη δημιουργικότητα αλλά ένας από τους πιο επικίνδυνους είναι ο μύθος της μοναδικής ιδιοφυίας όπου ένας τύπος με υπερφυσικές δυνάμεις εμφανίζεται από το πουθενά σε διάφορες χρονικές στιγμές της ιστορίας ελεύθερος από επιρροές από το παρελθόν και έχει ανοιχτή επικοινωνία με το Θεό ή τη Μούσα.

Όταν έρθει η έμπνευση ανάβει ξαφνικά μέσα στο μυαλό του το φως της δημιουργίας που του δίνει φτερά στα χέρια ώστε το υπόλοιπο της ζωής του να το περάσει προσπαθώντας να δώσει σχήμα και ζωή στην ιδέα του μέχρι αυτή να γίνει το μοναδικό αριστούργημα.

Κι όμως η αλήθεια είναι πως αυτή η ιδέα για το μοναχικό καλλιτέχνη απέχει πολύ από την πράξη.

Ο αγαπημένος μας Charlie Chaplin έλεγε πως «Μονάχα αυτό είμαστε όλοι: ερασιτέχνες. Δεν ζούμε αρκετά ώστε να γίνουμε οτιδήποτε άλλο».

Έτσι κάπως η τέχνη με οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει είτε αφορά δουλειά χειρωνακτική, είτε σωματική είτε πνευματική μπορεί να γεμίσει την ψυχή μας με συναισθήματα που μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν γεμίζοντας την ύπαρξή μας με τη χαρά τη δημιουργίας που είναι ίσως και το μαγικό κλειδί για μια περισσότερο ισορροπημένη και φιλοσοφημένη ζωή.

Ας αφήσουμε ελεύθερο το νου μας να γυρίσει πίσω στα παιδικά μας χρόνια και ίσως εκεί να βρούμε ξεχασμένα ταλέντα και όνειρα απραγματοποίητα που μπορεί να ήρθε ή ώρα να παίξουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας.

Χωρίς το φόβο της αποτυχίας, με επιμονή, υπομονή και αγάπη μπορούμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Στο δρόμο αυτό σίγουρα μπορούμε να έχουμε σύμμαχό μας την απίστευτη δυνατότητα του υπερδικτύου και εκεί θα βρούμε σίγουρα τις γνώσεις για τα πάντα αρκεί να ξέρουμε το στόχο μας και ακριβώς που θα πρέπει να ψάξουμε για να τον πλησιάσουμε. Διαδικτυακά μαθήματα κάθε είδους λαμβάνουν χώρο για τις περισσότερες από τις αγαπημένες τέχνες όπως η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, η γλυπτική, η φωτογραφία και άλλες καθώς και η αργυροχρυσοχοΐα που είναι η δική μου αγαπημένη τέχνη.

Ελάτε μια βόλτα στον κόσμο της δημιουργίας και είναι σίγουρο πως θα προσφέρετε στον εαυτό σας τον ποιοτικό χρόνο που όλοι έχουμε ανάγκη.

Μη διστάζετε να ψάξετε για τα ταλέντα σας σήμερα και η προσπάθεια αυτή θα σας ανταμείψει για όλη σας τη ζωή.

Από την Έφη Σταματέλου

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!