YouPod: Μια ξεχωριστή εμπειρία!

Καταφέραμε μέσω του προγράμματος Erasmus+ στις αρχές του Ιουνίου να βρεθούμε στο Μορφάσσο της Ιταλίας. Σε ένα πολύ φιλόξενο και αρκετά ευρύχωρο hostel, ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους από τις χώρες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Ιταλίας, της Εσθονίας και της Ολλανδίας ώστε να παρακολουθήσουμε το νέο πρόγραμμα της Sciara Progetti με θέμα το Podcast.

Συγκεκριμένα, η μικρή ελληνική ομάδα των 3 ατόμων επιλέχτηκε ως εκπρόσωπος από την CET Platform Hellas, η οποία ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 2013 και σήμερα δραστηριοποιείται σε ήδη 12 ευρωπαϊκές χώρες.Οι ιδρυτές της είναι έμπειρα πρόσωπα νεαρής ηλικίας, που έχουν εκπαιδευτεί στους τομείς της Μηχανικής, των Περιβαλλοντικών Σπουδών, της Ειδικής Αγωγής και της Σχολικής Ψυχολογίας, της Πληροφορικής, των Γραφικών Τεχνών και των Πολυμέσων, των Θεατρικών Σπουδών, των Νομικών Σπουδών, της Προκαταρκτικής Εκπαίδευσης και της Παιδαγωγικής, της Κατάρτισης Ενηλίκων και των Οικονομικών Σπουδών και είναι πολύγλωσσοι ομιλητές και επιχειρηματίες.

Στο YouPod TRAINING COURSE αν και οι μητρικές γλώσσες όλων μας διέφεραν σε μεγάλο βαθμό, στοιχείο που θα έκανε την επικοινωνία μας περίπλοκη, είχαμε συμφωνήσει όλοι μεταξύ μας να χρησιμοποιούμε μόνο την αγγλική διάλεκτο – κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα Erasmus+.

Στόχος ήταν να μπορέσουμε, πέρα από το να μάθουμε όσα χρειάζονται για την δόμηση, εκτέλεση και την εμπορική προώθηση ενός podcast, να μας είναι εύκολο με την συντροφία ενός μικρόφωνου να ξεδιπλώνουμε τους συνειρμούς μας καθαρά και στοχευμένα. Πολλές από τις νέες αυτές γνώσεις δεν θα χαρακτηριζόντουσαν αυτονόητες, ακόμα και από νέους content creators του χώρου.

Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε ώστε να λάβουμε αυτές τις γνώσεις ήταν εντελώς διαφορετικούς από αυτόν που έχουμε συνηθίσει εντός των δομών εκπαίδευσης του ελληνικού – και όχι μόνο – συστήματος. Κάθε κομμάτι του προγράμματος έγινε μέσω της διαμόρφωσης μικρών ομάδων, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες και έχοντας ένα κοινό στόχο. Αυτός μπορεί να ήταν από την εξιστόριση μιας μικρής ιστορίας μέχρι και την δημιουργία ενός πεντάλεπτου επεισοδίου podcast.

Η φαντασία ήταν ένας από τους κύριους σύμμαχους μας, όπως και κάθε καλλιτεχνική ορμή που κατέχουμε μέσα μας, ακόμα και αν αυτή κρυβόταν σε εμάς. Καταφέραμε μέσω των δραστηριοτήτων, όπως και εντός των μικρών παιχνιδιών που δεν ξεχάσαμε να συμπεριλάβουμε, να βγάλουμε τον πιο δημιουργικό μας εαυτό. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι όσοι διστάζαμε ή νιώθαμε ότι αδυνατούσαμε να εκφραστούμε με ευκολία, επιτύχαμε να ξεκλειδώσουμε τον λόγο μας.

Η Δανάη Αναστασοπούλου, μέλος της Ελληνικής ομάδας περιγράφει όλα όσα βίωσε εκείνη την εβδομάδα με τον εξής τρόπο:

«Ήταν ένα πρόγραμμα με καλή οργάνωση και πολύ καλή διάθεση από τους διοργανωτές. Κάναμε πολλές και διάφορες δραστηριότητες, αλλά συγκεκριμένα μετά από μια δραστηριότητα έμεινα άφωνη από τη δημιουργικότητα της ομάδας. Κάθε ομάδα είχε μισή ώρα και μια αποστολή. Οι αποστολές ήταν, η δημιουργία ενός παραμυθιού, ενός τραγουδιού, ενός ποιήματος, μίας ζωγραφιάς και μίας συνέντευξης. Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό και είχε προέλθει μόνο από μισής ώρας δουλειάς!! Το κλειδί της επιτυχίας ήταν, ότι ο καθένας μας διάλεξε σε ποια αποστολή θέλει να συμμετάσχει. Και κάπως έτσι όλα κύλησαν ομαλά και δημιουργικά!!»

Ο Δήμος Τσορμπατζούδης, ο οποίος ήταν επίσης μέλος τη Ελληνικής Ομάδας στο Μορφάσσο περιγράφει την δική του εμπειρία με τα εξής:

«Εμένα με εντυπωσίασε το πόσο γρήγορα τα μέλη της ομάδας δέθηκαν και γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αυτό επετεύχθη μέσω των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν ειδικά τις πρώτες μέρες και έδωσαν το κατάλληλο υπόβαθρο για την δημιουργία μια άκρως παραγωγικής ομάδας»

Και το τρίτο άτομο της ομάδας, η Αλθέα Φίλιππα συμπληρώνει:

«Θεωρώ ότι ήταν μια εμπειρία που μου δίδαξε πολλά με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο και αμφιβάλλω άμα θα μπορέσω να την ξεχάσω, καθώς μου άφησε πολύ όμορφες μνήμες».

Για αυτό, μετά από αυτή την εμπειρία , θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την CET Platform Hellas αλλά και την Sciara Progetti καθώς αυτοί οι άνθρωποι μας έδωσαν την ευκαιρία να ταξιδέψουμε και να ζήσουμε αυτή την αξιομνημόνευτη συνθήκη με τόσο όμορφους και διαφορετικούς ανθρώπους.

Μπορείτε να γνωρίσετε και εσείς την CET Platform Hellas και την Sciara Progetti στα παρακάτων links.

https://cetplatformgr.com/tag/erasmus/

https://www.sciaraprogetti.com/

Από την Αλθέα Φίλιππα

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!