Μοναδικό υπερθέαμα: ορατοί όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αυτή την εβδομάδα

Έχετε τηλεσκόπιο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη; Μάλλον ήρθε η ώρα να το βγάλετε από το πατάρι. Η ευκαιρία αυτή δίνεται σε εκατομμύρια παρατηρητές ανά την υφήλιο καθώς το θέαμα που θα αντικρίσουν αναμένεται να είναι μοναδικό.

Επτά πλανήτες θα είναι ορατοί σε διάφορα σημεία της γης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Αφροδίτη και ο Ερμής θα είναι επαρκώς φωτεινοί ώστε να διακρίνονται ενώ ο Δίας, ο Ποσειδώνας, ο Άρης και ο Κρόνος θα είναι ευκολότερο να τους παρατηρήσει κανείς κατά τη διάρκεια της νυκτός.

Το earth sky έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του έναν αναλυτικό οδηγό με κατευθύνσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να δούμε όλους τους παραπάνω αναφερόμενους πλανήτες, αναλόγως με το σημείο της Γης στο οποίο κατοικούμε.

Ο Τζο Γκάζμαν, αστρονόμος και εκπαιδευτικός στο After School Matters στο Σικάγο έχει ήδη ενημερώσει τους μαθητές του σχετικά με το φαινόμενο που πρόκειται να δουν.

Πολλοί από εμάς αναρωτούνται ορθώς για ποιον/ποιους λόγους συμβαίνει αυτό. Η ορατότητα των πλανητών είναι απλά μια κοσμική σύμπτωση. Ο Γκάζμαν δήλωσε «είναι ο χορός των πλανητών γύρω από τον ήλιο. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο και συμβαίνει μερικές φορές. Δεν είναι σπάνιο αλλά δεν είναι και συχνό. Απλώς συμβαίνει οι πλανήτες να βρίσκονται σε αυτή τη πλευρά του ήλιου, σύντομα θα αρχίσουν να διαχωρίζονται ξανά». Μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, ο Γκάζμαν πως όλοι πρέπει να έχουν στα χέρια τους ένα τηλεσκόπιο.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Sky & Telescope ανέφερε πως η πώληση τηλεσκοπίων έχει αυξηθεί από την στιγμή που ξεκίνησε να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα η πανδημία του Sars-Cov2. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες καταγράφουν αύξηση από 60% σε 400%, ναι καλά διαβάσατε, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ως τελευταία συμβουλή, ο αστρονόμος παροτρύνει τους παρατηρητές να αναζητήσουν τον Κρόνο ο οποίος είναι ο αγαπημένος του πλανήτης και θα προσφέρει το εξής θέαμα: εντοπισμός των δακτυλίων του με μηδενική προσπάθεια!

Αξίζει να το δει κανείς, συμπλήρωσε ο Γκάζμαν.

Καλή θέαση λοιπόν!

16/11/20

Ονομάζομαι Γρηγοριάδης Αντώνιος και κατάγομαι από τη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να αρθρογραφώ και να τρέχω/περπατάω. Είναι δύο πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το μυαλό. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με αγάπη, Ο αρθρογράφος σας