Όταν η Ελλάδα δεν είχε coca cola, είχε το ΤΑΜ-ΤΑΜ!

Αν πάμε μερικές δεκαετίες πίσω και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1960, υπήρχε ένα αναψυκτικό που έκανε θραύση στην ελληνική κοινωνία και επρόκειτο για μια καλή αντιγραφή του διάσημου αναψυκτικού «coca cola». Η ελληνική cola με όνομα «tam tam» ήταν ένα αναψυκτικό που για μία δεκαετία περίπου γνώρισε μεγάλη αποδοχή από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό και ήταν από τα πρώτα στις προτιμήσεις του.

Ο παραγωγός του εν λόγω αναψυκτικού ήταν η γνωστή ζυθοποιία «Φιξ» η οποία εκείνη την περίοδο πέρα από τη δραστηριότητα που είχε αναλάβει στη ρετσίνα αποφάσισε να επεκταθεί και σε αναψυκτικά. Και κάπως έτσι έκανε την πρώτη του εμφάνιση το tam tam. Το βασικότερο απ’ όλα ήταν ότι το μπουκάλι του αναψυκτικού ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο της coca cola. Ακόμα και το χρώμα και η γεύση ήταν σχεδόν ίδια σύμφωνα με τους παλαιότερους καταναλωτές.

Ίσως πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν γινόταν εισαγωγή της coca cola; Και μερικές ενδεικτικές απαντήσεις είναι ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε ένα είδος προστατευτισμού και προτίμησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική παραγωγή και επίσης δεν ήταν τόσο επιθυμητός ο λεγόμενος «αμερικάνικος τρόπος ζωής» στην ελληνική κοινωνία. Παρόλο που τα αμερικάνικα αναψυκτικά ήταν αρκετά φημισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν συχνά στα μπακάλικα και τα καφενεία της εποχής. Μάλιστα, αρκετοί «παππούδες» αναφέρουν πως την coca cola την έβρισκες μόνο σε κάποια αμερικάνικη βάση της Ελλάδας.

Έτσι το tam tam δίχως να έχει κάποιο ανταγωνιστή γνώρισε στιγμές δόξας και διαφημιζόταν αρκετά. «Δροσίζει ξεκουράζει», «εμείς το λέμε ΤΑΜ-ΤΑΜ, ζήτω τα νιάτα, ζήτω το tam tam». Αυτές ήταν οι χαρακτηριστικές ατάκες των διαφημίσεων που έκαναν «πάταγο». Πολλοί μάζευαν και τα τσιγγάκια των αναψυκτικών, διότι σε κάποιες διαφημίσεις αναφερόταν «μαζεύετε τα πώματα για την μεγάλη έκπληξη».

Μια διαφήμιση αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ναι, εμείς το λέμε Ταμ-Ταμ, το ίδιο πράγμα που άλλοι μπορούν να ονομάσουν ευτυχία, ξεγνοιασιά, χαρά της ζωής. Γιατί εμείς βρίσκουμε πιο σύντομες λέξεις, για να εκφράσουμε κάτι που μας αρέσει. Έτσι, εμείς ένα χαμόγελο, ένα φλερτ, μια ζεστή καλοκαιριάτικη μέρα, τα λέμε Ταμ-Ταμ. Τώρα που είμαστε νέοι, τώρα που είναι καλοκαίρι, το Ταμ-Ταμ έγινε συνήθεια της κάθε ώρας, της κάθε στιγμής μας…»

Η μεγάλη επιτυχία του tam tam σταματάει σχεδόν απότομα με την εισαγωγή της coca cola στην ελληνική αγορά στα τέλη του 1960. Το καταναλωτικό κοινό παρατηρεί από πού είχε προέλθει η έμπνευση του tam tam, οπότε άρχισαν να προτιμούν το πρωτότυπο αναψυκτικό, δηλαδή την coca cola. Αργότερα έκανε την εμφάνισή του και το ανταγωνιστικό αναψυκτικό, η Pepsi, και κάπου εδώ τελειώνει η σύντομη ιστορία επιτυχίας του tam tam.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.