Οι προσωπικές εμπειρίες μιας τρανς γυναίκας (βίντεο)

Οι όροι transgender (διεμφυλικοί ή διαφυλικοί) και transvestite/cross-dresser (άτομα που ντύνονται με ρούχα που στερεοτυπικά ταιριάζουν στο αντίθετο φύλο) συχνά παρερμηνεύονται λόγω άγνοιας. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετά συχνά η σύγχρονη κοινωνία ταυτίζει τις τρανς γυναίκες με την πορνεία ως το μοναδικό τους μέσο χρηματικών απολαβών.

Μπορεί για κάποιους ανθρώπους η μετάβαση για αυτή την αλλαγή να είναι πολύ δύσκολη για άλλους λιγότερο δύσκολη, αλλά αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι πως η συνειδητοποίηση για την επιλογή της αλλαγής είναι πολύ σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας που κάνει τον τρανς άνθρωπο έτοιμο και δυνατό να αντεπεξέλθει σε κάθε συνθήκη και να αντιμετωπίσει όποια δυσκολία εμφανιστεί μπροστά του. Η ψυχολογική στήριξη και η ψυχική ενδυνάμωση είτε από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας είτε από τον κοινωνικό περίγυρο αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια για την υγιή τους εξέλιξη, γιατί ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι μεγάλος.  

Πολύ σημαντικές είναι οι λέξεις «αγάπη και σεβασμός» υποδηλώνοντας έτσι με ποια κριτήρια θα πρέπει να διαμορφώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

Στο παρακάτω βίντεο η ομάδα ψychosocials θα σας λύσει κάποιες απορίες, καθώς αναφέρει στοιχεία γύρω από το ιστορικό πλαίσιο της τρανς κοινότητας, μερικά στατιστικά στοιχεία πάνω στο θέμα, ενώ παρουσιάζεται αναλυτικά η συνέντευξη μιας τρανς γυναίκας η οποία μιλά για τις δικές της προσωπικές αναμνήσεις και τις δικές της σκέψεις.

Από το κανάλι στο YouTube: ψychosocials

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)