Ms. Marvel – Η μετάλλαξη στα υπερηρωικά κόμικ

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος των υπερηρωικών κόμικ ακολουθεί φεμινιστική ρότα. Με τις solo ταινίες “Wonder Woman” και “Captain Marvel” να αποδεικνύονται ιδιαιτέρως επικερδείς σε παγκόσμια κλίμακα όλο και περισσότεροι δημιουργοί στρέφονται σε female-centric ιστορίες. Πριν όμως από αυτή την έκρηξη, το έτος 2014 η Willow G. Wilson μάς είχε ήδη συστήσει τη νέα Ms. Marvel, Kamala Khan, την πρώτη μουσουλμάνα υπερηρωίδα με δική της σειρά κόμικ (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis).

Η δεκαεξάχρονη Καμάλα Καν, μετανάστρια δεύτερης γενιάς από το Πακιστάν, ζει μια φυσιολογική ζωή στο Τζέρσι Σίτι προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στην καθημερινότητά της ως έφηβη με τις φιλίες, το σχολείο και την οικογένειά της που εμμένει στην παράδοση και ηθική που υπαγορεύει η ισλαμική θρησκεία. Επιπρόσθετα, είναι nerd και περνάει το χρόνο της γράφοντας fan-fiction στο ίντερνετ για τους Avengers.

«Γιατί πρέπει να είμαι η μόνη που δεν παρακολουθεί Αγωγή Υγείας; Γιατί πρέπει να παίρνω πακόρας να τρώω στο σχολείο;» Οι περιορισμοί που τίθενται από την οικογένειά της ωθούν την Καμάλα να το σκάσει μια μέρα από το σπίτι και να παρευρεθεί σε ένα πάρτι προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τους συνομήλικούς της. Εντούτοις, γρήγορα συνειδητοποιεί ότι το να παρακούει τους κανόνες των γονιών της δε θα μεταβάλλει τη γνώμη των δημοφιλών παιδιών. Στο δρόμο της επιστροφής περιτριγυρίζεται από μια μυστηριώδη ομίχλη και της αποκαλύπτονται οι αγαπημένοι της ήρωες: ο Iron-Man, ο Captain America και η Captain Marvel. Μετά από αυτή τη συνάντηση, η Καμάλα αποκτά δυνάμεις απροσδόκητα, όπως την ικανότητα να μεταμορφώνεται. Είναι μια νέα ταυτότητα, την οποία πρέπει να ενστερνιστεί σύντομα, γιατί πλησιάζουν απειλές μεγαλύτερες από αυτήν.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει αναφορά στις ίδιες τις δυνάμεις της Καμάλα. Κατά κύριο λόγο στηρίζεται στην μεταβλητότητα της μορφής της. Μπορεί δηλαδή, να σμικρύνει ή να μεγενθύνει το σώμα της ή έστω μέρος αυτού. Επιπλέον, είναι αλλόμορφη. «Θέλω να σου μοιάσω», εξομολογείται στην Carol Danvers. Στην αρχή, όντως μπορεί να μεταμορφωθεί στην ξανθιά υπερηρωίδα, αλλά νιώθει άβολα με αυτό. Όσο μαθαίνει να ελέγχει τις δυνάμεις της και εξετάζει τα όρια των δυνατοτήτων της, ξεφεύγει από τη σκιά της Carol και δίνει νέα πνοή στο όνομα Ms Marvel, ανατρέποντας τις προσδοκίες του κοινού και κατά συνέπεια, του αναγνώστη. Χαρακτηριστικά, δημιουργεί τη στολή της με βάση το παραδοσιακό burkini. Μάλιστα, στην πρώτη της αποστολή σώζει την ισλαμοφοβική συμμαθήτριά της. Μια ερμηνεία για τις δυνάμεις της Καμάλα είναι η κοινωνική ανάγκη να προσαρμοστεί σε κάθε δεδομένη κατάσταση. Προσπαθεί να είναι σωστή μουσουλμάνα, να διατηρήσει την προσωπική της ζωή και τις φιλίες της, να υπακούει στους γονείς της (αν και δεν συμφωνεί πάντα με αυτούς) και πλέον, να σώσει τον κόσμο από απειλές, όπως η πρώτη της νέμεση, ο επονομαζόμενος «Εφευρέτης». Σε ορισμένες περιπτώσεις, εντούτοις, η πλάστιγγα γέρνει προς μία πλευρά και βρίσκεται σε θέση να αμφισβητήσει τις ηθικές της αξίες και τα “πιστεύω” της προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας και «το ευρύτερο καλό». Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως και η ίδια η Willow G. Wilson, η δημιουργός της σειράς, επέλεξε να ασπαστεί το Ισλάμ και να φορέσει hijab.

Παρόλα αυτά, η ηρωίδα μας δεν είναι μόνη της σ’ αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας. Η φίλη της, Νακία, λειτουργεί ως η φωνή της λογικής και της θυμίζει την πολιτισμική της κληρονομιά και την κρατά προσγειωμένη στην πραγματικότητα, ενώ ο φίλος της, Μπρούνο (ο οποίος κρυφά τρέφει συναισθήματα για αυτήν), αφού ανακαλύπτει τη μυστική της ταυτότητα, της παρέχει στήριξη σε κάθε τομέα, από προπονήσεις μέχρι τη δημιουργία ευέλικτης στολής που θα προσαρμόζεται στις μεταμορφώσεις της Ms Marvel, μέχρι ψυχολογική υποστήριξη όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση με την οικογένειά της.

Παράλληλα, τα πράγματα δεν κυλούν πάντα ομαλά και μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον της Καμάλα. Ο μεγαλύτερος αδερφός της αρνείται να βρει δουλειά, επικαλούμενος την βαθιά του πίστη ως ανασταλτικό παράγοντα. Με αυτή τη βάση κατηγορεί τον πατέρα του για τοκογλυφία, θεωρώντας πως η εργασία του σε τράπεζα παραβαίνει τη θέληση του Αλλάχ και συνεπώς, δεν βγάζει λεφτά με έντιμο τρόπο. Ταυτόχρονα, η Καμάλα αντιστέκεται στους αυστηρούς περιορισμούς που της θέτουν οι γονείς της. Δεν διστάζει να τους ειρωνευτεί και να τους μιλήσει σαρκαστικά («Θα πάω σε πάρτι με τα δέκα άθεα αγόρια μου») και θεωρεί πως αυτοί ακριβώς οι κανόνες την παρακωλύουν από το να ζήσει μια «φυσιολογική» εφηβική ζωή γεμάτη εμπειρίες, δίχως να ανησυχεί για τους περιορισμούς στην ώρα που πρέπει να επιστρέψει. Ωστόσο, μετά από μια ειλικρινή συζήτηση με τον πατέρα της αποκαλύπτεται πως η αυστηρότητά τους πηγάζει από τη βαθιά τους αγάπη. Καμάλα σημαίνει «τελειότητα», γιατί η γέννησή της έφερε ελπίδα στους γονείς της, αφού πίστευαν ότι δεν θα κατάφερναν να κάνουν δεύτερο παιδί.

Ακόμη, δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για την πρωτοτυπία της Ms Marvel χωρίς να γίνει αναφορά στο σκίτσο του Adrian Alphona (γνωστός άλλου ενός κόμικ της Marvel, το «Runaways», που δημιουργεί μαζί με τον Brian K. Vaughn), το οποίο εμπλουτίζει την ιστορία. Το σχέδιο του Alphona όχι μόνο υποστηρίζει το διάλογο, αλλά πραγματικά μεταμορφώνει το κόμικ. Οι εκφράσεις της Καμάλα αποτυπώνονται σε στιγμιότυπα. Το λεπτοδουλεμένο σκίτσο φανερώνει τον ψυχικό της κόσμο (για παράδειγμα κάθε φορά που στενεύει το βλέμμα της ή κάνει κάποιο μορφασμό). Επιπλέον, με μια πιο προσεκτική ανάγνωση θα παρατηρήσει κανείς τα Easter eggs και τις χιουμοριστικές λεπτομέρειες που διακριτικά ενσωματώνει στην ιστορία (για παράδειγμα ένας πυροσβεστήρας που λέει «ψόφα φωτιά, ψόφα» ή το φούτερ με τον κεραυνό της Καμάλα αποτελεί προοικονομία της στολής της). Από την άλλη, ο σκιτσογράφος αποφεύγει με δεξιοτεχνία την απόδοση των ικανοτήτων της Καμάλα με καρικατουρίστικο τρόπο, προβάλλοντας το αποτέλεσμα των πράξεών της σε σχέση με το περιβάλλον γύρω της χρησιμοποιώντας πάντα ορισμένη κλίμακα.

Εν κατακλείδι, σε μια εποχή που υπάρχει καταιγισμός από τον κόσμο των Super hero κόμικ, η νέα Ms Marvel δίνει μια πρωτότυπη φεμινιστική τροπή στο είδος θέτοντας ως κεντρικό χαρακτήρα μια αναπάντεχη πρωταγωνίστρια, όχι μόνο λόγω της πίστης της, αλλά και επειδή αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ηρωίδα με πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από την συνέχιση του ρόλου της Captain Marvel. Αποτελεί παράδειγμα origin story, το οποίο εισάγει τον αναγνώστη στους χαρακτήρες και τις συνθήκες. Αναμένουμε να δούμε την πορεία που θα λάβει η ιστορία από εδώ και στο εξής και σε τι περιπέτειες θα οδηγηθεί η Καμάλα.

Από την Mαίρη Μαυρομάτη

(αναδημοσίευση από http://smassingculture.gr/ )

Εικόνες: FranMoff, lord nick, Ramiro Garcilazo Lara

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!