Project Renegade: «Θέλουμε να αποστατήσουμε από στερεότυπα και να περάσουμε ένα μήνυμα ενότητας»

Οι Project Renegade είναι ένα metal συγκρότημα από την Αθήνα που συνδυάζει ένα alternative, heavy και groovy background σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά και ατμοσφαιρικά στοιχεία. Ιδρύθηκε από τους Marianna (φωνητικά) και Ody (drums) και συμπληρώθηκε από τους Nick K. (κιθάρα) και Jay (μπάσο). Στις live εμφανίσεις τους έχουν βρεθεί επί σκηνής με σπουδαία ονόματα όπως Evanescence και Bullet for my Valentine. Μετά το πρώτο τους EP «Cerebra», το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ακολούθησε και το πρώτο τους full-length album με τίτλο «Order of the Minus», με ημερομηνία κυκλοφορίας 31 Οκτωβρίου 2019. Αποκλειστικά στο Your e-articles, το συγκρότημα Project Renegade!

-Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το συγκεκριμένο συγκρότημα; 

Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη! Μετά από αρκετά χρόνια σε διάφορες μπάντες εγώ και ο Ody, o ντράμερ της μπάντας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κάτι πιο ουσιαστικό, σε μια μπάντα που θα ξέφευγε από το απλό «πάμε να τζαμάρουμε με τους φίλους μας» και έτσι δημιουργήσαμε τους Project Renegade με στόχο να παίζουμε τη μουσική που μας εκφράζει, να έχουμε ένα μήνυμα πίσω από αυτό το εγχείρημα και να το πλαισιώσουμε σε πιο επαγγελματικές συνθήκες.

-Πώς προέκυψε το όνομα «Project Renegade»;

Το Project προήλθε από το γεγονός ότι στην αρχή δεν είχαμε σταθερά μέλη, οπότε μεταξύ μας πάντα αναφερόμασταν σε ένα μουσικό project με αποτέλεσμα να μας κολλήσει η λέξη. Το Renegade έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέλουμε μέσω της μουσικής μας και της μπάντας να «αποστατήσουμε» από στερεότυπα και προκαταλήψεις, από κουτάκια και ιδεοληψίες και να περάσουμε ένα μήνυμα ενότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας και της ελευθερίας του αυτοπροσδιορισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.

-Ακούγοντας τα κομμάτια σας, παρατηρούμε διάφορους μουσικούς συνδυασμούς. Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Όπως είδες, το Renegade εφαρμόζεται και στο μουσικό κομμάτι! Δεν έχουμε ταμπέλες ως προς τη μουσική και μας αρέσουν πολλά και διαφορετικά είδη. Φυσικά, το αγαπημένο μας είδος είναι η metal και η σκληρή μουσική γενικότερα αλλά ακούμε και άλλα είδη όπως hip hop, r’n’b, soul, funk, κλασσική και πολλά άλλα είδη. Γενικά, αν κάτι είναι καλό, θα το ακούσουμε, δεν έχουμε θέμα. Σαν κύριες επιρροές μας θα έλεγα ότι είναι οι Korn, Slipknot, S.O.A.D., Evanescence, In This Moment, Rammstein και συνεχίζεται ο κατάλογος στο άπειρο.

-Ποια ήταν τα συναισθήματα από το πρώτο σας EP «Cerebra»;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η πρώτη μας δουλειά μας άνοιξε αρκετές πόρτες, ώστε να γνωρίσουμε κοινό από διαφορετικές χώρες και να διαδώσουμε τη μουσική μας πολύ πιο μακρυά από ό,τι είχαμε φανταστεί τουλάχιστον για τη δεδομένη στιγμή. Μάθαμε πολλά από την εμπειρία του πρώτου ΕΡ και μας βοήθησε σίγουρα να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα για τον επόμενο δίσκο. Δοκιμάσαμε τα νερά και νομίζω μας έκανε έτοιμους για το μετά.

-Από πού αντλείτε έμπνευση;

Από την καθημερινότητα και τη ζωή. Από προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις. Δεν είμαστε από τις μπάντες που ασχολούνται με μύθους, φανταστικές ιστορίες, ιππότες και νεράιδες (όχι ότι κάτι τέτοιο είναι κακό!). Έχουμε πολλά να πούμε για το τι συμβαίνει γύρω μας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά ανθρώπων που προσπαθεί να φτιάξει κάπως τη ζωή της. Ούτως ή άλλως, η μουσική που μας αρέσει πάντα προερχόταν από καλλιτέχνες που αφουγκράζονταν τον παλμό των καιρών και είναι και ο λόγος που μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί τους. Γιατί αισθανόμαστε ότι γίνεται ένας διάλογος για θέματα που μας βασανίζουν. Έτσι, ήταν φυσιολογικό να θέλουμε να ανοίξουμε και εμείς το δικό μας διάλογο με τους ακροατές μας για να βοηθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας. Σε έναν κόσμο με τόσα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, με ρατσισμό, με πόλεμο και όλα τα σύγχρονα προβλήματα δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά.

-Τι συναισθήματα βιώσατε παίζοντας στην ίδια σκηνή με τους Evanescence;

Νομίζω ότι ήταν η πιο σπουδαία εμπειρία που έχουμε ζήσει! Σίγουρα ήταν ένα όνειρο που βγήκε αληθινό, γιατί μεγαλώσαμε με τη μουσική τους. Επίσης, ήταν και μια πρόκληση, γιατί το να κερδίσεις ένα κοινό που είναι τόσο φανατικό για μια μπάντα έχει αρκετές δυσκολίες. Όλα όμως πήγαν φανταστικά, οι Ουκρανοί αποδείχτηκαν ένα πολύ θερμό κοινό και μας έμεινε αξέχαστο. Ακόμα, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και με τα μέλη των Evanescence και ενθουσιαστήκαμε με το πόσο προσγειωμένοι και κουλ είναι σαν άνθρωποι! 

-Ποια είναι η κατάσταση της metal σκηνής στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί πολλές μπάντες και σιγά σιγά βλέπουμε να χτίζεται μια δυνατή σκηνή που έχει απήχηση όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Και το λέω αυτό σαν επίτευγμα, γιατί παλιά δεν υπήρχε το φαινόμενο των τεράστιων συναυλιών σε μεγάλους χώρους με ελληνικές metal μπάντες σαν πρώτο όνομα. Το γεγονός ότι αυτό έχει αρχίσει και συμβαίνει είναι πολύ ενθαρρυντικό για τη σκηνή και ελπίζω ότι θα αρχίσει να συμβαίνει και σε μεγαλύτερο βαθμό.

-Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου στο πρώτο σας ολοκληρωμένο album «Order of the Minus»;

Πολύ θετικές! Όπως προείπα, το γεγονός ότι είχαμε κάνει ήδη με το «Cerebra» μια δυνατή αρχή δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος, για να έρθει το «Order of the Minus». Θεωρώ το ότι έγινε μια πολύ επαγγελματική παραγωγή έπαιξε σημαντικό ρόλο στις καλές κριτικές που έχουμε λάβει ως τώρα από τα ελληνικά και διεθνή μέσα, ενώ μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση ότι υπάρχει πολύς κόσμος από διαφορετικές γωνιές του κόσμου που έχει αγοράσει το φυσικό άλμπουμ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την πορεία του άλμπουμ και συνεχίζουμε να το προωθούμε δυνατά και ελπίζουμε σύντομα και με πολλά lives!

-Ποιο είναι το αγαπημένο κομμάτι του κοινού μέχρι στιγμής;

Είναι δύσκολο να σου πω, γιατί κάθε κοινό σε κάθε χώρα αντιδρά διαφορετικά στο τι ακούει. Νομίζω ότι στο live πάντα λειτουργούν καλά τα πιο δυναμικά κομμάτια, γιατί ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να κοπανηθεί και να ξεδώσει περισσότερο με αυτά. Γι’ αυτό και εμείς φροντίζουμε να έχουμε ένα set που περιλαμβάνει πολλά τέτοια κομμάτια. Σίγουρα μπορώ να πω ότι πάντα στα «One of the Crowd» και «The New Joker» γίνεται ένας παραπάνω χαμός πάντως!

-Πείτε μου ένα αστείο γεγονός που έχει συμβεί σε live σας.

Ένα αστείο περιστατικό ήταν σε ένα live που κατά λάθος εκεί που τραγουδούσα και πήγαινα πάνω κάτω στο stage χτύπησα την κιθάρα του Νίκου και την ξεκούρδισα. Δυστυχώς, το επόμενο μέρος ήταν ένα πολύ ατμοσφαιρικό καθαρό κιθαριστικό μέρος που ακούστηκε σαν τη κακιά συμφορά! Συμβαίνουν και αυτά!

-Ποια είναι τα εμπόδια που έχετε συναντήσει στον χώρο της μουσικής;

Κυρίως ότι λόγω της κρίσης της μουσικής βιομηχανίας δεν υπάρχει πλέον η διάθεση να επενδύσεις σε έναν νέο καλλιτέχνη. Οπότε, οι νέοι καλλιτέχνες πρέπει με ίδια μέσα να αποδείξουν στις εταιρείες, στους μάνατζερς, στους promoters ότι αξίζουν και έχουν ένα υλικό που αξίζει να βγει εκεί έξω. Αλλά αυτό προϋποθέτει οικονομικές θυσίες που τις περισσότερες φορές είναι απίθανο να μπορεί να αντέξει κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα και νομίζω ότι είναι και ο συχνότερος λόγος που οδηγεί τις μπάντες στο να διαλυθούν. Θέλει γερό στομάχι και πολλές θυσίες για να μπορείς να επιβιώσεις στη σύγχρονη μουσική σκηνή.

-Δεδομένου ότι περνάμε μια πανδημία, ποια είναι τα σχέδιά σας στο κοντινό μέλλον;

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας ο χώρος του θεάματος έχει χτυπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα για τις live εκδηλώσεις και κατά πόσο θα μπορούν αυτές να πραγματοποιηθούν. Προφανώς στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο και όλα μας τα σχέδια έχουν μεταφερθεί για το επόμενο καλοκαίρι, όπως π.χ. το fest με Within Temptation, Lacuna Coil & Delain, οπότε και ευελπιστούμε να έχουμε ξεπεράσει όλη αυτή την κατάσταση. Τώρα, για τον χειμώνα του 2020-2021 δεν ξέρω αν θα μπορέσει να λάβει χώρα κάποια συναυλία δεδομένων των κλειστών χώρων και των μέτρων υγιεινής που θα πρέπει να έχει ο κόσμος τουλάχιστον μέχρι την κυκλοφορία του εμβολίου. Είναι πολύ πρωτόγνωρα όλα αυτά και νομίζω πως όλοι οι καλλιτέχνες κοιτάζουμε την κατάσταση κάπως μουδιασμένοι. Από τη μια υπάρχει η ανάγκη της επιβίωσης αλλά και της έκφρασης, από την άλλη είμαι σίγουρη ότι κανένας καλλιτέχνης δε θέλει να ρισκάρει την υγεία των θεατών. Γι’ αυτό διοχετεύουμε την ενεργητικότητά μας σε νέες οδούς. Πρόσφατα κάναμε μια ακουστική διασκευή του «Respirator» μαζί με ένα quarantine video, γιατί θέλουμε να είμαστε κοντά στο κοινό, ακόμα και αν δε μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί σε ένα live. Παράλληλα, γράφουμε νέα μουσική και προσπαθούμε να προγραμματίσουμε όσο μπορούμε την επόμενη ημέρα, ώστε μόλις ξεπεράσουμε την πανδημία να μπορούμε να είμαστε πάλι στο stage και να παίζουμε μουσική. Δημιουργικότητα υπάρχει και ανυπομονούμε να την μοιραστούμε με όλους!

Ακολουθήστε τους Project Renegade στα official links:

Facebook Page: https://www.facebook.com/prenband  

Instagram: https://www.instagram.com/projectrenegadeofficial/

Twitter: https://twitter.com/Proj_Renegade

Bandcamp Page: https://projectrenegade.bandcamp.com

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCX5zHAKWh35oPsbHANEbI3w

Spotify: http://bit.ly/Spotify_PRenegade

ReverbNation: https://www.reverbnation.com/projectrenegade

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δραμιτινό

Επιμέλεια συνέντευξης: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.