Μπλε: Μια ταινία μικρού μήκους

Η ιστορία ενός αποχωρισμού αποτυπώνεται σε αυτό το φιλμάκι των οκτώμισι λεπτών όπου μια κοπέλα διηγείται τις εμπειρίες με τα συναισθήματά της, από όσα έζησε. Η φύση παίζει καθοριστικό ρόλο και συμμετέχει, δένοντας σαν παζλ τα κομμάτια του αποχωρισμού. Η παιδική χαρά, το ποδήλατο, ο ήχος των πουλιών, η θάλασσα, ένα πλοίο που αναχωρεί και μια ζωγραφιά δένουν αποσπασματικά τον καμβά στις αποχρώσεις του μπλε, συνθέτοντας ένα ποιητικό τοπίο συναισθηματισμών… Με έντονο το στοιχείο του χωρισμού, της έλλειψης του άλλου, αλλά και της ποιητικότητας που διατηρεί ο έρωτας, ακόμη και στα τελευταία του στάδια, κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι με τον έρωτα και την απουσία. Οι εικόνες παγώνουν ή αλλοιώνονται, όπως συμβαίνει με τις αναμνήσεις και τον χρόνο, κάποιες φορές. Η έντονη ανάγκη διατήρησης μιας μορφής σύνδεσης με το ζωτικό στοιχείο του έρωτα και κατ’ επέκταση της ζωής, στρέφει το βλέμμα της στη φύση, τη θάλασσα, την τέχνη, αλλά και στα παιδικά καταφύγια, που έρχονται σε αντίθεση με το εσωτερικό κενό. ΜΠΛΕ. Της μελαγχολίας ή της γαλήνης…

Συντελεστές/Χαρακτηριστικά:

Ερμηνεία/Αφήγηση: Σπυριδούλα-Υρώ Γιολδάση

Εικονοληψία/Σκηνοθεσία: Σπυριδούλα-Υρώ Γιολδάση
Κείμενα/Σενάριο: Γιώργος Σ. Κόκκινος
Μουσική/Κιθάρα: Σπυριδούλα-Υρώ Γιολδάση
Μοντάζ/Ήχος: Γιώργος Σ. Κόκκινος
Παραγωγή/Διανομή: Γιώργος Σ. Κόκκινος

Δημιουργία ταινίας & Διάθεση online: 25/04/2020
Είδος: Μυθοπλασία/Μελόδραμα
Χρώμα: Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο/Αρνητικό
Διάρκεια: 8:30 λεπτά

Λίγα λόγια πίσω από τη δημιουργία της ταινίας από τους δημιουργούς:

«Συζητάγαμε με την Υρώ, για το κατά πόσο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ταινία μικρού μήκους οι δυο μας, να έχει δηλαδή απαγγελία ποιητικών στίχων και να δείχνει διάφορες σχετικές σκηνές, από τη φύση ή από την προσωπική μας ζωή. Ξεφύγαμε κατά πολύ από το αρχικό σενάριο δομημένο από διάφορους στίχους μου, που της είχα στείλει αρχικά για να της εξηγήσω πώς το φαντάζομαι. Μετά ανέλαβε την λήψη των σκηνών με το κινητό και την μουσική υπόκρουση. Όλη η δουλειά έγινε από απόσταση. Η Υρώ έστειλε πλάνα από βίντεο που είχε ήδη αποθηκευμένα σε συσκευές κινητών, μαζί με φωτογραφίες της. Έβγαλε επιπλέον πλάνα που θα μπορούσαν να ταιριάζουν με την φιλοσοφία της ταινίας και μετά ανέλαβα εξ ολοκλήρου το μοντάζ. Το κορίτσι στον αγρό και οι αμυγδαλιές είναι καινούργια πλάνα. Η Υρώ εδώ είναι ο κινηματογραφιστής, θα λέγαμε σε αυτή την ταινία, μιας και για ό,τι μου απέστειλε δεν είχε από μένα καθοδήγηση. Συνέβαλα κι εγώ με δυο πλάνα (την παιδική χαρά που ανοίγει το φιλμ, και τα βαρελότα). Η δουλειά μοιράστηκε στα δύο για να βγει αυτό το αποτέλεσμα, κι όταν ανέλαβα το μοντάρισμα των σκηνών μαζί με την ηχητική υπόκρουση, απλά την ενημέρωσα για την τελική μορφή που θα πάρει η ταινία. Είδε το φιλμ όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί και ανέβηκε στο youtube, δίνοντας την οριστική της έγκριση για το αποτέλεσμα κι ενώ είχαμε συμφωνήσει προκαταβολικά για τον τίτλο «ΜΠΛΕ». Σκέφτομαι τρόπους ακόμα για το πως θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε πιο επαγγελματικά αυτό το φιλμάκι μιας και  ανέλαβα την παραγωγή και τη διανομή του στο κοινό. Από τις λίγες μέρες παραμονής του στο youtube έχει μια θετική εξέλιξη, περί τα 150 views/ημέρα, κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα..!»

Γιώργος Σ. Κόκκινος

«Με αφορμή τα ποιητικά κείμενα του Γιώργου, και όντας αρκετά στατικοί το διάστημα αυτό, θελήσαμε να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι με τον νου, συνθέτοντας εικόνες, λέξεις, σκέψεις, ήχους, χρώματα, με τα πιο απλά μέσα που διαθέταμε το διάστημα αυτό. Σαν την απλότητα του κενού, της απώλειας. Η μεγαλοσύνη της φύσης, η απεραντοσύνη της θάλασσας, όπως κι ο έρωτας, ήταν εκεί για να μας θυμίσουν πως η ομορφιά δεν τελειώνει, ακόμη κι αν κάποιες φορές το ταξίδι είναι σύντομο ή έχει πάρει πια τη μορφή μιας ανάμνησης. Χωριστά, ή αλλιώς μια άλλη όψη του «μαζί». Μπλε… Σαν τη μοναξιά και σαν τη θάλασσα…»

Σπυριδούλα-Υρώ Γιολδάση

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!