Σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η χώρα χωρίζεται πλέον σε 4 επίπεδα με συγκεκριμένα μέτρα το καθένα. Ο διαχωρισμός των επιπέδων είναι ο παρακάτω.
α) Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται:
αα) η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αβ) η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αγ) ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αδ) οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αε) ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αστ) ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αζ) ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αη) ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, αθ) ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αι) ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.
β) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται:
βα) ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ββ) ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βγ) ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, βδ) ο Δήμος Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και βε) ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
γ) Στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται:
γα) η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, γβ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γγ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
δ) Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.
Στο τέλος επισυνάπτεται ολόκληρη η ΚΥΑ για να δείτε ακριβώς τι ισχύει σε κάθε περιοχή. Ενδεικτικά παρουσιάζονται ορισμένα μέτρα και κανόνες για την Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική:
Σχετικά με τα σχολεία επιτρέπεται η δια ζώσης λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα θα λειτουργούν κανονικά τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, τα γυμνάσια, καθώς και οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Επίσης, θα λειτουργούν κανονικά οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Τα λύκεια και Α.Ε.Ι. συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση.
Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων από κατάστημα εστίασης, διανομής και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, δίχως την παραμονή των πελατών σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο ευθύνης του καταστήματος εστίασης.
Σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης επιτρέπονται μέχρι 2 άτομα – επιβάτες πλέον του οδηγού.
Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (με ραντεβού), συνεργεία αυτοκινήτων (με ραντεβού) λειτουργούν με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7.00 – 20.00 μόνο στην Αττική και Θεσσαλονίκη και αποκλειστικά κατά τις ημέρες Δευτέρα – Παρασκευή. Το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 7.00 – 17.00. Για τη Χαλκιδική το ωράριο είναι 7.00 – 17.00 από Δευτέρα μέχρι Σάββατο. Τα φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.
Το λιανεμπόριο θα λειτουργεί μόνο με τη μέθοδο click away. Η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. Θα επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα στην αναμονή και μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής 10 λεπτά. Το ωράριο λειτουργίας είναι τις καθημερινές από τις 7.00 – 20.00, ενώ δεν θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα.
Το ίδιο ωράριο με το λιανεμπόριο προβλέπεται και για τα κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, διαιτολογικών μονάδων, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, γυαλίσματος υποδημάτων. Ο πελάτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού για αυτές τις υπηρεσίες.
Αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου 2021.
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων θα παραμείνουν κλειστές. Δεν απαιτείται ραντεβού σε τράπεζες, ΕΛΤΑ κ.λπ.
Περιορισμός κυκλοφορίας
Από τις 5.00 έως τις 21.00 για τις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο επιτήρησης και από τις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών, ειδικώς κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Από τις 5:00 έως τις 18:00 για αυτές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, καθώς και, ειδικώς για τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, στην Περιφέρεια Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων) και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Τα μέτρα ισχύουν έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.
Ολόκληρη η ΚΥΑ:
Πηγή: Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 8378