Ανθρώπινο μικροβίωμα και υγεία!

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ο καθένας από μας αποτελεί ένα οικοσύστημα που περιλαμβάνει εκτός από την αφεντιά μας και μερικά ακόμα τρισεκατομμύρια οργανισμούς που αποικίζουν το δέρμα, τους βλεννογόνους και το έντερό μας, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και μαζί μας και επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας; Αν όχι, καιρός να το σκεφτείτε και μάλιστα σοβαρά μιας και η έρευνα σήμερα έχει επικεντρωθεί ακριβώς στη σύνθεση του μικροβιώματός μας και στο κατά πόσον αυτό σχετίζεται με τις ασθένειες που ταλαιπωρούν τις σύγχρονες αστικοποιημένες κοινωνίες μας.

Όλα ξεκίνησαν όταν μελετήθηκαν τα μικροβιώματα «παρθένων» αγροτικών παραδοσιακών πληθυσμών και συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα εκείνων που ζούσαν σε αστικά βιομηχανοποιημένα περιβάλλοντα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύγκριση έδειξε ότι οι αστικοί πληθυσμοί φιλοξενούσαν λιγότερα είδη μικροβίων και μάλιστα αυτά είχαν και μειωμένες μεταβολικές λειτουργίες. Οι αιτίες προφανείς… Κατάχρηση αντιβιοτικών, καλύτερες συνθήκες υγιεινής, επεξεργασμένα τρόφιμα, χλωρίωση του νερού, τοξικές χημικές ουσίες…

Θα μου πείτε: «Κι είναι κακό τώρα αυτό;» Τα αντιβιοτικά κι οι κανόνες υγιεινής μάς γλίτωσαν από τις μολυσματικές ασθένειες που αποδεκάτιζαν τους προγόνους μας… Θα σας πω: «Ναι, είναι κακό γιατί το μικροβίωμά μας σχετίζεται άμεσα με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και με το μεταβολισμό μας… Και ναι, δεν πεθαίνουμε πια από χολέρα, τύφο ή φυματίωση, αλλά πεθαίνουμε από νόσους που οφείλονται σε χρόνιες φλεγμονές όπως καρκίνους, αυτοάνοσα ή καρδιαγγειακά, ενώ ταλαιπωρούμαστε από αλλεργίες στα πιο κοινά αλλεργιογόνα».

Όπως καταλαβαίνετε, η έρευνα πλέον στρέφεται στην τεχνητή αποκατάσταση του μικροβιώματος και κατά συνέπεια στην επιδιόρθωση της ανοσολογικής λειτουργίας μας. Δεν είναι εύκολο, γιατί, όπως φαίνεται, ακόμα και η εξέλιξη της ίδιας της βιολογίας μας ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της συμβίωσης με το μικροβίωμά μας για εκατομμύρια χρόνια. Οπότε, αντιλαμβάνεστε την πολυπλοκότητα του πράγματος.

Μέχρι λοιπόν να ευοδώσουν οι προσπάθειες καλό είναι να αποφεύγουμε την κατάχρηση των αντιβιοτικών και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές που έχουν προέλθει από ζύμωση, να μην το παρακάνουμε με την απολύμανση στην καθημερινότητά μας, να προσέχουμε τις χημικές ουσίες και να υιοθετήσουμε κι ένα ζωάκι. Αυτό το τελευταίο θα μας κάνει καλό έτσι κι αλλιώς…

Πηγές:

https://science.sciencemag.org/

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής Αθήνας, μέλος χορωδιών-θεατρικής ομάδας-αθλητικού συλλόγου Petanque, ενασχολούμενη με τα κοινά κατά το δυνατόν, συγγραφέας κατά δύναμιν...