Ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας. Σύμφωνα με την επικείμενη νομοθεσία, ενδοοικογενειακή βία υφίσταται σε οικογένεια ή κοινότητα που αποτελείται από συζύγους ή γονείς και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους. Στην οικογένεια περιλαμβάνονται, εφόσον συνοικούν, συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός παραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος της οικογένειας, καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί στην οικογένεια.

Παρατηρούμε ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, ειδικότερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης ή περιόδους όπως αυτή της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας (καραντίνα ή lockdown). Η βία αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε σωματική βλάβη αλλά και σε ψυχική ζημιά. Η λεκτική βία κάποιες φορές είναι χειρότερη από τη σωματική, καθώς αφήνει αρκετά κατάλοιπα στον ψυχισμό του «θύματος» έχοντας ως αποτέλεσμα τα αντικαταθλιπτικά χάπια, τις αυτοκτονίες και μετατραυματικό στρες.

Ας μελετήσουμε το ενδεχόμενο σωματικής βίας. Η άσκηση βίας από έναν άνθρωπο σε ένα άλλο πρόσωπο μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους. Βασικότερος εξ αυτών είναι οι ψυχικές ασθένειες που έχει αυτός ο οποίος ασκεί τη βία. Η απογοήτευση, η καταστροφή ονείρων αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζωής μας αρκετές φορές μάς κάνουν να αντιδράμε περίεργα.

Για να αποφευχθούν κρούσματα βίας, καλό θα ήταν να υπήρχε η θέληση και η δυνατότητα από τον κακοποιό να επισκεφθεί κάποιο ψυχολόγο ή ψυχίατρο αναλόγως της κατάστασης της υγείας του, ώστε να τον διευκολύνει να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα. Έτσι, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε το συγκεκριμένο πρόσωπο από το να ξεσπάσει σε κάποιο άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Με τη σωματική βία υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές ζημιές και το θύμα να βρεθεί από βαριά τραυματισμένο έως νεκρό. Η παραμικρή βλάβη ωστόσο καταγγέλλεται στη τηλεφωνική γραμμή SOS η οποία είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα. Μπορείτε να καλέσετε και να πραγματοποιήσετε ανώνυμη καταγγελία ή να μοιραστείτε το πρόβλημά σας με σκοπό να νιώσετε καλύτερα. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία για δωρεάν παροχή λύσεων στο πρόβλημά σας.

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και δυστυχώς υπάρχει ακόμη το στίγμα από συνανθρώπους μας προς τρίτους οι οποίοι επισκέπτονται κάποιον ειδικό. Η ψυχική υγεία πολλές φορές επηρεάζει και την σωματική, αφού εκδηλώνονται κάποιες ψυχοσωματικές ασθένειες με σοβαρό αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι παράλογο και ανόητο να κατηγορούν ανθρώπους οι οποίοι ζητούν βοήθεια από κάποιον ειδικό. Σε αυτό εδώ το σημείο να υπενθυμίσω πως οι κακοποιοί είναι απλοί άνθρωποι με πολλά και διαφορετικά ψυχικά προβλήματα.

Συνεπώς, μήπως η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό κάνει καλό και στον ίδιο αλλά και στα θύματά του;
Μάλλον ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε και να πράξουμε διαφορετικά από ό,τι κάναμε έως τώρα.
Καθένας ας αναλάβει την ατομική του ευθύνη και εφόσον θέλει, τη συλλογική ευθύνη σε επίπεδο οικογένειας, φιλίας κ.α.
Καταγγέλλουμε κάθε γνωστό περιστατικό. Δεν αφήνουμε κανένα θύμα μόνο του.
#είμαστε_μαζί
#είμαστε_ενωμένοι
Ποτέ ξανά ενδοοικογενειακή βία.


Πηγές: http://www.isotita.gr/category/statistika-stoixeia-meletes/

https://www.e-nomothesia.gr/oikogeneia/n-3500-2006.html

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Ονομάζομαι Γρηγοριάδης Αντώνιος και κατάγομαι από τη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Είμαι τελειόφοιτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να αρθρογραφώ και να τρέχω/περπατάω. Είναι δύο πράγματα που ηρεμούν την ψυχή και το μυαλό. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Με αγάπη, Ο αρθρογράφος σας