Λιτόχωρο: Το must για το bucket list σου!

Το Λιτόχωρο Πιερίας είναι ένας από τους πιο αγαπημένους και σταθερούς προορισμούς για πολλούς ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Αν και σίγουρα δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν το γνωρίζουν, το Λιτόχωρο έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη, μιας και ένας ταξιδιώτης μπορεί να συνδυάσει πολλά διαφορετικά πράγματα και δραστηριότητες κατά την διάρκεια της διαμονής του σε αυτό.

Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι λοιπόν, για τους οποίους αξίζει να επισκεφτείς το Λιτόχωρο, είναι οι εξής:

1) Οι εκκλησίες, οι μονές και τα παρεκκλήσια της περιοχής

Με μια απλή ματιά στον χάρτη της Google, θα δεις πως το Λιτόχωρο έχει λίγο παραπάνω από αρκετές εκκλησιαστικές δομές, πολλές από τις οποίες είναι στο κέντρο της πόλης. Αυτές που αξίζει να επισκεφτείς κατά την γνώμη μου, είναι αρχικά ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια μεγάλη και επιβλητική εκκλησία με ιδιαίτερα όμορφες τοιχογραφίες και εσωτερική διαρρύθμιση.

Έπειτα, δύο ακόμη αξιόλογες εκκλησιαστικές δομές που αξίζει να επισκεφτείς είναι το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (που δεν μοιάζει με εκκλησία) καθώς και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μάλιστα, απέχουν μόλις ένα με δύο λεπτά με τα πόδια μεταξύ τους και μόνο λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Τέλος, για όσους διαθέτουν και αυτοκίνητο, η Νέα Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι ένας προορισμός, που συστήνουν πολλοί ντόπιοι της περιοχής.

2) Το δημοτικό πάρκο του Λιτοχώρου

Αν η φυσιολατρία είναι η αδυναμία σου, τότε το συγκεκριμένο πάρκο είναι η ιδανική επιλογή για εσένα. Με ένα δάσος σύντομης έκτασης να το περιβάλλει, είναι το απόλυτο σημείο ώστε να έρθει κανείς σε ουσιαστική επαφή με την φύση.

3) Οι διαδρομές πεζοπορίας και ο ποταμός Ενιπέας

Υπάρχουν πολλές επιλογές, όσον αφορά στα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για πεζοπορία. Ανηφορικά του κέντρου της πόλης, βρίσκει κανείς το φαράγγι του Ενιπέα. Από εκεί, ξεκινά ένα μονοπάτι πεζοπορίας με τελικό προορισμό τον Βύθο και έναν καταρράκτη με δύο μικρές βάθρες. Ακόμη, για τους λάτρεις της ορειβασίας υπάρχει και ακόμα μια – σαφώς πιο δύσκολη – διαδρομή, κατηφορικά από το Φαράγγι του Ενιπέα, που βγάζει στην Βάθρα του Θανάση. Ωστόσο, μπορούμε να φτάσουμε και στον ποταμό Ενιπέα και με ένα άλλο ευκολότερο μονοπάτι από το κέντρο της πόλης (Λάκκος).

O ποταμός Ενιπέας
Η Βάθρα του Θανάση

Βύθος

Φαράγγι του Ενιπέα

Συντάκτρια: Πίττη Μαριάνθη

Δείτε επίσης:

Λιτόχωρο

Λιτόχωρο – Αξιοθέατα

Διαβάστε περισσότερα άρθρα: εδώ

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!