Φριχτές ιστορίες από το Δάσος της Μυρμηγκορράχης-Κυριάκος Μαυροειδέας-Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής (Άποψη)

Είσαι αρκετά γενναίος για να διασχίσεις το Δάσος της Μυρμηγκορράχης; Να μάθεις τις αλλόκοτες ιστορίες και τα τρομερά πλάσματα που κρύβονται πίσω από τα δέντρα αυτού του ζοφερού δάσους; Τότε αυτή η συλλογή διηγημάτων είναι για σένα. Ο Κυριάκος Μαυροειδέας μας ξεναγεί σ’ αυτό το μέρος που τρομερά πράγματα συμβαίνουν μέσα από έξι ιστορίες.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας στοιχεία της λαογραφίας και τις δοξασίες για πλάσματα μη ανθρώπινα τοποθετώντας τα όλα μαζί σ’ έναν φανταστικό τόπο, το Δάσος της Μυρμηγκόρραχης, δημιουργεί τα υπέροχα ατμοσφαιρικά διηγήματα με πρωταγωνιστές ατρόμητους χαρακτήρες που μπήκαν στο δάσος και ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον τρόμο.

Θα γνωρίσουμε τον Τόμας και την Έλια δύο παιδιά που αποφασίζουν να περάσουν το Δάσος προς αναζήτηση της γιαγιάς της Έλια. Θα επιβιώσουν από τα ζοφερά πλάσματα που παραμονεύουν να τους κατασπαράξουν; Μία ιστορία για μια κοπέλα που ο μανδύας της έγινε κόκκινος. Επίσης, θα γνωρίσουμε την Άνυα που «μεμιάς συμφωνήσαν να τη λένε Χιονάτη». Το γιατί θα το μάθετε διαβάζοντας το διήγημα «Η κόρη που ήταν χλωμή σαν το χιόνι». Ήταν ένα από αυτά που ξεχώρισα όπως και «Το αγόρι που δεν είχε όνομα». Μία μάνα που ψάχνει το χαμένο της παιδί, ένας αδερφός που ψάχνει τον αδερφό του και ένας νάνος που διηγείται την ιστορία του κοριτσιού που επιβίωσε «από τη Νύχτα των Θαμπών Αστεριών».

Η σκιαγράφηση χαρακτήρων, οι ζωντανές περιγραφές που σοκάρουν τον αναγνώστη χωρίς να τον κουράζουν και που τον ταξιδεύουν πριν τον τρομάξουν όπως και η απλή λιτή γλώσσα συνθέτουν τα διηγήματα που αξίζει να διαβάσετε και να μπείτε σ’ αυτόν τον φανταστικό κόσμο. Θα ακούσετε κι εσείς την μουσική που τόσο εύστοχα περιγράφει ο συγγραφέας «Τα κύμβαλα δεν είναι τόσο μακριά πια».

*θα βρείτε και ένα κεφάλαιο όπως δίνει πληροφορίες για τα πλάσματα που αναφέρονται στα διηγήματα

το Δάσος της Μυρμηγκορράχης, βρείτε το : εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.