Σπάνιο φαινόμενο: Η μεγάλη σύζευξη Δία – Κρόνου στον νυχτερινό ουρανό!

Για πρώτη φορά μετά το 1623 μ.Χ. θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα εξαιρετικά σπάνια φαινόμενο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 21.12.2020, ενώ η επόμενη φορά που θα συμβεί το ίδιο γεγονός είναι σε 60 έτη από τώρα, ευτυχισμένο το 2080 λοιπόν, ή το 2020 διαλέξτε πότε θέλετε να το παρακολουθήσετε!

Δυστυχώς το φαινόμενο των δύο τιτάνων του ηλιακού μας συστήματος δεν θα είναι ορατό με γυμνό μάτι. Όμως τα νέα είναι ευχάριστα καθώς με ένα καλό ζευγάρι κιάλια στις 21 Δεκεμβρίου μπορείτε να δείτε κάτι που έχει να συμβεί σχεδόν 400 έτη, για την ακρίβεια 397 έτη! Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζουν τα καιρικά φαινόμενα, ευελπιστούμε να είναι ευνοϊκά καθώς δεν μας δίνεται καθημερινά η δυνατότητα να δούμε κάτι τέτοιο.

Τη συγκεκριμένη νύχτα, μόλις 4 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο Δίας και ο Κρόνος θα είναι κοντά ή σε Μεγάλη Σύζευξη όπως χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες του κλάδου της αστρονομίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δύο αέριοι γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος θα είναι «ο ένας πάνω στον άλλον», δηλαδή θα έχουν την ίδια ανύψωση και θα βρίσκονται στο ίδιο εκλειπτικό μήκος και στην ίδια τροχιά με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως ένα πράγμα στον νυχτερινό ουρανό.

Ονομάζεται Μεγάλη Σύζευξη καθώς δεν συμβαίνει συχνά ενώ είναι η δεύτερη της χιλιετίας που διανύουμε (η πρώτη πραγματοποιήθηκε μόλις το 2000 και δεν αφορούσε τους εξής δύο πλανήτες για τους οποίους γράφτηκε το συγκεκριμένο άρθρο). Οι δύο αυτοί πλανήτες θα είναι σχεδόν απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την διαφορά μοιρών να ανέρχεται μόλις σε 0,102 μοίρες! Θα μπορέσετε να δείτε τον Κρόνο με τους διάσημους δακτυλίους και τον Δία με τις ζώνες σύννεφων και τους δορυφόρους του Γαλιλαίου ταυτόχρονα στο ίδιο οπτικό πεδίο! 

Η τελευταία φορά που αυτοί οι δύο πλανήτες εμφανίστηκαν τόσο κοντά ήταν στις 16 Ιουλίου 1623, όταν είχαν διαφορά μόνο 5 λεπτά τόξου. Αν δεν παρακολουθήσετε την συγκεκριμένη Σύζευξη και περιμένετε να ξανασυμβεί, μάλλον θα έχετε φοβερή υπομονή καθώς πρόκειται να ξανά συμβεί 15 Μαρτίου 2080 (15.03.2080).

Για τους γνώστες του αντικειμένου, αναφέρεται πως ο σπουδαίος Neil deGrasse Tyson, έκανε σχετικές αναρτήσεις στα social media.

Πηγή: www.space.com – 25/11/20

Ονομάζομαι Γρηγοριάδης Αντώνιος και κατάγομαι από τη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να αρθρογραφώ και να τρέχω/περπατάω. Είναι δύο πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το μυαλό. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με αγάπη, Ο αρθρογράφος σας