«Κάποιος να με προσέχει» του Frank McGuinness, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Πρόσφατα, παρακολούθησα στο Σύγχρονο Θέατρο την παράσταση «Κάποιος να με προσέχει» (Someone who’ ll watch over me), του Frank McGuinness. Είναι μια εξαιρετική παράσταση, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, με πρωταγωνιστές τους: Αντίνοο Αλμπάνη, Δημήτρη Μάριζα και Πήτερ Ραντλ, ενώ πρόκειται για παραγωγή του Θεάτρου Αυλαία στη Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο έργο, διαδραματίζεται σε ένα κελί στο Λίβανο, στο οποίο βρίσκονται τρεις άνδρες, μετά την απαγωγή τους από Άραβες. Βλέπουμε, λοιπόν, τον Ιρλανδό Έντουαρντ (Αντίνοος Αλμπάνης), τον Αμερικανό Άνταμ (Πήτερ Ραντλ), και τον Άγγλο Μάικλ (Δημήτρης Μάριζας), ο οποίος εμφανίζεται στη συνέχεια. Στη διάρκεια του έργου, γίνονται εμφανείς οι διαφορές των τριών αυτών ανδρών, τόσο ως προς τον χαρακτήρα τους, αλλά και ως προς τις διαφορές των εθνικοτήτων τους. Σκοπός, είναι να ξεπεράσουν αυτές τις διαφορές, και να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τον ανδρικό εγωισμό τους, ώστε να «προσέξουν» ο ένας τον άλλο.

Το έργο φτάνει από το ακραίο δράμα στην ακραία κωμωδία, κρατώντας έτσι την ισορροπία σε κάθε σκηνή. Τα νοήματα που κρύβει, όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, είναι αμέτρητα. Ο θεατής έρχεται, από τα πρώτα λεπτά, σε επαφή με την κάθε πτυχή του ανθρώπινου μυαλού, βλέποντας πώς αυτό λειτουργεί υπό συνθήκες εγκλεισμού. Κάθε στιγμή που περνάει, η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, με τους τρεις άνδρες να συμπεριφέρονται όλο και πιο επιθετικά ο ένας στον άλλο, αλλά ταυτόχρονα να δένονται και να αλληλοβοηθούνται. Τα παιχνίδια που παίζει το μυαλό τους, όμως, γίνονται κι αυτά εντονότερα. Έτσι, μέσω των χιουμοριστικών διαλόγων που διαθέτει το έργο, ο θεατής φτάνει στο σημείο να γελάει με τραγικές καταστάσεις, οι οποίες δημιουργούνται από τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι χαρακτήρες.

Η παράσταση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2022, στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης, κάνοντας συνεχόμενα sold out, μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, οπότε τελείωσαν και οι παραστάσεις εκεί. Στις 6 Φεβρουαρίου, έγινε η πρεμιέρα στο Σύγχρονο Θέατρο, στην Αθήνα, και συνέχισε να κρατάει την πληρότητα του θεάτρου στο 100%. Οι παραστάσεις γίνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μέχρι και τις 28 Μαρτίου. Αν, λοιπόν, θέλεις να τη δεις, φρόντισε να κλείσεις σύντομα το εισιτήριό σου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Σκηνικά– Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Φωτογραφίες Παράστασης: Αντώνης Μιμερίνης

Παραγωγή: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ

Εισιτήρια εδώ: www.ticketservices.gr

Από την Βάλια Λαμπρινοπούλου

Η Βάλια Λαμπρινοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Αγαπάει τα βιβλία και το θέατρο, και περνάει τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζοντας. Η αρθρογραφία προέκυψε ξαφνικά, σε μια προσπάθεια να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο της, και κατέληξε ως ένα από τα ενδιαφέροντά της. Της αρέσει να γράφει κριτικές και άρθρα σχετικά με το θέατρο και τα βιβλία.