Συνέντευξη με τους Παναγιώτη Ρουστέμη και Κώστα Νικολόπουλο: «Nα κυνηγάμε τα όνειρά μας και να μην τα παρατάμε σε καμία δυσκολία»

O Παναγιώτης Ρουστέμης και ο Κώστας Νικολόπουλος, δυο νεαρά, ταλαντούχα παιδιά γεμάτα φρεσκάδα, πάθος, ενθουσιασμό, ενεργητικότητα και θέληση, αποτελούν μέρος του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού και των αγώνων ράλλυ. Φέτος συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Ράλλυ Ακρόπολης (WRC Rally Acropolis Greece 2021) με το Citroen DS3 5, ένα λιτό, τεχνολογικά προηγμένο και πλήρως εναρμονισμένο με τους κανονισμούς της κατηγορίας R5 αυτοκίνητο. Σήμερα τους φιλοξενώ στο Your e-articles.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Η συνεργασία μας άρχισε όταν εγώ και η ομάδα μας ήμασταν στην εύρεση συνοδηγού για τους αγώνες Ράλλυ. Ο πατέρας μου Αλέξανδρος Ρουστέμης με τον πατέρα του Κώστα είναι χρόνια φίλοι και έχουν τρέξει στο παρελθόν αγώνα μαζί! Έτσι, υπήρξε η θέληση να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό από το μηδέν! Με αρκετή προπόνηση και προσπάθεια, κυρίως από τον Κώστα, καταφέραμε να συμμετέχουμε σε αγώνες με αρκετές διακρίσεις, όπως το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 2020 αυτά τα 2 χρονιά!

-Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό (motorsport);

Παναγιώτης: Από μικρός ήμουν στο χώρο του motorsport λόγω του πατέρα μου που έχει κατακτήσει αρκετά πρωταθλήματα στους αγώνες Σιρκουί. Μου άρεσε, τον θαύμαζα και ήθελα να του μοιάσω κάποια στιγμή. Στην συνέχεια με τρομερή εκπαίδευση και θυσίες κατάφερα να τρέξω τον πρώτο μου αγώνα και αργότερα ακολούθησα διαφορετικό δρόμο από τις πίστες και πήγα στα βουνά και την χωμάτινη επιφάνεια.

Κώστας: Αρχικά το «μικρόβιο» μπήκε από την ενασχόληση των δικών μας ανθρώπων στο χώρο του motorsport! Ο πατέρας μου, όπως και ο κύριος Αλέξανδρος Ρουστέμης, συμμετείχαν σε αγώνες! Η αγάπη που έχουν ακόμα και τώρα για το άθλημα αυτό είναι τεράστια! Ήταν κάτι σαν μονόδρομος, λοιπόν, όταν βλέπεις τέτοια αγάπη γι αυτό το άθλημα, να μην προσπαθήσεις και εσύ, να γίνεις κομμάτι του! Φυσικά όταν ξεκινήσεις, βλέπεις την ομορφιά του από την πρώτη στιγμή!

-Ποια είναι η άποψή σας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό; Ποια είναι η σημασία του για την κοινωνία;

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ο σωστός τρόπος, η σωστή μεθοδολογία ώστε να ασχοληθούν με ασφάλεια όλοι όσοι αγαπούν την ταχύτητα! Μέσω του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που χρειάζεται ακόμα περισσότερη προβολή, θα καταφέρουμε όλοι να ελαχιστοποιήσουμε τα ποσοστά των δυστυχημάτων στους δρόμους στην καθημερινή ζωή διότι σου καλλιεργεί παιδεία που δεν θα την μάθεις πουθενά άλλου! Υπάρχουν χώροι, πίστες και άνθρωποι που κάνουν μαθήματα ασφαλούς οδήγησης. Και στην Κόρινθο, που βρισκόμαστε, διατίθεται πίστα όπου έχουμε εκπαιδεύσει αρκετούς καθημερινούς συνανθρώπους μας να νιώθουν πιο ασφαλείς στους δρόμους.

-Είναι η Ελλάδα μια χώρα που έχει αγκαλιάσει αυτό το άθλημα και τις αγωνιστικές διοργανώσεις;

Αναμφίβολα η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αγαπάει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και αυτό φάνηκε και φέτος στο Ράλλυ Ακρόπολης που είχε παρά πολύ κόσμο! Αυτό που χρειάζεται, πιστεύω, είναι παραπάνω προβολή από όλους και ειδικά από τους διοργανωτές τον αγώνων, ώστε να έρχεται να παρακολουθήσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Για όλους, από τους χορηγούς έως την κοινωνία ευρύτερα, οι αγωνιστικές αυτές οργανώσεις αποτελούν κερδοφόρες συνθήκες. Υπάρχει αρκετό ταλέντο και συναγωνισμός στους αγώνες που αξίζει ο θεατής να παρακολουθεί συνεχώς, όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την μεθοδικότητα και την προσπάθεια από όλους!

-Τι συναισθήματα βιώνετε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ταχύτητας και αναβάσεων;

Παναγιώτης: Σίγουρα τα συναισθήματα είναι αρκετά. Υπάρχει λίγο άγχος αναλόγως του πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας. Υπάρχει πείσμα και αφοσίωση στην δουλειά που έχουμε να κάνουμε που είναι να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από την μεριά μου πιέζω πολύ τον εαυτό μου από μόνος μου για να βελτιώνομαι και να καταφέρνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

Κώστας: Σίγουρα υπάρχει λίγο πριν την έναρξη μια δόση άγχους, καθώς ο ήχος και μόνο από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα όταν παίρνουν μπρος, αλλάζει τον χτύπο της καρδιάς σου! Η αδρεναλίνη είναι όμως το βασικότερο συναίσθημα για εμένα, αφού, ακόμα και μετά τον αγώνα, σε κάνει να την νιώθεις ακόμα έντονα!

-Πώς ήταν η εμπειρία σας από την συμμετοχή σας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (Ράλλυ Ακρόπολης); Ποια πίστα ξεχωρίσατε;

Παναγιώτης: Είναι τιμή για κάθε Έλληνα να καταφέρει να αγωνιστεί στο Rally Acropolis και είμαι αρκετά τυχερός που έχω καταφέρει έως τώρα με την βοήθεια της οικογένειάς μου και τον χορηγών μας να συμμετάσχω σε δυο Rally Acropolis, αυτό το 2018 που ήταν ευρωπαϊκό και το φετινό που ήταν παγκόσμιο. Οι διαφορές ήταν τεράστιες! Όμως, όλες οι εμπειρίες που αποκτήσαμε είναι μοναδικές και θα μας μείνουν για την συνέχεια της ζωής μας! Αγαπημένη ειδική διαδρομή είναι το Ελευθερωχώρι στην οποία σταθήκαμε αρκετά άτυχοι που ακυρώθηκε. Αν δεν είχε ακυρωθεί ίσως να ήμασταν οι πρώτοι Έλληνες, καθώς είχαμε σκοπό να επιτεθούμε περισσότερο αγωνιστικά σε αυτή την διαδρομή!

Κώστας: Ήταν ένας αγώνας διαρκείας! Ένας αγώνας που μόνο και μόνο στο όνομα του «Αcropolis the rally of gods» σε έκανε να στέκεσαι με δέος μπροστά του και θαυμασμό γνωρίζοντας την ιστορία του! Οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες, η πίεση αισθητή, η προσπάθεια τεράστια, αλλά ο δρόμος για να αγγίξεις το όνειρο αυτό και να γίνεις στο «ράλλυ των θεών», «ημίθεος», σίγουρα δεν θα ήταν εύκολος και αυτό το γνώριζα από την πρώτη στιγμή!

-Πώς νιώθετε που καταφέρατε να κερδίσετε το αργυρό μετάλλιο στο Πρωτάθλημα αυτό;

Είναι ένα παρά πολύ καλό αποτέλεσμα που το καταφέραμε συλλογικά όλοι μαζί. Εγώ, ο Κώστας η ομάδα μας, οι οικογένειές μας και φυσικά οι χορηγοί μας για το Rally Acropolis 2021 (Seajets, Ικτέο Κιάτου, MAXPRINT, Δήμος Κορινθίων, Vasilis Nanopoulos, ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ, 4 Troxoi, Φάρμα Μητσόπουλος Α.Ε., Dimello Coffee, SYRA Marine, Kostas Drainas, Motorsport Roustemis, Auto Roustemis Motorsport Rent Car, Automotopatras.gr, NU, Melo engineering, Μελισσοκομική Ισθμού, Viktoras Service Mercedes, Οικονόμου βιβλιοπωλεία, Φίλης παμπρίζ, Μανάβικο Γκουριώτης, Kylix, Παπαπαναγόπουλος cars, Sideris καύσιμα). Το αποτέλεσμα προέκυψε με πολύ κόπο και χρόνο! Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι και μην ξεχνάμε πως είμαι ακόμα 23 χρόνων και έχω πολλά ακόμα να καταφέρω. Το μόνο που χρειάζομαι είναι βοήθεια από όλους!

-Δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε μια πανδημία, με ποιον τρόπο σας επηρέασε στην προετοιμασία και στα σχέδιά σας;

Σαφέστατα η πανδημία και οι πυρκαγιές που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια έχουν πληγώσει όλους μας και κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας στην ανεύρεση χορηγών! Έχουμε ένα πάρα πολύ καλό βιογραφικό, ηλικιακά είμαι ο μικρότερος και για να καταφέρω να προχωρήσω ακόμα περισσότερο και να εξελιχθώ χρειάζεται η στήριξη.

-Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Προσωπικά πιστεύω πως η ύπαρξη κάποιου φόβου στο άθλημα αυτό δεν θα είναι βοηθητική. Αν έχεις φόβους τότε δεν θα καταφέρεις να πρωταγωνιστήσεις σε αυτό το άθλημα που ομολογουμένως είναι αρκετά επικίνδυνο, αλλά με τεράστια μέτρα ασφαλείας.

-Τι σημαίνει για σένα ευτυχία;

Παναγιώτης: Ευτυχία για εμένα είναι να κάνω τους ανθρώπους που πιστεύουν και «επενδύουν» σε εμένα υπερήφανους!

Κώστας: Ευτυχία είναι όταν αυτό που σκέφτεσαι, αυτά που λες και που κάνεις, είναι σε αρμονία! (Mahatma Gandhi). Ταυτίζομαι με αυτό και συνεχίζω να κοιτάζω μπροστά!

-Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Παναγιώτης: Τα σχέδιά μου για το μέλλον στο μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι να καταφέρω να εξελιχθώ ακόμα περισσότερο και να συμμετέχω σε ένα ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα! Στόχος μας είναι να αγωνιστώ τα προσεχή χρόνια στο Junior WRC, όπου εκεί έχουν βγει όλοι οι παγκόσμιοι οδηγοί που βλέπουμε σήμερα.

Κώστας: Είμαι άνθρωπος που κάνω όνειρα, αλλά θέλω πάντα να τα κρατάω σε προσωπικό επίπεδο. Το να προσπαθούμε συνεχώς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι είναι για μένα το παν! Εξελίσσουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους γύρω μας απομακρύνοντας το «εγώ» από την ζωή μας!

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Παναγιώτης Ρουστέμης;

Είναι παρά πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου! Νιώθω καλά με όσα έχω καταφέρει, αλλά ποτέ πιστεύω δεν θα είμαι ικανοποιημένος γιατί έχω πολλές απαιτήσεις από εμένα! Αν με χαρακτήριζα με μια λέξη θα έλεγα ίσως Μαχητής!

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Κώστας Νικολόπουλος;

Θα προτιμούσα να απαντήσουν άλλοι για εμένα και όχι εγώ! Σίγουρα κάνω αυτοκριτική σαν άνθρωπος και προσπαθώ να αλλάζω ό,τι μου βρίσκω λάθος!

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;

Η κυριότερη συμβουλή είναι να κυνηγάμε τα όνειρά μας και να μην τα παρατάμε σε καμία δυσκολία! Με σκληρή δουλειά και αφοσίωση θα πετύχουμε τους στόχους μας αργά ή γρήγορα.

-Παναγιώτη και Κώστα σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτησή μας! 

Κι εμείς σε ευχαριστούμε πολύ!

Συνέντευξη στην Ελένη Νικολιδάκη

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)