«Εγώ σέ προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν…»

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μία ημέρα, για να θυμίζει τους αγώνες που έδωσαν διάφορες γυναίκες, προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτονόητα δικαιώματα για το φύλο μας. Δικαιώματα, που από την αρχαιότητα, στερούνταν, και σε μερικά κράτη ως και τις μέρες μας, στερούνται.

Επέλεξα έναν διαφορετικό τίτλο για το συγκεκριμένο άρθρο, παρμένο από έναν στίχο του ποιήματος «Σημείο Αναγνωρίσεως», της Κικής Δημουλά. Ένα ποίημα για τη θέση της γυναίκας στο πέρασμα των χρόνων. Ευκαιρία, λοιπόν, να μιλήσουμε για γυναικείες προσωπικότητες, που ανά τους αιώνες επαναστάτησαν, πρωτοστάτησαν, ενώ άλλες άφησαν το στίγμα τους με κάποια ανακάλυψη, παρά τη θέση που είχε η γυναίκα σε όλες αυτές τις εποχές.

Καλλιπάτειρα:
Η Καλλιπάτειρα, υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην αρχαιότητα που παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ απαγορευόταν. Είχε πατέρα και αδέρφια Ολυμπιονίκες, και σύντομα θα έπαιρνε και ο γιος της μέρος στους αγώνες. Όπως ήταν φυσικό, ήθελε να δει το γιο της να αγωνίζεται. Έτσι, δε λογάριασε τίποτα. Έδειξε τόλμη και θάρρος, μεταμφιέστηκε σε άνδρα, και κατάφερε να μπει στο στάδιο. Όμως, έγινε αντιληπτή όταν ο γιος της βγήκε νικητής, και με λαχτάρα έτρεξε προς το μέρος του. Για αυτή την πράξη δικάστηκε, αλλά αθωώθηκε λόγω της φήμης της οικογένειάς της αλλά και του λόγου της προς το ακροατήριο.

Κυνίσκα:
Η Κυνίσκα, ήταν η πρώτη γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα, που κατάφερε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να νικήσει. Παρόλο που συμμετείχε εξαιτίας της Σπαρτιατικής ελίτ, στην οποία ανήκε, ενθάρρυνε πολλές γυναίκες να κάνουν το ίδιο με εκείνη. Θεωρείται, από πολλούς ιστορικούς, σύμβολο ισονομίας στα αρχαία χρόνια, αλλά και κοινωνικής ανόδου των γυναικών. Από τόσο παλιά, λοιπόν, πολλές γυναίκες πάλευαν για κάτι καλύτερο, για τις ίδιες, αλλά και τις υπόλοιπες.

Μαρία Μοντεσσόρι:
Και περνάμε σε σπουδαίες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. Μία απ’ αυτές, η Μαρία Μοντεσσόρι. Εκείνη, που άλλαξε ως παιδαγωγός την εκπαίδευση και, παγκοσμίως, την εκπαιδευτική διαδικασία. Η ίδια, υποστήριξε πρωτοποριακές ιδέες για τον κλάδο της, όπως την ελευθερία της έκφρασης, της άμεσης αλληλεπίδρασης μεταξύ διδασκόμενου και διδάσκοντα, αλλά και της δυνατότητας των παιδιών πολλές φορές να διδάσκονται μόνα τους. Εξάλλου, η μέθοδος «Μοντεσσόρι», είναι ως και σήμερα γνωστή σε πολλά βιβλία, ακόμα και σε εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Φρίντα Κάλο:
Υπήρξε από τις πιο αντισυμβατικές γυναίκες και ταυτόχρονα σπουδαία ζωγράφος του 20ου αιώνα. Ένα ατύχημα την καθήλωσε στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να βρει μεγάλη παρηγοριά στη ζωγραφική. Η ίδια, αλλά και η τέχνη της, εξέφραζε πράγματα για το γυναικείο φύλο, καθόλου συνηθισμένα. Αποτύπωσε σε πίνακές της, την αλήθεια αυτού του φύλου αγγίζοντας θέματα όπως εκτρώσεις, γέννες, αποβολές και θηλασμό. Κάτι που κανένας άλλος ζωγράφος δε θα τολμούσε. Όσο για εκείνη, αμφισβήτησε τα στερεότυπα και τα πρέπει της κοινωνίας, καθώς ντυνόταν πιο ανδρικά, κάπνιζε και έπινε. Το χαρακτηριστικό της ήταν ότι αρνούνταν να κρύψει το λεγόμενο μονόφρυδό της, και το μουστάκι της, κάτι που δε συνηθιζόταν για τις γυναίκες τότε.

Βαλεντίνα Τερέσκοβα:
Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, είναι η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε και βρέθηκε στο διάστημα. Η Τερέσκοβα, μαζί με άλλες τέσσερις γυναίκες, επιλέχθηκαν μετά από πλήθος αιτήσεων, για την αποστολή της μελέτης του γυναικείου σώματος στο διάστημα. Τελικά, διάλεξαν εκείνη, και ύστερα από εκπαίδευση δύο ετών, το ταξίδι της ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1963. Θεωρήθηκε σύμβολο της γυναικείας απελευθέρωσης, και τιμήθηκε με βραβεία σ’ όλον τον κόσμο.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα:
Δεν υπήρξε μόνο η πριγκίπισσα της Ουαλίας, αλλά όπως αποκαλούνταν, και η πριγκίπισσα του λαού. Παρόλο που δεν αναφέρεται συχνά στις μεγάλες γυναικείες προσωπικότητες, υπήρξε μια γυναίκα που άφησε ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, και άγγιξε θέματα που κανένας δεν το είχε κάνει ως τότε. Ήταν η πρώτη διασημότητα που φωτογραφήθηκε με ανθρώπους που είχαν κολλήσει AIDS, θέλοντας να ξεφύγουν οι άνθρωποι από το στερεότυπο, ότι κάτι τέτοιο κολλάει από μια απλή επαφή. Ακόμη, συμμετείχε σε καμπάνιες με σκοπό την κατάργηση των ναρκών κατά του προσωπικού. Η προσφορά της, επίσης, σε μεγάλες οργανώσεις, με υπέρογκα χρηματικά ποσά, δε λείπουν από το έργο της.

Και όλες οι παραπάνω γυναίκες, δεν είναι ούτε οι μισές από τις οποίες άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο. Και αυτές, είναι ένας από τους πολλούς λόγους που γιορτάζεται σταθερά ως και σήμερα, η μέρα της γυναίκας. Χρόνια πολλά, λοιπόν, στο φύλο που διεκδικούσε και συνεχίζει να διεκδικεί.
Χρόνια πολλά σε κάθε γυναίκα εκεί έξω.

Πηγές:

https://www.sansimera.gr/biographies/128

https://www.sansimera.gr/biographies/2976

http://users.sch.gr/ragian/op_min_kalipatira.htm

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/356617_maria-montessori-mia-spoydaia-paidagogos

https://www.monopoli.gr/2022/07/06/istories/san-simera/399549/i-frinta-kalo-paramenei-symvolo-gia-tis-gynaikes-se-olo-ton-kosmo/

https://www.notospress.gr/peloponnisos/story/43149/deite-tin-istoria-piso-apo-to-onoma-kyniska

Διαβάστε περισσότερα άρθρα: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.