Shahmaran -Η τουρκική δραματική σειρά φαντασίας στο Netflix

Shahmaran, πρόκειται για μια τουρκική δραματική σειρά φαντασίας του Netflix σε σκηνοθεσία Umur Turagay και σενάριο Pınar Bulut. Πρωταγωνιστούν οι Serenay Sarıkaya και Burak Deniz, κυκλοφόρησε στις 20 Ιανουαρίου 2023.

Πλοκή

Η Σαχσού είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον παππού της, ο οποίος άφησε τη μητέρα της πριν από χρόνια. Η ιστορία εξελίσσεται στα Άδανα, όπου πήγε ως λέκτορας. Σε αυτό το ταξίδι, βρίσκεται στη μέση μιας ασυνήθιστης και μυστηριώδους κοινότητας που ονομάζεται Mar, που κατάγεται από τη Shahmaran (μητέρα των φιδιών). Πιστεύοντας στον θρύλο της Shahmaran, ενός από τα μεγαλύτερα σύμβολα αγάπης και σοφίας, η φυλή Mar περιμένει την ολοκλήρωση της ιστορικής προφητείας με την άφιξη της Σαχσού. Τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο όταν η Σαχσού και η Μαράν διασταυρωθούν, που ξεκίνησαν να ζητήσουν από τον παππού της να λογοδοτήσει για το παρελθόν…

Άποψη

Η δραματική σειρά φαντασίας ξετυλίγεται μέσα από μαγευτικά τοπία της Τουρκίας στην επαρχία. Μέσα από τη σειρά γίνεται αντιληπτό ότι επικρατεί φτώχεια σε μεγάλο βαθμό στην γειτονική χώρα. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου η Σαχσού ζητάει δωμάτιο με μπανιέρα, καθώς δε διαθέτουν όλα τα δωμάτια στο επαρχιακό Motel όπου θα νοικιάσει πριν την δεχτεί ο παππούς της στο δικό του σπίτι.

Ο Μαράν ερωτεύεται τη Σαχσού με το που θα τη συναντήσει αλλά φοβούμενος την προφητεία την κρατάει σε απόσταση, τότε εμφανίζεται ο αντίζηλος Τζιχάντ ( διόλου τυχαίο το όνομά του που σημαίνει την μάχη για λόγους αρχής στα τούρκικα). Οι αδερφές του Μαράν και ο πατέρας του προσπαθούν να τον ωθήσουν στην εκπλήρωση του πεπρωμένου του και της προφητείας, όπου η προφητεία θέλει άνθρωπος και Mar να διασταυρωθούν, αλλά εκείνος αντιστέκεται. Οι συμβολισμοί δε τελειώνουν εδώ, Ο τίτλος “Shahmaran” προέρχεται από τα τουρκικά “shah” (βασιλιάς) και “maran” (φίδια). Κυριολεκτικά μεταφράζοντας το, σημαίνει «Ο Βασιλιάς των Φιδιών».

Η ταινία θα μπορούσε να έχει περισσότερα ειδικά οπτικά εφέ που θα της έδιναν άλλο ύφος, δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν αρκετά και τα συναντάμε περιορισμένα, κάτι που προφανώς συμβαίνει για οικονομικούς λόγους. Έτσι η σειρά οδηγείται στο να ρίξει περισσότερο βάρος στο ψυχισμό των πρωταγωνιστών αλλά η προσέγγιση και σκιαγράφηση των χαρακτήρων γενικά είναι αρκετά επιφανειακή. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα ενδιαφέρον, ρομαντικό και ατμοσφαιρικό υπερφυσικό θρίλερ όπου προσφέρεται και για μία σκωπτική ματιά για την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, ειδικά στην επαρχία.

IMDB RATING: 5.1/10

Περισσότερα για την ταινία: εδώ

O μύθος στον οποίο είναι βασισμένη η ταινία: εδώ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.