Όσα μας δίδαξε η Χάιντι για την θεραπευτική δύναμη της φύσης και την αληθινή φιλία!

Η σειρά «Χάιντι» σκηνοθετήθηκε από τον Isao Takahato και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 6 Ιανουαρίου 1974. Αποτελεί απότοκο του μυθιστορήματος της Ελβετίδας Johanna Spyri, το οποίο δημοσιεύθηκε σε δύο τόμους το 1880 και 1881 στη γερμανική γλώσσα. Έπειτα, μεταφράστηκε σε περισσότερες από πενήντα γλώσσες. Η συγγραφέας είχε γεννηθεί το 1927 στην Ελβετία και περνούσε τα καλοκαίρια της ως παιδί στις Άλπεις και γι’ αυτό τον λόγο το μυθιστόρημα θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως αυτοβιογραφία.

Το 2010 όμως ανακαλύφθηκε από έναν Ελβετό υποψήφιο καθηγητή, τον Peter Buettner, ένα μυθιστόρημα του Γερμανού Hermann Adam von Kamp με τίτλο «Adelaide: The Girl from the Alps». Η ιστορία δείχνει τη ζωή ενός κοριτσιού στις Άλπεις με πολλά στοιχεία της κοινωνίας του ύστερου 19ου αιώνα. Kαθώς τα δύο μυθιστορήματα παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες, πιστεύεται ότι η συγγραφέας είχε διαβάσει αυτό το βιβλίο όταν ήταν μικρή και σε συνδυασμό με τα βιώματά της δημιούργησε την «Χάιντι».

Στη σειρά διαδραματίζεται η ζωή ενός ορφανού κοριτσιού, της Χάιντι, που στα πέντε της χρόνια την πηγαίνει η θεία της να ζήσει με τον παππού της, επειδή η πρώτη θα μεταναστεύσει για δουλειά στη Φρανκφούρτη. Ο παππούς μετά τον θάνατο του γιου του απομονώνεται σε μία καλύβα στο βουνό και όλο το χωριό τον θεωρεί αγριάνθρωπο και τρελό. Η Χάιντι κερδίζει την καρδιά του παππού από τη πρώτη μέρα και απολαμβάνει στο έπακρο τη ζωή στο βουνό. Ο δροσερός αέρας, τα θροΐσματα των φύλλων, τα λουλούδια, η εναλλαγή των εποχών και τα ζωάκια απεικονίζονται έντονα στην ιστορία. Η Χάιντι νιώθει ελεύθερη στη μαγευτική φύση των βουνών με τον αγαπημένο της παππού και τον πιστό της φίλο Πέτερ.

Η θεία Ντέντε επιστρέφει τρία χρόνια αργότερα και καταφέρνει με δόλο να πάρει τη Χάιντι μαζί της στη Φρανκφούρτη. Η Χάιντι θα μείνει στο σπίτι του πλούσιου εμπόρου Σέσεμαν και θα μορφωθεί δίπλα στη μοναχοκόρη του Κλάρα η οποία ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Μεταξύ των δύο κοριτσιών θα αναπτυχθεί μια δυνατή φιλία, κάτι που θα οδηγήσει τη Χάιντι να λυπάται να αφήσει μόνη την Κλάρα, παρά την νοσταλγία της για τα βουνά της.

Παράλληλα, υπομένει τις προσταγές και τις τιμωρίες της αυστηρής παιδαγωγού δεσποινίδος Ρόντενμάιλερ που ζει μαζί τους και αναγκάζει τη Χάιντι να σταματήσει να μιλάει για τις περιπέτειες στις Άλπεις. Η Χάιντι απογοητευμένη από την γκρίζα πόλη και τα ψηλά κτίρια που κρύβουν τον ήλιο παθαίνει μια αρρώστια που ο γιατρός την ονομάζει «νοσταλγία» και γυρίζει πίσω στις Άλπεις, ώστε να επανακτήσει την ζωντάνια της. Αργότερα η Κλάρα, με άδεια του γιατρού, επισκέπτεται τη Χάιντι στις Άλπεις. Η Χάιντι μαζί με τον Πέτερ και τον παππού προσπαθούν να βοηθήσουν την Κλάρα να βρει τις δυνάμεις της. Εν τέλει, η επιμονή της Χάιντι και ο καθαρός αέρας απετέλεσαν ορόσημο και η Κλάρα θεραπεύεται. Η οικογένεια Σέσεμαν ως δείγμα ευγνωμοσύνης υπόσχονται να παρέχουν παντοτινή φροντίδα στη Χάιντι.

Μετά την κυκλοφορία των βιβλίων της «Χάιντι» μία σημαντική τουριστική περιοχή στην Ελβετία ονομάστηκε Heidiland -η γη της Χάιντι- και προσελκύει έως σήμερα τουρίστες από όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα Γιαπωνέζους και Κορεάτες.

Πηγές:

-Heidi series

-Heidi by Joanna Spyri Project Gutenberg

-Encyclopaedia Britannica