1) Πώς γίνεται το self-test;
Είναι πολύ εύκολο! Δείτε το βίντεο: Self test εύκολα και απλά | Οδηγίες χρήσης:
Αν είστε μαθητής Λυκείου, σας ενδιαφέρει, γιατί… «το πιο σημαντικό τεστ γίνεται εκτός σχολείου»: https://m.youtube.com/watch?v=D0Hu3MvSUF0
Όλες οι οδηγίες εδώ: https://self-testing.gov.gr
2) Για ποιους είναι υποχρεωτικό το self-test στα σχολεία;
To self-test είναι υποχρεωτικό στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.), στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Λυκειακές Τάξεις των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις για:
- τους μαθητές/τριες
- τους εκπαιδευτικούς
- τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)
- τα μέλη του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού.
Στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων που είναι επίσης ανοιχτές, το self-test είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το self-test συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατό με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του/της μαθητή/τριας.
3) Τι γίνεται αν κάποιος δεν έχει ΑΜΚΑ (π.χ. αλλοδαποί πολίτες) ή συναντά δυσκολία στο να εντοπίσει τον ΑΜΚΑ του στο σύστημα;
Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) ή συναντά δυσκολία στον εντοπισμό των συγκεκριμένων αριθμών, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf
4) Τι ισχύει για τους ανήλικους αιτούντες άσυλο;
Στην περίπτωση ανηλίκων αιτούντων άσυλο, και κατόπιν προηγούμενης εξουσιοδότησης (Αίτηση -Υπεύθυνη Δήλωση) των γονέων/νόμιμων κηδεμόνων στο Διευθυντή ή τον/τη Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας ή ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr με τους προσωπικούς του κωδικούς taxis, προκειμένου να εκδώσει την σχολική κάρτα για COVID-19.
Στην περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων, το προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή της Δομής Φιλοξενίας ή το προσωπικό των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, μπορεί να συμπληρώνει και να υπογράφει χειρόγραφα τη σχολική κάρτα για COVID-19 για τους ως άνω μαθητές ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σύμφωνα με το πρότυπο που μπορείτε να βρείτε εδώ: https://self-testing.gov.gr/covid19-school-card-print.pdf. Σημειώνεται ότι όπου, στο ως άνω πρότυπο, γίνεται μνεία στον ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) εννοείται και ο Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΑΜΚΑ), καθώς και ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Ο αυτοδιαγωστικός έλεγχος διενεργείται ενώπιον του προσωπικού των ανωτέρω δομών σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.
5) Πόσα δωρεάν τεστ δικαιούται το κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας Λυκείου;
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δικαιούται συνολικά 4, δύο για κάθε εβδομάδα. Το 1 θα έχει παραληφθεί πριν το μάθημα της Δευτέρας, ενώ από την ίδια μέρα, 12/4, μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων που επαναλειτουργούν δια ζώσης, θα μπορούν να προμηθευτούν με μια επίσκεψη στο φαρμακείο 2 τεστ (θα γίνονται 2 καταχωρίσεις από τους φαρμακοποιούς), και την επόμενη εβδομάδα να παραλάβουν ακόμη 1.
6) Μπορούν να κάνουν οι μαθητές μόνοι τους τη δειγματοληψία;
Ενήλικοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν μόνοι τους. Ανήλικοι μαθητές άνω των 13 ετών επίσης μόνοι τους αλλά υπό την επίβλεψη γονέων/κηδεμόνων, και σε ανήλικους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς/κηδεμόνες.
7) Πώς θα λειτουργεί η υπηρεσία δήλωσης self-testing.gov.gr;
Με την είσοδό τους στην υπηρεσία αυτή, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα μπορούν να επιλέξουν μία από τις κατηγορίες:
Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος για το γενικό πληθυσμό και εκπαιδευτικούς, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων. Σχολική κάρτα για COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος για την έκδοση σχολικής κάρτας για γονείς/κηδεμόνες μαθητών και ενήλικες μαθητές.
Μετά από την είσοδο σε κάποια από τις επιλογές, γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων και στη συνέχεια οι πολίτες δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test το οποίο διενήργησαν, προκειμένου να εκδώσουν το αντίστοιχο παραστατικό.
8) Πώς θα γίνεται η απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test;
Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.
Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες.
Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.
9) Τι γίνεται επί θετικού αποτελέσματος self-test;
Εφόσον το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να εκδώσουν σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος (μαθητές) ή δήλωση θετικού αποτελέσματος (εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων) και να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντός 24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά, εφόσον το επιθυμούν με δικά τους έξοδα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό επιστρέφουν στη σχολική μονάδα, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
10) Πού μπορούν οι πολίτες να κάνουν το δεύτερο επαναληπτικό τεστ;
Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει σύνδεσμος https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf, ο οποίος παραπέμπει στα σταθερά σημεία που θα λειτουργούν πρωινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή. Εκεί αναγράφονται επίσης οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης από την ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Η δυνατότητα για επαναληπτικό έλεγχο στις δημόσιες αυτές δομές ξεκινά την Δευτέρα, 12/4.
11) Αν κάποιος έχει κάνει μοριακό τεστ ή rapid τεστ χρειάζεται να κάνει και self-test;
Όχι, εφόσον κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ ή rapid τεστ έως 72 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου την Δευτέρα ή την Πέμπτη, δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self-test.
12) Αν το αποτέλεσμα είναι «μη έγκυρο» ποια είναι η διαδικασία;
Στη σπάνια περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.
13) Δικαιολόγηση απουσιών: Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό τεστ πώς δικαιολογούνται;
Οι απουσίες αυτές δεν θα προσμετρώνται με την επίδειξη του αποτελέσματος του επαναληπτικού τέστ. Τα επαναληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.
14) Για ποιες ηλικίες μαθητών προβλέπεται παραλαβή self-tests από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ των μαθητών;
Για όλες τις ηλικίες μαθητών (ανηλίκους και ενηλίκους) που φοιτούν σε ημερήσια ή εσπερινά Γενικά ή Επαγγελματικά Λύκεια, καθώς και τους μαθητές Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Ειδικά για τους μαθητές εσπερινών λυκείων, προβλέφθηκε το πρώτο τεστ να διανεμηθεί κατευθείαν στα σχολεία. Τα τεστ παραδίδονται στους Διευθυντές των εν λόγω σχολικών μονάδων εντός του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι εν συνεχεία θα ειδοποιήσουν τους μαθητές για διενέργεια του τεστ πριν από το πρώτο μάθημα το απόγευμα της Δευτέρας. Από το δεύτερο τεστ, το τεστ θα παραλαμβάνεται ατομικά από τα φαρμακεία.
15) Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ;
Ναι.
Πηγή: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων