Συνέντευξη με την Κωνσταντίνα Δημητρίου: «Να δίνεις πάντα στους ανθρώπους την ευκαιρία να διορθώσουν το λάθος τους»

Κατάγεται από τον Βόλο. Ισορροπεί μεταξύ ερμηνείας και στίχου καθώς διαθέτει και τις δύο καλλιτεχνικές ιδιότητες. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το τραγούδι Έφευγες, σε στίχους δικούς της και μουσική του Φώτη Τάμπα, που αποτελεί προπομπό του πρώτου της προσωπικού δίσκου που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Σήμερα στο your e-articles η Κωνσταντίνα Δημητρίου.

-Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια; 

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν ανέμελα. Γεμάτα παιχνίδι και όνειρα. 

-Κάποια ανάμνηση που σε σημάδεψε;  

Ήμουν 7 χρονών όταν κινδύνεψα να χάσω τη ζωή μου πάνω στο παιχνίδι. 

-Η σημασία της μουσικής στη ζωή σου; 

Η μουσική για μένα είναι τρόπος ζωής. Εκφράζομαι μέσα από αυτή. Είναι χόμπι, δουλειά, διασκέδαση… Όλα. 

-Πότε τραγούδησες για πρώτη φορά;  

Τραγούδησα για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό όταν ήμουν 15 χρονών. Ήταν σε κάποια από τις επετειακές γιορτές του σχολείου. 

-Τα συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα σου;

Ο φόβος, η ανασφάλεια, η χαρά, η αγωνία, το άγχος. Ανάμεικτα συναισθήματα.

-Σήμερα αισθάνεσαι το ίδιο; 

Ευτυχώς αυτό που αισθάνομαι πλέον πριν βρεθώ στη σκηνή είναι χαρά, αγωνία και ανυπομονησία να μοιραστώ την ενέργειά μου. 

-Τα ακούσματα που σε δόμησαν σαν ερμηνεύτρια;  

Από την παιδική μου ηλικία έως και σήμερα πέρασα από αρκετά είδη μουσικής. Αυτό που έμεινε κυρίως μέσα μου και που δούλεψα πάνω σε αυτό είναι το έντεχνο τραγούδι. Το έντεχνο – λαϊκό στοιχείο είναι αυτό που με χαρακτηρίζει σαν ερμηνεύτρια. 

-Οι φωνές που έχεις στη καρδιά σου;  

Να αγαπάς με όλη σου τη δύναμη και να συγχωρείς. Να δίνεις πάντα στους ανθρώπους την ευκαιρία να διορθώσουν το λάθος τους. 

-Πώς ορίζεις το ταλέντο; 

Για μένα ταλέντο είναι η ικανότητα να ακούς τον εαυτό σου και τα θέλω σου και να δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου σε κάτι που λατρεύεις. 

-Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τραγούδι Έφευγες. Πώς προέκυψε αυτή η δημιουργία; 

Είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για μένα. Το διάστημα εκείνο, ο Φώτης Τάμπας μου έστελνε διάφορες μελωδίες και εγώ έγραφα στίχο πάνω σε αυτές. Η μουσική του πάντα μου γεννά όμορφες ιστορίες και έτσι δημιουργούνται τα τραγούδια μας. Ακριβώς με αυτό τον τρόπο προέκυψε και το τραγούδι Έφευγες

-Τι εσωτερικές ανάγκες κάλυψε; 

Την ανάγκη της δημιουργίας φυσικά και όλη αυτή την ικανοποίηση που αισθάνεται ένας δημιουργός όταν τα συναισθήματά του, οι ιδέες του και οι σκέψεις εκφράζονται χωρίς να χρειαστεί να ειπωθούν με λόγια ή πράξεις αλλά με μουσική. 

-Πώς διαχειρίζεσαι ένα πρόβλημα όταν ξεπροβάλλει στη ζωή σου; 

Δυστυχώς δεν το διαχειρίζομαι όπως θα ήθελα. Αρχικά μέχρι να το αποδεχτώ κλείνομαι στον εαυτό μου. Δεν αφήνω κανέναν να το δει και ψάχνω τη λύση μόνη μου. Όμως ευτυχώς περιβάλλομαι από ανθρώπους που με ξέρουν αρκετά καλά πια και με βοηθάνε να συντονιστώ. 

-Τι έχεις αποκομίσει από τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές που έχεις βιώσει;  

Σε κάθε περίπτωση προσπαθώ να κρατάω ή να βρίσκω την θετική τους πλευρά…

-Ο δίσκος που ακούς τις πιο προσωπικές σου στιγμές;  

Ακούω αρκετά Νίκο Παπάζογλου όταν είμαι μόνη. Έχω αναμνήσεις από τα τραγούδια του.

-Το τραγούδι που μιλάει για εσένα; 

Το Έφευγες. Βασισμένο σε έναν ανεκπλήρωτο δικό μου έρωτα. 

-Η ταινία που σου άλλαξε τη ζωή;  

Ταινία που μου άλλαξε τη ζωή ίσως να μην υπάρχει, αλλά που με προβλημάτισε αρκετά και με συγκίνησε βαθειά ήταν το Seven Pounds

 -Το βιβλίο που σε ταξίδεψε σε μαγικούς τόπους;  

Δεν διαβάζω πλέον βιβλία. Κάποτε το έκανα και μάλιστα πολύ. Κατάλαβα πως δεν είναι αρκετά φυσιολογικό να διαβάζεις πρώτα το τέλος του. Σταματούσε να έχει το ενδιαφέρον του δυστυχώς. Θα μείνω στον Μικρό Πρίγκιπα… Αυτός με ταξίδεψε στους μαγικούς τόπους της σκέψης και της αναζήτησης. 

-Πότε έκλαψες τελευταία φορά;  

Χθες το απόγευμα. Κλαίω συχνά. 

-Η άποψή σου για το σημερινό ελληνικό τραγούδι; Υπάρχουν άξιοι δημιουργοί και ερμηνευτές; 

Υπάρχουν αρκετοί, όμως ο χώρος αυτός πια είναι δύσκολο να τους εντοπίσει και να τους κρατήσει. Είμαστε τόσοι πολλοί πια που είναι λογικό. 

-Γιατί δεν τους δίνεται βήμα ευρέως; 

Κατά τη γνώμη, για τον ίδιο λόγο που προανέφερα. 

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται η σημερινή δισκογραφία;  

Σε δύσκολη κατάσταση νομίζω. Βέβαια το ίντερνετ πλέον είναι ένα πολύ δυνατό όπλο για τους καλλιτέχνες ώστε να παρουσιάσουν την δουλειά τους ανέξοδα και πολλοί καταφεύγουν σε αυτή τη λύση. Από την άλλη έχει γίνει ένα σημαντικό ξεκαθάρισμα όσον αφορά τις δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες είναι λίγες και καλές. 

-Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας;  

Η κοινωνία μας βιώνει μια από τις πιο ανασφαλείς φάσεις της σύγχρονης εποχής. Μια νέα οικονομική κρίση καραδοκεί ούσα συνέπεια του παρατεταμένου μας εγκλεισμού και ό,τι αυτό συνεπάγεται στο κομμάτι της επαγγελματικής δραστηριότητας. Νιώθω πως περιμένουμε για ακόμη μια φορά το ένδοξο ελληνικό καλοκαίρι να βγάλει το φίδι από την τρύπα, όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι αλλά και στο πολύ προσωπικό, αυτό της ενέργειας που έχουμε συσσωρεύσει όλοι μέσα μας και όλων όσων στερηθήκαμε.

-Είμαστε μια υποκριτική και συντηρητική κοινωνία; 

Σαφώς και είμαστε. Έχουμε μάθει σαν λαός να γκρινιάζουμε χωρίς να έχουμε προσπαθήσει. Υποκρινόμαστε πως είμαστε ανοιχτόμυαλοι και αμέσως δείχνουμε με το δάχτυλο. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τον κόσμο. 

-Επηρέασε τους καλλιτέχνες ο κορωνοϊός;  

Σε πολύ μεγάλο βαθμό! 

-Η στάση της Κυβέρνησης ήταν ανάλογη;  

Σε καμία περίπτωση δεν ήταν. Την περίοδο αυτή έγιναν πολλές προσπάθειες από συλλόγους ώστε να βοηθηθούν συνάδελφοι οι οποίοι ζούσαν μόνο μέσα από τη μουσική κι έχουν να εργαστούν ένα χρόνο. Αυτό κάτι έχει να πει.. 

-Πώς κρίνεις τις αποκαλύψεις για τα φαινόμενα κακοποίησης στο χώρο του θεάματος; 

Είμαι αρκετά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Έπρεπε να συμβούν όσα συνέβησαν ώστε ο φόβος των ανθρώπων να να λιγοστεύει όλο και πιο πολύ. Να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα χωρίς το φόβο της εξουσίας. Καταδικάζω κάθε μορφή βίας και θυμώνω πολύ με τους ανθρώπους που την ασκούν. 

-Η σχέση σου με τον Θεό;  

Ο Θεός στον οποίο πιστεύω πρεσβεύει το καλό, την αγάπη, την καλοσύνη. Αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο πάνω στη γη. Δεν θυμώνει με τους ομοφυλόφιλους και δεν μισεί όσους τον μισούν. Σέβεται το περιβάλλον και αγαπάει τα ζώα. Η ψυχή μας είναι ο θεός μας. Εμείς μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, εμείς και να τον μετατρέψουμε σε κόλαση. 

-Ποιο είναι το προσωπικό σου καταφύγιο;  

Το σπίτι μου, η οικογένειά μου και οι άνθρωποι που αγαπώ. 

-Ο μεγάλος σου φόβος;  

Ο θάνατος και η απώλεια των ανθρώπων που αγαπώ. 

-Πώς λειτουργείς όταν ερωτεύεσαι;  

Δίνω το 100% του εαυτού μου όταν ερωτευτώ, αρκεί να δω κάτι..

-Το μεγάλο σου πλεονέκτημα; 

Είμαι δοτική και ευγενική. 

-Το μεγάλο σου μειονέκτημα; 

Είμαι αρκετά νευρική! 

-Τι άνθρωπος είναι η Κωνσταντίνα Δημητρίου;  

Είναι τόσο ονειροπόλα που τα όνειρά της δεν έχουν σειρά προτεραιότητας. Είναι ρομαντική και βαριέται εύκολα την ρουτίνα. Αγαπάει τα ζώα κι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις γάτες. Αγαπημένη της εποχή είναι η άνοιξη και ας είναι αλλεργική. Το καλοκαίρι επιλέγει το βουνό και όχι τη θάλασσα για τις διακοπές της. 

-Τι είναι η ευτυχία;  

Ευτυχία είναι να είσαι υγιής και να μοιράζεσαι τον χρόνο σου με όσους και όσα σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός. Να είσαι ικανός να δίνεις και να βοηθάς. Αυτό είναι ευτυχία.

-Τι θα ήθελες να ήσουν αν δε γινόσουν τραγουδίστρια

Δεν το χω σκεφτεί… 

-Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;  

Μα ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.. Ας μείνουμε σε αυτό. 

-Πώς φαντάζεσαι τη τελευταία μέρα σου στη γη;  

Σε μια μεγάλη συναυλία. Να χορεύουμε και να τραγουδάμε μέχρι να έρθει το τέλος…

-Τα όνειρά σου για το μέλλον;  

Θα μείνω σε αυτό που προσπαθώ να κάνω πράξη τώρα. Η ολοκλήρωση του δίσκου μου. Να αρέσει στο κοινό μας και να καταφέρω να κάνω την παρουσίασή του το φθινόπωρο. 

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή την περίοδο;  

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, προετοιμάζω τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο. Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε ένα καινούριο, αρκετά αισιόδοξο τραγούδι σε στίχους δικούς μου και μουσική και πάλι του Φώτη Τάμπα

-Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;  

Να ακούει το μέσα του και να του δίνει σάρκα.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Κωνσταντίνα Δημητρίου

Η Κωνσταντίνα που ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και τα αφήνει πάντα στη μέση. 

– Κωνσταντίνα σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...