Σ. Τσιόδρας: 2.744 κρούσματα συνολικά – δεν πρέπει να το πάρουμε στα αστεία!

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 4.292.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού με 288.973 θανάτους, ενώ έχουν γιατρευτεί από τον ιό τουλάχιστον 1.500.000, μας ενημέρωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας. Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις 1.500.000 περιπτώσεις κορωνοϊού.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή 18 νέα κρούσματα κορωνοϊού (εκ των οποίων τα 12 αφορούν συρροή κρουσμάτων σε ευάλωτες ομάδες), φτάνοντας συνολικά τα 2.744. Το 56% αφορά άντρες. Τα 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378  είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 32 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 67 έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 88. Έχουν ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους έχουμε 1 ακόμη καταγεγραμμένο, ανεβάζοντας το σύνολο στους 152 στην Ελλάδα, με τα 75 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 40 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 93,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις έχουμε κάποια αισιόδοξα νέα. Υποσχόμενες θεωρούνται 4-5 θεραπείες σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα για παρηγορητική χορήγηση σε ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι.

Ο Π.Ο.Υ. σε πρόσφατες ανακοινώσεις, αναφέρει 8 υποψήφια εμβόλια στη φάση των κλινικών δοκιμών. Επίσης, χώρες που χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών.

Ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και δεν πρέπει να το πάρουμε στα αστεία, διότι δεν έχει τελειώσει η πάλη με τον ιό. Ενδεικτικά δήλωσε να μη χρησιμοποιούμε ΜΜΜ αν δεν είναι απαραίτητο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στο πώς χρησιμοποιούμε την μάσκα. Στο περπάτημα πρέπει να αποφεύγουμε μέρη που έχoυν υψηλό συγχρωτισμό.

Στο κομμάτι του τουρισμού τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα, ενώ δήλωσε ότι θα υπάρχουν κανόνες όπως για παράδειγμα ένας γρήγορος εργαστηριακός έλεγχος και να εξασφαλιστεί ότι δεν είναι φορέας όποιος ταξιδεύει. Σίγουρα θα πρέπει να τηρούνται κανόνες υγιεινής και μέτρα αντιμετώπισης στα μέσα μεταφοράς.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 12/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!