Ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδης, διευκρίνισε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του click away.
Αν κάποιος κάνει την παραγγελία μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος, η επιχείρηση επιστρέφει πίσω το αποδεικτικό της αγοράς/παραγγελίας, καθώς και το μήνυμα σχετικά με ποια μέρα και ώρα θα παραλάβει το προϊόν. Αν η επιχείρηση δεν διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, η παραγγελία γίνεται τηλεφωνικά και η επιχείρηση οφείλει να επιστρέψει SMS στον πελάτη με την μέρα που θα παραλάβει το προϊόν, μαζί με το Α.Φ.Μ. και το σημείο παραλαβής.
Η νέα δυνατότητα που θα έχουν οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι μέσω της μετεξέλιξης της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis. Ο καταναλωτής θα μπορεί να δίνει τον κωδικό στην επιχείρηση που έχει παραγγείλει ηλεκτρονικά μέσα από αυτή την πλατφόρμα. ο επιχειρηματίας μπαίνει και εκείνος στην πλατφόρμα, ταυτοποιεί την παραγγελία και γυρίζει το αποδεικτικό στον καταναλωτή. Έτσι, δεν θα χρεώνονται οι επιχειρήσεις με SMS. Αυτό θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα.
Σχετικά με την μετακίνηση στα καταστήματα, επιτρέπεται οποιαδήποτε μετακίνηση εντός της περιφέρειας. Ωστόσο να τονιστεί ότι σε περίπτωση ελέγχου, ο πολίτης πρέπει να έχει στείλει SMS με κωδικό 2 (ή με οποιοδήποτε άλλη βεβαίωση μετακίνησης) και να έχει το αποδεικτό της παραγγελίας από το κατάστημα στο οποίο πηγαίνει για παραλαβή. Επίσης, θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για την εν λόγω μετακίνηση εύρους 2 ωρών.
Ξεκαθαρίζεται ότι αν κάποιο κομμωτήριο για παράδειγμα, διαθέτει και υπηρεσίες πεντικιούρ-μανικιούρ, δεν θα λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες, παρά μόνο της κόμμωσης. Παρόμοια περίπτωση είναι και τα βιβλιοπωλεία, από Δευτέρα θα λειτουργούν κανονικά τα αμιγώς καταστήματα βιβλιοπωλείων (να έχουν κύρια δραστηριότητα τα βιβλία και να πουλάνε μόνο βιβλία όχι άλλα αγαθά) και όχι π.χ. τα χαρτοπωλεία.
12/12/20 – δηλώσεις στο OPEN