Τι είναι άραγε η αυτογνωσία; Πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή των ανθρώπων να έχουν ρεαλιστική εικόνα του εαυτού; Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να πάει κανείς στον καθρέφτη και να παραδεχτεί τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του;
Η αυτοεικόνα είναι η εικόνα που δημιουργεί ο άνθρωπος για τον εαυτό του και συχνά αποτελεί είτε προϊόν της εικόνας που έχουν οι γύρω του για τον ίδιο είτε προϊόν σύγκρισης του ιδίου με τους γύρω του. Πρόκειται για μια εικόνα λοιπόν που πολλές φορές διαστρεβλώνεται λόγω της επιρροής που ασκούν εξωγενείς παράγοντες όπως τα Μ.Μ.Ε., η κοινωνικοπολιτική και η οικονομική κατάσταση, η επικρότηση ή η αδιαφορία γονέων και φίλων, αλλά και τα μικρά καθημερινά γεγονότα δημιουργώντας συναισθήματα ανταγωνισμού, επιθετικότητας, ναρκισσισμού ή απογοήτευσης. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό όμως;
Κατά την καθημερινότητα, λόγω των δυσχερειών που καλείται ο μέσος άνθρωπος να αντιμετωπίσει και λόγω έλλειψης χρόνου, «ξεχνάει» να σκεφτεί τη σημασία της «ατομικότητάς» του. Η καθημερινότητα αυτή όμως έχει αλλάξει. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας που περάσαμε και του άπλετου χρόνου που βρήκαμε, η δικαιολογία της έλλειψης χρόνου έπαψε να ισχύει. Πλέον το άτομο είχε τη δυνατότητα να σκεφτεί ποιος πραγματικά είναι. Ποιος θα ήθελε να γίνει. Πόσο κοντά είναι η ιδανική εικόνα που έχει για τον εαυτό του με αυτό που είναι σήμερα. Πώς μπορεί να φτάσει στην «τέλεια εκδοχή του εαυτού του».
Να μείνει ανεπηρέαστος από την εικόνα που έχουν οι γύρω του για τον ίδιο. Να σκεφτεί ποιες από αυτές τις απόψεις ανταποκρίνονται στην αλήθεια του και ποιες όχι. Να αναπτύξει δεξιότητες και χόμπι. Να επικοινωνήσει με ανθρώπους που λόγω φόρτου εργασίας και δύσκολης καθημερινότητας δεν είχε τον χρόνο να το κάνει. Να παραδεχτεί τα λάθη του και να βρει τρόπους να τα βελτιώσει. Να προσπαθήσει να βελτιωθεί ο ίδιος χωρίς να επιδιώκει την αλλαγή των γύρω του και την αποποίηση ευθυνών. Να κατανοήσει τα συναισθήματα που του δημιουργεί η κάθε κατάσταση και τον πυρήνα της δημιουργίας τους. Άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να επέλθει η βελτίωση και η εξέλιξη είναι η θέληση, η επίγνωση της υφιστάμενης κατάστασης και η απόφαση.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αξιοποιήσει ο καθένας ξεχωριστά, όσο καλύτερα γίνεται, αυτή την ευκαιρία που δόθηκε, ώστε αφενός να βελτιωθεί ο ίδιος σαν άνθρωπος, αφετέρου να αλλάξει η ποιότητα ζωής του στο σύνολό της.
Από την Στεφανογιάννη Όλγα
Δείτε βίντεο με θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος στο κανάλι ψychosocials
Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου