Συνέντευξη με τον Γιάννη Τύρο #Road_to_recovery

1. Πες μας λίγα λόγια για εσένα.

Ονομάζομαι Γιάννης, είμαι 25 χρονών και μένω στην Καλαμάτα. Πάσχω από σπονδυλοεπιφυσιακή δυσπλασία με σκολίωση. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε 1 στα 100.000 άτομα και προκαλεί σοβαρές σκελετικές και μυοσκελετικές ανωμαλίες. Σε μένα αυτή η ασθένεια εμφανίζεται με παραμόρφωση στο στήθος και στην πλάτη καθώς και με ύψος 130cm. Ακόμη, έχω τελειώσει Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο ΤΕΙ Καλαμάτας αλλά το πάθος μου είναι το ποδόσφαιρο. Μου αρέσει να ασχολούμαι και να ενημερώνομαι για ό,τι συμβαίνει στην ποδοσφαιρική κοινότητα και επίσης απολαμβάνω να ακούω μουσική και να κάνω βόλτες με φίλους.


2. Ποιο γεγονός της ζωής σου θυμάσαι έως τώρα; 

Όταν ήμουν 6 ετών, υποβλήθηκα στην πρώτη χειρουργική μου επέμβαση. Παρόλο που ήμουν σε τόσο μικρή ηλικία, θυμάμαι ακόμη τον φόβο και την αγωνία που είχα στο νοσοκομείο πριν την επέμβαση, καθώς δεν είχα ξανά υποβληθεί σε κάτι τέτοιο. Η επέμβαση αυτή διήρκησε δύο ολόκληρες μέρες και ήμουν άλλες τέσσερις μέρες στην εντατική. Από τότε έχουν ακολουθήσει και άλλες επεμβάσεις, αλλά ακόμα θυμάμαι τους φοβερούς πόνους που είχα μετά την συγκεκριμένη.


3. Για ποιο κατόρθωμά σου είσαι περήφανος; 

Όπως ανέφερα, το πάθος μου είναι το ποδόσφαιρο και ασχολούμαι και διαβάζω για αυτό από μικρή ηλικία. Έχω μία αδερφή η οποία είναι δύο χρόνια μικρότερη από μένα και όταν ήμουν στο γυμνάσιο ακόμα, μου ζήτησε να της μάθω κι εκείνης ποδόσφαιρο. Της έδειξα ό,τι γνώριζα και τα πήγε πολύ καλά. Από τότε μέχρι και σήμερα, όποτε παίζει, την ρωτούν όλοι αν είναι σε κάποια ομάδα και ξέρει τόσο καλά. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό, γιατί το πάθος μου το μετέφερα σε κάποιον άλλο και του έμαθα να αποδίδει πολύ καλά σε ένα άθλημα, παρόλο που ήμουν σε τόσο μικρή ηλικία.

4. Πες μας ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημά σου.  

Ένα πλεονέκτημά μου είναι ότι με τον τρόπο μου και την συμπεριφορά μου δίνω δύναμη στους άλλους αλλά και τους παροτρύνω να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό. Παράδειγμα στο ομαδικό αυτό άθλημα, το ποδόσφαιρο, πάντα με τον τρόπο μου και τις ενέργειές μου δίνω το κίνητρο στους άλλους να παίξουν όσο καλύτερα είναι δυνατόν. Άλλο παράδειγμα είναι όταν οι φίλοι μου έχουν ψυχολογική ανάγκη, είμαι εκεί και τους βοηθώ πάντα να ξεπεράσουν αυτό που έχουν πιο εύκολα. Ένα μειονέκτημα που έχω είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν έχω τόση υπομονή όση θα έπρεπε και υψώνω τον τόνο της φωνής μου αρκετά. Βέβαια, το συνειδητοποιώ και προσπαθώ να το περιορίσω όταν συμβαίνει.


5. Πώς θα ήθελες να μοιραστείς το πρόβλημα υγείας σου μαζί μας;  

Το πρόβλημα της υγείας μου, όπως ανέφερα, είναι μια αρκετά σπάνια πάθηση και έχοντας παραμορφωμένο το στήθος και την πλάτη μου, τα ζωτικά μου όργανα έχουν αναπτυχθεί με έναν δικό τους τρόπο. Με αυτό εννοώ ότι έχω προβλήματα στην αναπνοή λόγω του ότι οι πνεύμονές μου έχουν περιορισμένο χώρο. Αυτό συνεπάγεται και άλλα προβλήματα, όπως μικρή αντοχή αλλά και έντονους μυϊκούς πόνους στο στήθος και στην πλάτη.


6. Έχεις βιώσει κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας αυτού; 

Έχω βιώσει αρκετές φορές κοινωνικό αποκλεισμό καθώς και έντονα, περίεργα βλέμματα όπως και κοροϊδευτικές χειρονομίες λόγω του προβλήματος αυτού. Με το πέρασμα του χρόνου όμως έχω καταφέρει να μην με επηρεάζουν όλα τα παραπάνω και ειδικά στην κοινωνία της Καλαμάτας, όπου μένω τόσα χρόνια, νομίζω ότι έχω καταφέρει να «εξαλείψω» τον κοινωνικό αποκλεισμό.

7. Τι συναισθηματικές επιπτώσεις αλλά και αντιδράσεις έχεις λόγω της παρούσας κατάστασης; 

Υπάρχουν πολλές φορές που ένιωσα απογοήτευση, λύπη, στεναχώρια κάνοντας στον εαυτό μου αυτή την κλασική ερώτηση: «γιατί να συμβαίνει σε μένα αυτό;». Πάντα το ξεπερνάω όμως και προσπαθώ να αντιδρώ ήρεμα και λογικά. Είναι πραγματικά δύσκολο ένα πρόβλημα υγείας να σε ακολουθεί από τότε που γεννήθηκες και μόνο όσοι βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις μπορούν να καταλάβουν απόλυτα τα αισθήματα που νιώθω. 

8. Ποια είναι η τωρινή κατάσταση στη ζωή σου; 

Αυτή την περίοδο είμαι σε άλλη μια δύσκολη φάση, διότι έχω ξεκινήσει μία εκστρατεία για να μαζέψω χρήματα για να μπορέσει να αποκατασταθεί η υγεία μου. Πρώτη φορά στην ζωή μου μιλάω ανοιχτά για το πρόβλημα της υγείας μου και παρόλο που ήταν συναισθηματικά σκληρό αυτό για μένα, μέσα από την κινητοποίηση και την αγάπη του κόσμου που λαμβάνω και μέσα από πολλά μηνύματα μού έχουν δώσει πραγματικά δύναμη να συνεχίσω.

9. Τι πιστεύεις για τη δομή της σημερινής κοινωνίας; 

Ένα ευαίσθητο θέμα, για το οποίο αυτό που θα διατύπωνα εδώ είναι ότι, παρόλη την εξέλιξη του ανθρώπου, δεδομένου πλέον πως ζούμε στον 21ο αιώνα, υπάρχουν ακόμα ταμπού, ρατσισμός, βία και κοινωνικός αποκλεισμός.

10. Τι θα έλεγες σε ανθρώπους που ασκούν οποιαδήποτε μορφή βίας; 

Η βία είναι ένα μεγάλο ζήτημα, γιατί εκτός από τη σωματική βία, τα άλλα είδη βίας (π.χ. λεκτική, ψυχολογική) πιστεύω είναι εξίσου σημαντικά, παρόλο που πολλές φορές δεν λαμβάνονται υπόψη. Αυτό που θα συμβούλευα όσους ασκούν βία είναι να βρουν διαφορετικούς τρόπους ή επιλογές ώστε να διαχειρίζονται τον θυμό τους και τις ενέργειές τους και να μην ξεσπάνε σε άλλα άτομα.

11. Τι όνειρα έχεις για το μέλλον; 

Το μεγαλύτερό μου όνειρο, ο δυσκολότερος στόχος μου, είναι να γίνω καλά και να είμαι υγιής. Άλλα όνειρα είναι να μπορέσω στο μέλλον να έχω ένα επάγγελμα που να έχει σχέση και επαφή με το πάθος μου, το ποδόσφαιρο. 

12. Πες μας κάτι που θα ήθελες να ακουστεί δημοσίως. 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι, επειδή μερικοί άνθρωποι είναι «διαφορετικοί», δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους κατακρίνουμε με την συμπεριφορά μας ή να τους προσεγγίζουμε με διαφορετικό τρόπο. Όλοι αξίζουμε και η διαφορετικότητα είναι αυτή που ουσιαστικά δίνει ζωή σε μια κοινωνία – και βασικά σε όλο τον κόσμο. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά τον κόσμο για την μεγάλη του στήριξη και εύχομαι να έχουν πάντα την υγεία τους. 

Παρακάτω παρατίθενται τα κανάλια επικοινωνίας του Γιάννη,

https://www.facebook.com/profile.php?id=100022474950891

https://www.instagram.com/johns_road_to_recovery/

https://www.instagram.com/john_tyros/

https://www.facebook.com/johnroadtorecovery/

https://gogetfunding.com/johns-road-to-recovery/

Επιμέλεια συνέντευξης: Ευγενία Κελαράκου

Ονομάζομαι Γρηγοριάδης Αντώνιος και κατάγομαι από τη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να αρθρογραφώ και να τρέχω/περπατάω. Είναι δύο πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το μυαλό. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με αγάπη, Ο αρθρογράφος σας