Συνέντευξη με το Θάνο Κόκκαλη

01. Πείτε μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σας..

Είμαι δημοσιογράφος περίπου 15 χρόνια και τον τελευταίο χρόνο λόγω των εξελίξεων αποφάσισα να λειτουργήσω ανεξάρτητα και χωρίς δεσμεύσεις, μεταφέροντας την άποψή μου συνοδευόμενη από ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

02. Τι σημαίνει η δημοσιογραφία για εσάς και πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Η αγάπη για την αλήθεια, η κριτική προς την εξουσία με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας και η επικοινωνία με το κοινό σημαίνει για μένα δημοσιογραφία. Πριν ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα, εργαζόμουν από πιτσιρικάς σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με κοσμήματα που ξεκίνησε ο παππούς μου το 1952. Στο κόσμημα σπούδασα και έλαβα πιστοποίηση από το κράτος ως τεχνίτης χειροποίητου κοσμήματος. Δυστυχώς όλος αυτός ο κόπος και οι θυσίες πήγαν άδικα, διαπίστωσα πολύ σύντομα ότι δεν ήθελαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι είχαν σκοπό να τις αποτελειώσουν και να απομείνουν μόνο ελάχιστες ως «μουσεία». Έτσι επειδή από μικρός σκεφτόμουν την δημοσιογραφία και την επικοινωνία, πήρα την απόφαση να αλλάξω ρότα και ως δημοσιογράφος να πάρω την «εκδίκησή» μου αποκαλύπτοντας την αλήθεια και πτυχές που πονάνε την εξουσία.

03. Για ποιο επίτευγμα στη δουλειά σας είστε περήφανος;

Περήφανος, μεγάλη κουβέντα, απλά προσπαθώ να τα έχω καλά με τον εαυτό μου μένοντας πιστός στις αξίες και τα πιστεύω με τα οποία μεγάλωσα. Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν είσαι δημοσιογράφος, για να μείνεις πιστός σε αυτά σημαίνει ότι θα βιώσεις ανελέητο πόλεμο και θα μάθεις τι σημαίνει ταμείο ανεργίας. Τα έζησα και τα δύο, αλλά δόξα τω Θεώ δεν λύγισα, όταν έχεις όρεξη για δουλειά και εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου, κανείς δεν χάνεται, είναι όμως πολύ δύσκολος ο χώρος. Όλες αυτές τις άσχημες εμπειρίες τις εξέλαβα ως «μαθήματα» και τελικά μετά από χρόνια κατάλαβα ότι αποδείχτηκαν χρήσιμα.

04. Ποια πιστεύετε πως είναι τα λάθη των ευρέως γνωστών δημοσιογράφων;

O δημοσιογράφος κρίνεται από το κοινό, όχι από συναδέλφους, αυτή την αρχή έχω, έτσι μου έμαθαν οι παλιοί! Εκείνο που με στεναχωρεί είναι ότι οι παλιοί δημοσιογράφοι από τους οποίους μπορείς να μάθεις πολλά, είναι είδος προς εξαφάνιση. Τα πράγματα έχουν περάσει σε πλήρη τυποποίηση “copy paste” και αυτό έχει προκαλέσει μετάλλαξη στον χώρο μας.

05. Θα θέλατε ποτέ να ασχοληθείτε με τη δημοσιογραφία και κάποιο μεγάλο κανάλι της τηλεόρασης; (Ναι, όχι και γιατί).

Τα κανάλια, κρίνονται και αυτά από τους τηλεθεατές, όμως το ποιο είναι μεγάλο ή μικρό κρίνεται πλέον από τον προϋπολογισμό που διαθέτει το καθένα. Για μένα μεγάλο είναι ένα κανάλι όταν είναι ανεξάρτητο, προβάλλει σφαιρική ενημέρωση, στηρίζεται σε έσοδα δικά του και όχι μόνο σε κρατικές επιχορηγήσεις. Σε μεγάλο κανάλι δουλεύω ήδη, αυτό που έφτιαξα μόνος μου από τον Αύγουστο του 2020 και μετά από 6 μήνες με την στήριξη του κοινού έχει φτάσει σχεδόν τις 80.000 εγγραφές, για αυτό εξάλλου δέχομαι και μεγάλο πόλεμο, δεν άρεσε αυτό σε πολλούς, τους χάλασα την «πιάτσα».

06. Δυσκόλεψε η πανδημία το έργο σας; 

Ελάχιστα δυσκόλεψε την δουλειά μου, εδώ και χρόνια εξάλλου εργαζόμουν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες μέσω υπολογιστή. Όταν προκύπτει ένα θέμα που χρειάζεται και επί τόπου ρεπορτάζ κάποιες φορές μπορεί η κατάσταση αυτή να σε δυσκολέψει. Μια ερώτηση έχω από τότε που ξεκίνησα τα βίντεο στις σελίδες μου στο Facebook και στο Youtube και κανείς ως τώρα δεν μου την έχει απαντήσει. Είναι τελικά πανδημία ή επιδημία; Ό,τι και να είναι, έκανε την ζωή μας άνω κάτω και τα περισσότερα που βιώνουμε τώρα τα «παντρευτήκαμε», δεν είναι προσωρινά.

07. Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία;

Θα του έλεγα, δεν είναι αυτό που νομίζεις, είναι κάτι πολύ παραπάνω και πολύ πιο δύσκολο, αν είσαι έτοιμος για αυτά όρμα.

08. Ετοιμάζετε κάτι μεγαλύτερο από το ήδη μεγάλο έργο σας αυτή την περίοδο;

Πολλά έχω στο μυαλό μου, όμως δύσκολα μπορούμε να κάνουμε σχέδια σε μια κατάσταση που όλα είναι ρευστά. Έχω εμπιστοσύνη σε αυτή την εσωτερική φωνή που όλοι έχουμε μέσα μας, τον τελευταίο χρόνο προσεύχομαι πολύ συχνά, όταν έρθει η ώρα για κάτι άλλο θα το καταλάβω. Μέχρι τότε το πιο μεγάλο έργο είναι αυτό που ακόμα δουλεύεις και δεν έχει ολοκληρωθεί. Πάντως έχω δεχτεί προτάσεις, ακόμα και από το εξωτερικό, όσο παράξενο και αν ακούγεται, δεν έχω προλάβει όμως να τις αξιολογήσω, δεν έχω πολύ χρόνο, ξέρω ότι τώρα πρέπει να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω.

09. Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τους άλλους να μιλούν για εσάς;

Συνήθως όταν άλλοι μιλάνε για σένα μπροστά σου και τους ακούς, σπάνια θα πουν άσχημα λόγια. Εκείνο που μου έκανε όμως εντύπωση είναι το πόσοι μου μιλάνε όταν βγαίνω για ψώνια και με αναγνωρίζουν. Αυτό δεν το είχα βιώσει σε τέτοιο βαθμό ούτε όταν έβγαινα στην τηλεόραση, με γεμίζει με τεράστια ευθύνη όλο αυτό αλλά απολαμβάνω την επικοινωνία με τους τηλεθεατές από κοντά.

10. Ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια, η ζωή μας θα χειροτερεύει και η ελευθερία θα καταντήσει φαντασίωση. Αυτό «βλέπω» και προσπαθώ να το μεταφέρω στους τηλεθεατές, όπως το άσχημο όνειρο που λένε ότι αν το πρωί το διηγηθείς σε κάποιον τότε δεν θα συμβεί. Φοβάμαι ότι παρότι διηγούμαι τον εφιάλτη, τελικά θα πραγματοποιηθεί.

11. Πώς σας φαντάζεστε μετά από 5 έτη;

Μετά από πόσα έτη;;; Έχω μεγάλη φαντασία αλλά όχι κι έτσι.

12. Πιστεύετε στο Θεό;

Πιστεύω στον Θεό και όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα και βαθύτερα, εξάλλου πιστεύω πολύ στην αγάπη και στην αλήθεια, πώς θα μπορούσα να μην πιστεύω στον Θεό.

13. Ποιο είναι το προσωπικό σας καταφύγιο;

Μουσική στα αυτιά και αυτοσυγκέντρωση, το καλύτερο καταφύγιο, το μεταφέρεις όπου θες.

14. Ποιο το μεγαλύτερό σας πλεονέκτημα – μειονέκτημα;

Θα πω ένα μειονέκτημα που είναι ταυτόχρονα και πλεονέκτημα. Στέκομαι πολύ στις λεπτομέρειες, είναι κάποιες στιγμές που βλέπω κάτι μπροστά μου και νιώθω χωρίς να το προσπαθώ, σαν να παγώνει ο χρόνος, στέκεται ακίνητο και ξεχωρίζω μια λεπτομέρεια. Είναι κουραστικό αυτό πολλές φορές και για μένα και για τους γύρω μου, επειδή δεν μπορούσα να το αλλάξω φρόντισα να το κάνω επάγγελμα. Μια λεπτομέρεια μπορεί να σου πει όλη την ιστορία από την αρχή ως το τέλος, αλλά αυτό δεν σου επιτρέπει να την ζήσεις. 

15. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για συνέντευξη!

Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας συνέχεια!

Παρατίθενται τα κανάλια επικοινωνίας του Θάνου,

(48) Θάνος Κόκκαλης – Δημοσιογράφος – YouTube

(48) Θάνος Κόκκαλης – Δημοσιογράφος 2 – YouTube

(3) Θάνος Κόκκαλης-Δημοσιογράφος | Facebook

Θάνος Κόκκαλης (@thanokokkalis) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram

Συνέντευξη στον Αντώνη Γρηγοριάδη

Ονομάζομαι Γρηγοριάδης Αντώνιος και κατάγομαι από τη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να αρθρογραφώ και να τρέχω/περπατάω. Είναι δύο πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το μυαλό. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με αγάπη, Ο αρθρογράφος σας