Τι είναι το Life Coaching;

«Όλοι οι άνθρωποι σκοντάφτουν πάνω στην αλήθεια, αλλά οι περισσότεροι σηκώνονται και συνεχίζουν σαν να μη συνέβη κάτι…»

Winston Churchill

Όσοι με γνωρίζετε ξέρετε το πάθος μου να κινητοποιώ και να παρακινώ τους ανθρώπους να κάνουν μεγαλύτερα και σπουδαιότερα πράγματα με τον εαυτό τους και τη ζωή τους, ώστε να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους.

Με αγάπη για τον άνθρωπο, με σεβασμό στα προβλήματα που μας μαστίζουν καθημερινά αλλά και με ελπίδα και αισιοδοξία ότι για τα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα σάς μιλάω για το Life Coaching.

Το Coaching γενικά αφορά τη συνεργασία – Ένας Coach και ένας πελάτης συνεργάζονται με σκοπό την επίτευξη του πελάτη για τους στόχους, τα όνειρα και τις επιθυμίες του. Συχνά συγχέεται με την παροχή συμβουλών ή θεραπείας, αλλά το Coaching αφορά το εδώ και τώρα και το μέλλον που θέλει ο πελάτης να βρεθεί.

Ο ρόλος ενός Life Coach είναι να βοηθήσει τον πελάτη να ξεκλειδώσει τις απαντήσεις και να ενεργήσει ως ο καταλύτης για αλλαγή. Οι Coaches βοηθούν τους πελάτες τους να εργαστούν σε οποιοδήποτε τομέα έχουν αναγνωρίσει ότι θέλουν να αλλάξουν ή να βελτιώσουν, όπως οι σχέσεις, η υγεία, τα χρήματα, η καριέρα κ.ά. αλλά δεν μπορούν.

Ένας φίλος ή ένας συγγενής μπορεί να βοηθήσει με τη δική του προοπτική, αλλά οι απόψεις του μπορεί να είναι προκατειλημμένες από τα δικά του πιστεύω.

Το Life Coaching αφορά την αύξηση της ευαισθητοποίησης του πελάτη και την οικοδόμηση του κινήτρου και της αυτοπεποίθησής του, ώστε να αναλάβει δράση και να αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση των ονείρων του.

Ο Coach θα ενδυναμώσει τον πελάτη υπενθυμίζοντάς του τι έχει επιτύχει και τι μπορεί να επιτύχει. Θα βοηθήσει τον πελάτη να σκεφτεί διαφορετικά και να μάθει πώς να χειρίζεται καταστάσεις και γεγονότα στη ζωή του με τον καλύτερο τρόπο για τον ίδιο.

Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Lewis Carroll στην «Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων», η Αλίκη ρωτά τη γάτα Cheshire:
«Ποιο δρόμο να πάρω;»
«Λοιπόν, πού πας;»
«Δεν γνωρίζω».
«Τότε δεν έχει σημασία. Εάν δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι, τότε οποιοσδήποτε δρόμος θα σε οδηγήσει εκεί».

Ένας Coach βοηθά τον πελάτη του να καταλάβει τι θέλει από τη ζωή και συνεργάζονται μαζί για να καθορίσουν μια στρατηγική προς την επίτευξη αυτού βοηθώντας τον να προσδιορίσει ποιο δρόμο χρειάζεται να πάρει για να φτάσει στον προορισμό του.

Θα βοηθήσει να δουλέψει μέσα από τους φόβους του, να ξεχάσει και να αμφισβητήσει τυχόν περιοριστικές πεποιθήσεις ή ζητήματα εμπιστοσύνης που έχει, να αντιμετωπίσει τον σαμποτέρ μέσα του και να ξεμπλοκάρει αυτό που τον κρατά πίσω.

Ο Coach βοηθά ουσιαστικά την «Αλίκη» να προσδιορίσει τον προορισμό της και να βρει ποιον δρόμο να ακολουθήσει. Μέσα από τη χρήση Coaching ερωτήσεων, εργαλείων και τεχνικών ο Life Coach τη βοηθά να μείνει στον δρόμο που χρειάζεται να πάρει για να επιτύχει τη ζωή που επιθυμεί.

Σαν ένα GPS ένας Life Coach θα σας πάει στον προορισμό σας. Θα σας βοηθήσει να στήσετε τα δικά σας πανιά, να ρυθμίσετε το κατάρτι και θα είναι δίπλα σας όσο θα σαλπάρετε πάνω στο ιδανικό για εσάς σκάφος μέχρι να «δέσετε» με ασφάλεια στο λιμάνι της επιλογής σας.

Θα σας καλωσορίσει σε αυτήν την εξαιρετική εμπειρία του Life Coaching. Θα σας προσκαλέσει να γίνετε ο κυρίαρχος της ζωής σας και θα τολμήσετε να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά. Θα σας δώσει το χέρι του, ώστε μαζί να μπορέσετε να κάνετε ό,τι φαίνεται πως είναι προκλητικό και επίπονο τώρα.

Καθώς εσείς προχωράτε, θα μυρίσετε το άρωμα της επιτυχίας και θα δείτε μια διαφορετική αντανάκλαση του εαυτού σας. Κάθε μέρα που θα περνάει, θα βλέπετε ένα νέο άτομο στον καθρέφτη που είναι σίγουρο, δυνατό και επιτυχημένο.

Όλοι οι Life Coaches πιστεύουν ότι υπάρχει μέσα σας δημιουργική νοημοσύνη και έχετε άπειρη αφθονία δυνάμεων. Προς το παρόν, βλέπετε απλώς τον εξωτερικό κόσμο και ακούτε μόνο τους εξωτερικούς θορύβους.

Ποιανού τη ζωή ζείτε;

«Φοβάμαι την επιτυχία. Το να έχεις επιτύχει σημαίνει ότι εκπλήρωσες τον προορισμό σου εδώ στη Γη, σαν την αρσενική αράχνη που πεθαίνει από την θηλυκή τη στιγμή που επιτυγχάνεται το φλερτ τους. Προτιμώ μια κατάσταση συνεχούς γίγνεσθαι, με έναν στόχο μπροστά μου, όχι πίσω μου».

George Bernard Shaw

Θα αρχίσετε να βλέπετε τα πολλά ταλέντα που κρύβονται μέσα σας. Θα ακούσετε καθαρά την εσωτερική φωνή σας να σας καλεί. Θα γίνετε ο «Αλχημιστής» της δικής σας ζωής.

Ο Life Coach θα σας συναντήσει στο σημείο που είναι η ζωή σας επί του παρόντος, και θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο από το οποίο θα αφαιρέσετε τις προκλήσεις και τα εμπόδια από την πορεία σας, ώστε να μπορείτε να δείτε και να συνδεθείτε με την εσωτερική σας φωνή – τη σοφία σας που καθοδηγείται από την ψυχή σας.

Ο ρόλος του είναι:

 • Να παρέχει τη δομή, το πλαίσιο και τη διαδικασία που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε αυτό που πραγματικά θέλετε.
 • Να σας εμπνέει, να σας παρακινεί και να σας κρατά υπεύθυνους για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την οικοδόμηση μιας ζωής που πραγματικά θέλετε και για να φτάσετε στο μέρος που επιθυμείτε.

Μερικά από τα αποτελέσματα που μπορείτε να περιμένετε

Τα οφέλη του Life Coaching είναι τόσο διαφορετικά όσοι και οι Life Coaches καθώς και οι άνθρωποι που το βιώνουν.

Κάθε συνεδρία θα έχει διαφορετική αξία από την προηγούμενη:

 • Ξεκαθαρίζετε ποια είναι πραγματικά η πρόκληση.
 • Κατανοείτε τις πραγματικές διαστάσεις και το μέγεθος της πρόκλησης.
 • Κατανοείτε σαφώς πού βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή.
 • Προσδιορίζετε την ατζέντα που έχετε επιλέξει και την βλέπετε ως στόχο ή σκοπό σας.
 • Κατανοείτε πώς αντιλαμβάνεστε τον εξωτερικό κόσμο σε σχέση με την παρούσα κατάστασή σας.
 • Ρίχνετε μια ματιά και κατανοείτε τον εσωτερικό σας κόσμο.
 • Γίνεστε σαφείς ως προς το τι είναι σημαντικό για εσάς στη ζωή σας.
 • Μαθαίνετε να ζείτε αυθεντικά με τις αξίες σας.
 • Ζείτε τη ζωή που πραγματικά θέλει η ψυχή σας.
 • Αποκτάτε δυνατότητα επιλογής.
 • Βρίσκετε το θάρρος να πείτε «όχι».
 • Βρίσκετε το θάρρος να μιλήσετε.
 • Αποκτάτε την ικανότητα να ρισκάρετε και να σπάσετε τη ζώνη άνεσής σας.
 • Μετατρέπετε την παρούσα σύγχυση σε συνειδητοποίηση.
 • Μετατρέπετε τις πιθανότητες σε δράσεις.
 • Αναπτύσσετε και απελευθερώνετε τον εαυτό σας.
 • Μαθαίνετε να ζείτε τη ζωή σε αφθονία, ευδαιμονία και χαρά.
 • Συντονίζεστε στην εσωτερική μελωδία της ζωής και στη συμφωνία της ορχήστρας της ψυχής σας.

«Οι άνθρωποι πάντα κατηγορούν τις συνθήκες της ζωής τους γι’ αυτό που είναι. Δεν πιστεύω στις συνθήκες. Οι άνθρωποι που προχωρούν στη ζωή τους είναι αυτοί που καθημερινά σηκώνονται και γυρεύουν τις συνθήκες που θέλουν και, αν δεν μπορούν να τις βρουν, τις δημιουργούν».

(Mrs. Warren’s Profession) George Bernard Shaw

Στις συνεδρίες μου εφαρμόζω Θετική Ψυχολογία, NLP και Φιλοσοφία, καθώς και μεταφορές για να πραγματοποιήσω την μεταμόρφωση στους πελάτες μου με εκπληκτικά αποτελέσματα. Ως διαπιστευμένη Evidence Based Coach, έχω επιλέξει το Life Coaching για να βοηθήσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται να γνωρίσουν τον εαυτό τους.

Αλλάζοντας την ιστορία που λένε στον εαυτό τους, μπορούν να προωθήσουν σωστά την επαγγελματική και προσωπική τους ταυτότητα, να βρουν και να κρατήσουν την δουλειά που επιθυμούν, να έχουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, καθώς και να ανακαλύψουν τους τρόπους που θα τους κάνει να ζήσουν την ζωή που θα αγαπούν!

Πρόσφατα ξεκινήσαμε μια ομάδα στο Facebook με την ονομασία Coaching Matters για την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού σε coaching θέματα και οφέλη. Θα είναι χαρά μας να συμμετέχετε και να δείτε πώς μπορείτε να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας!

Σκοπός μου είναι να μπορεί ο κόσμος να βρει εναλλακτικές, γιατί πλέον δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά είναι θέμα ανάγκης. Για ένα μέλλον που θα τους βοηθά και θα τους εξυπηρετεί όλους!

Εσείς τι θα θέλατε να δημιουργήσετε;

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!