Πώς Τα Όρια Διαμορφώνουν Την Επικοινωνία

Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία στην ζωή μας;

Μέσα από την επικοινωνία κερδίζουμε, σχέσειςεμπειρίεςαποδοχή και κατανόηση.

Επικοινωνούμε, όχι μόνο όταν εκφράζουμε τις απόψεις και τα συναισθήματά μας, αλλά και όταν γινόμαστε ακροατές όσων ο συνομιλητής μας θέλει να μεταφέρει.

Mέσα από την επικοινωνία προσφέρουμε και λαμβάνουμε αποδοχή και κατανόηση.

Τα άτομα με καλές επικοινωνιακές δεξιότητες απολαμβάνουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με φίλους και οικογένεια. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στον επαγγελματικό τομέα, για αυτό και πολλές θέσεις εργασίας απαιτούν ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες.

Σε κάθε τομέα της ζωή μας, η σωστή επικοινωνία είναι το Α και το Ω.

Η διαδικασία της επικοινωνίας είναι αμφίδρομη. Είναι σημαντικό λοιπόν, να επιστήσουμε την προσοχή μας, τόσο στην αναγκαιότητα του να μεταφέρουμε μια πληροφορία όσο και στο να αποκωδικοποιήσουμε σωστά αυτήν που δεχόμαστε.

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στον εργασιακό χώρο είναι η έλλειψη σωστής επικοινωνίας, αναφορικά τόσο με την μεταφορά του μηνύματος όσο και με την αποκωδικοποίηση του ληφθέντος.

Αυτή η σύγχυση στην επικοινωνία, συχνά δεν εντοπίζεται.

Έτσι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα σε έναν εργασιακό χώρο τόσο στο επίπεδο συνεργασίας όσο και στο επίπεδο της παραγωγικότητας των εμπλεκόμενων.

Πώς μπορεί να συνδέεται η επικοινωνία με τα όρια;

Μέσα από την επικοινωνία, λεκτική ή σωματική, μεταφέρουμε τα όριά μας (συναισθηματικά, υλικά, γνωστικά και πνευματικά). Είτε βρισκόμαστε σε χαμηλόβαθμη θέση είτε σε υψηλόβαθμη είναι σημαντικό ως άνθρωποι να εκφράζουμε τα όρια μας στον εργασιακό χώρο. Όρια που να συνδέονται τόσο με την επαγγελματική μας θέση όσο και με την προσωπικότητά μας. Πολλές φορές έχουμε δει ανθρώπους να αποχωρούν από εταιρείες γιατί οι απαιτήσεις ξεπερνούσαν τα όριά τους. Για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο σημαίνει πως έχει αναγνωρίσει τα όριά του και επιθυμεί να επικοινωνεί σωστά.

Πώς τα όρια οδηγούν στην σωστή επικοινωνία;

Αρχικά θα πρέπει να διερευνήσω ποια είναι τα όριά μου (τι δέχομαι, ποιες πράξεις συμβαδίζουν με τις αξίες μου, τι θέλω να κάνω).

Αφού λοιπόν το κάνω, έχω αποδεχτεί τον εαυτό μου, τον έχω κατανοήσει άρα μπορώ να κρατήσω μια σωστή επικοινωνιακή στάση. Θα μπορέσω να μεταφέρω το μήνυμά μου και να είναι αληθινό.

Έπειτα, είμαι σε θέση να αποδεχτώ και να κατανοήσω και τον συνάνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι θα μου είναι πιο εύκολο πλέον να αποκωδικοποιήσω το μήνυμα που μου μεταφέρει και να δεχτώ τα όρια του.

Φανταστείτε έναν εργασιακό χώρο, στα πλαίσια του οποίου η επικοινωνία μεταξύ των ατόμων (οριζόντια & κάθετα) θέτει ξεκάθαρα όρια τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συνεργάζονται αποδεχόμενοι τα όρια τόσο της εταιρείας και της θέσης τους όσο και των συναδέλφων τους.

Η οικοδόμηση των ορίων θέτει τα πλαίσια για την σωστή επικοινωνία και συνεργασία.

Για υπηρεσίες coaching επισκεφτείτε:

mariabakirtzi.com

Πηγή: https://mariabakirtzi.com/pws-ta-oria-diamorfonoun-tin-epikoinwnia/

Business & Executive Coach with focus on Personal & Corporate Development. To coaching είναι ο δρόμος προς την προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή. Είναι ο δρόμος που επέλεξα να χαράξω, όχι όμως μόνη μου, μαζί με όσους επιθυμούν να εκπληρώσουν το δικό τους στόχο.