Αλέξανδρος Τσουβέλας: «Ζούμε στην εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτάσσουν να είμαστε χαρούμενοι με το ζόρι»

Τα λόγια είναι περιττά για τον Αλέξανδρο Τσουβέλα. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιδραστικούς stand up κωμικούς της χώρας μας, έναν επιτυχημένο youtuber και έναν ξεχωριστό ραδιοφωνικό παραγωγό. Με αφορμή τις εμφανίσεις του στις 3 και 5 Ιουλίου στο Faliro Summer Theater συνομιλούμε για το yourearticles.

-Πώς θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια;

Ήμουν ένα παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας της δεκαετίας του 90. Αγαπούσα την άθληση και το διάβασμα. Μου άρεσε πολύ να παίζω μπάσκετ και ποδόσφαιρο στο δρόμο.

-Η ανάμνηση που σε έχει καθορίσει;

Όταν ήμουν στη ΄Β Γυμνασίου στο 18ο Γυμνάσιο Περιστερίου και άρχισα να κάνω κάποιες φωνές καθηγητών. Πήγαινα στο «καπνιστήριο», χωρίς να καπνίζω εγώ βέβαια, και έκανα τα πρώτα μου αστεία στους συμμαθητές μου.

-Οι σπουδές που πραγματοποίησες;

Προσπάθησα να πείσω τον εαυτό μου ότι μου αρέσει το ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας στο οποίο είχα περάσει με τις δέσμες τότε. Γρήγορα κατάλαβα όμως ότι πρέπει να το αφήσω και να ασχοληθώ με αυτά που κάνω σήμερα.

-Πώς μπήκε μέσα σου το μικρόβιο της κωμωδίας;

Από την ιδιωτική τηλεόραση η οποία έπαιζε πολλές κωμωδίες και τις βλέπαμε με τους φίλους μου περνώντας τρομερά. Στη συνέχεια, με τις μιμήσεις που έκανα κατάλαβα ότι μου αρέσει να πειραματίζομαι με τη φωνή μου και με τα χέρια μου. Και όσο αυτό είχε πιο πολύ ανταπόκριση τόσο εγώ το έβλεπα πιο σοβαρά.

-Οι καλιτέχνες που αποτέλεσαν πρότυπο για σένα;

Ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Robin Williams, ο Jim Carrey και ο Richard Pryor.

-Έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια ηθοποιίας;

Όχι, δεν έχω παρακολουθήσει ούτε μισό μάθημα υποκριτικής.

-Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας stand up κωμικός;

Προσωπικά, οι δυσκολίες που αντιμετώπισα είχαν να κάνουν με τον χώρο. Έχω παίξει σε μαγαζί που δε δούλευαν τα μικρόφωνα, σε μαγαζί που δεν υπήρχε σκηνή και ανέβηκα πάνω στη μπάρα για να παίξω. Μια φορά είχε τύχει να παίζω σε μαγαζί όπου το πολύφωτο ήταν πιο κοντό από εμένα και βρισκόμουν από πίσω σαν τον Κάσπερ το φάντασμα. Σε άλλες περιπτώσεις έχει κοπεί το ρεύμα, έχει πλημμυρίσει ο χώρος που εμφανιζόμουν ή ακόμη έχει τύχει να έχουν παίξει μπουκέτα θαμώνες.

-Έχεις νιώσει άβολα σε παράστασή σου;

Νομίζω έχει να κάνει με τις συνθήκες που προανέφερα. Αλλά αυτό διαρκεί για λίγα δευτερόλεπτα και μετά το πράγμα κυλάει.

-Υπάρχουν αστεία που δεν περνάνε στο κοινό;

Συνήθως, τα αστεία που αγαπάμε οι κωμικοί δεν περνάνε στο κοινό. Τα αγαπημένα μας αστεία απασχολούνε μόνο εμάς που τα σκεφτόμαστε.

-Έχεις αναφέρει ότι τη πρώτη φορά που εμφανίστηκες σε κοινό είχες πιει ορισμένα ποτήρια ουίσκι για να πάρεις θάρρος. Θυμάσαι τα συναισθήματά σου εκείνη τη στιγμή;

Είχα πιει πέντε – έξι συγκεκριμένα! Είχα τρακ και για αυτό είχα πιει και ουίσκι. Αλλά ήταν η πιο λάθος συνταγή. Στη δική μου περίπτωση το μόνο που αρκεί είναι νερό, καφές και αναψυκτικό και βγαίνω στη σκηνή. Ώστε να έχω τα εκφραστικά μου μέσα σε εγρήγορση. Η πρώτη εμφάνιση ήταν μέτρια και δεν έφερε και γούρι στο μαγαζί, μιας και μετά από εμένα έκλεισε!

-Αντιμετώπισες δυσκολίες μέχρι να καθιερωθείς;

Σε οποιαδήποτε δουλειά βρίσκεται ο καθένας από εμάς, κάθε μέρα δίνει εξετάσεις για να αποδεικνύει ότι αξίζει. Δεν διαφέρω από οποιονδήποτε. Και αν σκεφτείς το χάος και την τοξικότητα που επικρατεί εκεί έξω, είναι δύσκολο για όλους. Χρειάζεται αντοχή, ηθικοί κώδικες και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τις δυσκολίες που προκύπτουν.

-Το αντικείμενο είναι η παρατήρηση, οι ανθρώπινες σχέσεις και η καθημερινότητα του Νεοέλληνα. Τι σε ιντριγκάρει σε αυτά τα αντικείμενα;

Η προσπάθεια των ανθρώπων ότι τα ξέρουν όλα και η επιδερμική τους γνώση επί παντός του επιστητού.

-Οι παθογένειες του μέσου Έλληνα;

Πρώτα κρίνω τον εαυτό μου και μετά τους άλλους. Εξάλλου, και εγώ ο μέσος Έλληνας είμαι. Ως λαός έχουμε συμπλέγματα και παθογένειες και πολλά έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας με τους γονείς μας. Είμαστε και ανατολίτες και δυτικοί. Λίγο απ’ όλα. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η τεχνολογία την οποία δεν ξέρουμε να τη χρησιμοποιούμε με ορθό τρόπο. Στο θέμα αυτό ο μέσος Έλληνας είναι σαν τον Προμηθέα με τη φωτιά.

-Βρίσκεται σε κρίση η ελληνική κοινωνία;

Δε μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα εξελικτικό στάδιο. Μπορεί το μέλλον να προκύψει τόσο χάλια που αυτή η στιγμή που ζούμε να είναι λαμπρή.

-Θα ήθελες στη θεματολογία σου να συμπεριλάβεις την πολιτική;

Νομίζω ότι η πολιτική σάτιρα οδηγεί έναν καλλιτέχνη σε ένα δρόμο που δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν είναι κάτι που με απασχολεί.

-Είσαι πολυπράγμων. Κάνεις παραστάσεις, videos στο διαδίκτυο και ραδιόφωνο. Που είσαι περισσότερο ο εαυτός σου;

Πουθενά και παντού. Ανάλογα που βρίσκομαι δίνω τον καλύτερο εαυτό μου.

-Πολλοί κωμικοί ηθοποιοί ήταν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι στη καθημερινότητά τους από αυτό που παρουσίαζαν στη σκηνή;

Θα το αναλύσω λίγο ευρύτερα. Δεν έχει να κάνει με το επάγγελμα πια. Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω φορούν ένα εντελώς διαφορετικό προσωπείο στην εργασία τους σε σχέση με το τι νιώθουν στη πραγματικότητα. Ζούμε στην εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτάσσουν να είμαστε χαρούμενοι με το ζόρι. Αυτό θα φέρει ακόμα περισσότερη κατάθλιψη από την υπάρχουσα που βιώνουμε ως κοινωνία.

-Σε ενοχλεί όταν στο δρόμο σου ζητούν να πεις κάτι αστείο ενώ εσύ εκείνη τη στιγμή θέλεις να έχεις τον δικό σου προσωπικό χρόνο;

Δεν με ενοχλεί. Μη σου πω ότι νιώθω και χρήσιμος, αν σκεφτείς το τι θα προσφέρει ένα χαμόγελο σε έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη.

-Στις 3 και 5 Ιουλίου θα εμφανιστείς στο Faliro Summer Theater.

Είμαστε sold out για τις δύο παραστάσεις. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κόσμο που θα με τιμήσει με το να έρθει να με δει αυτά τα δύο βράδια. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα επί της ουσίας.

-Τι άνθρωπος είναι ο Αλέξανδρος Τσουβέλας;

70 τοις εκατό νερό και 30 τοις εκατό μαλάκας.

-Αν ναυαγούσες σε ένα ερημικό νησί ποιο προσωπικό σου αντικείμενο θα ήθελες να έχεις μαζί σου για να σε συντροφεύει;

Ένα αιχμηρό αντικείμενο που θα με βοηθούσε να βρίσκω τροφή. Πεινάω μονίμως!

-Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;

Θα προσπαθούσα να ήμουν πιο συνεπής στις προπονήσεις μου στο μπάσκετ. Θα ήθελα να ήμουν στο NBA και να έχω μπει στο Hall Of Fame με τον Lebron James να με χειροκροτάει από κάτω.

-Έχεις μετανιώσει για κάτι που έκανες στη ζωή σου;

Σίγουρα έχω αδικήσει και έχω πληγώσει ανθρώπους. Μακάρι να μην είχε συμβεί.

-Πότε έκλαψες τελευταία φορά;

Όταν είδα το Black Panther με τον Chadwick Boseman που πια έχει φύγει από τη ζωή.

-Ο μεγάλος σου φόβος;

Δεν θέλω να αρρωστήσω εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι.

-Το προσωπικό σου καταφύγιο;

Το σκυλί μου η Ήρα.

-Νιώθεις ευτυχισμένος για όσα έχεις βιώσει;

Σαφέστατα. Από τη στιγμή που είμαι υγιής νιώθω ευτυχισμένος.

-Τα όνειρά σου για το μέλλον;

Να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ.

-Η συμβουλή που θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;

Να μην ακούει ανθρώπους που θα του κόψουν τη φόρα ή θα τον τραβήξουν να πάει προς τα κάτω.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα Αλέξανδρος Τσουβέλας;

Τώρα μόλις έφαγα ένα ξεροψημένο σάντουιτς με τυρί, μπέικον, ντομάτα και τυροσαλάτα.

-Αλέξανδρε σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Και εγώ σε ευχαριστώ.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Αλέξανδρος Τσουβέλας – YouTube: εδώ

Αλέξανδρος Τσουβέλας – Instagram: εδώ

Αλέξανδρος Τσουβέλας Official Website: εδώ

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...