Η αυτοχειρία είναι καθαρά προσωπική επιλογή;

Η αυτοχειρία, η πράξη δηλαδή με την οποία ένας άνθρωπος δίνει ο ίδιος τέλος στη ζωή του, είναι μία πράξη που διεγείρει πολλά και διαφορετικά συναισθήματα.

Πολλοί αναφέρονται στην πράξη της αυτοκτονίας ως μία πράξη η οποία υπερβαίνει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, νικώντας παράλληλα και τον έμφυτο φόβο του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο.

Πολλοί θεωρούν πως ο άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα της απόδρασης από μία ζωή η οποία για εκείνον έχει καταντήσει πια μαρτυρική και ατελείωτο βάσανο. Άλλοι αντιμετωπίζουν την αυτοκτονία ως δειλία, καθώς θεωρούν πως ο άνθρωπος οφείλει να κοιτάζει κατάματα τα προβλήματα της ζωής και να προσπαθεί να τα αντιμετωπίζει.

Δεν πρόκειται στο συγκεκριμένο άρθρο να προσεγγίσω την αυτοκτονία από μία θρησκευτική άποψη, ούτε να τη δω μέσα από το πρίσμα ενός στείρου ηθικισμού. Έτσι και αλλιώς, η φοβική ηθικολογία νεκρώνει τη ζωή, αδυνατίζει τη λογική σκέψη και καταλήγει την ουσιαστική ηθική.

Ωστόσο, η αυτοχειρία είναι μία αποκλειστικά προσωπική επιλογή; Δηλαδή ένας άνθρωπος που αυτοκτονεί αφήνοντας πίσω του ανθρώπους οι οποίοι θα θρηνούν για μία ζωή, θα γεμίσουν ενοχές θεωρώντας πως δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως το πόσο σοβαρό ήταν το ψυχικό αδιέξοδο που αντιμετώπιζε το προσφιλές του πρόσωπο, πώς θα αισθάνονται;

Είναι αποκλειστικά και μόνο δική μας υπόθεση το φευγιό μας από αυτή τη ζωή, όταν δίπλα μας υπάρχουν άτομα που ίσως να χρειάζονται να ακούσουν την δική μας παραδοχή για βοήθεια για να σταθούν δίπλα μας; Διαπιστωμένα, γονείς, συγγενείς, φίλοι, υποφέρουν και έχουν πάντοτε μέσα τους ψυχικό πόνο και ενοχές για το αγαπημένο τους πρόσωπο που τέλειωσε μόνο του τη ζωή του.

Η ζωή είναι ένα πέρασμα, κάποια μέρα όλοι που πατάμε πάνω σε αυτή τη γη θα βρεθούμε κάτω της. Ας μη βιαστούμε να της ανοίξουμε την πόρτα, πολλές φορές η έκβαση μίας κατάστασης μπορεί να πάρει και μία τροπή την οποία δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα.

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη και είμαι Δημοσιογράφος. Είμαι λάτρης του διαβάσματος και μελετώ Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γράψιμο είναι για εμένα η φυγή μου, όλη μου η ζωή. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω τη χαρά και του να έχω εργαστεί στο χώρο του βιβλίου, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορώ από αυτό το μαγικό χώρο. Έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσω μαύρη ζώνη στο Taekwondo, να εκδώσω ένα βιβλίο μου και να έχω διανύσει έναν μεγάλο δρόμο στην αρθρογραφία.