Τα ταξίδια αποτελούν για όλους μια επιλογή χαλάρωσης αλλά και εξερεύνησης. Είναι όμως το ταξίδι όντως αυτό που αλλάζει την διάθεσή μας ή μας εξιτάρει εν τέλει η σκέψη της απόδρασης; Η σκέψη πως αφήνουμε όλα τα προβλήματα πίσω και αισθανόμαστε ελεύθεροι; Μιλώντας από προσωπική εμπειρία – και όχι μόνο – τις περισσότερες φορές η ψυχολογία μας αλλάζει πριν καν φτάσουμε στον προορισμό μας.
Αναλυτικότερα, λοιπόν, η ψυχολογική μετάβαση στον άνθρωπο ξεκινά από την σκέψη του ταξιδιού, η θετική σκέψη και η χαρά που δημιουργεί ένα ταξίδι ή μια εκδρομή αυτόματα δίνουν στον εγκέφαλο το ερέθισμα της χαλάρωσης. Σε ρυθμούς έντονους με πολύ στρες και πολλαπλές δραστηριότητες ο άνθρωπος έχει ανάγκη την ηρεμία και την εκτόνωση, για αυτό ακριβώς το λόγο πολλές φορές η επιλογή μιας εκδρομής ή ενός ταξιδιού είναι σκόπιμη.
Με μια τέτοιου είδους εμπειρία διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων, που επέστρεψαν από ένα ταξίδι τους και υιοθέτησαν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, αποκτώντας καινούργιες γνώσεις και αλληλεπιδρώντας με άλλους πολιτισμούς. Τα ταξίδια έχουν πάντα κάτι να μας δώσουν, πολλά ζευγάρια βιώνουν μια περίοδο κρίσης – εντάσεις τσακωμούς – χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει αιτία. Έχει παρατηρηθεί πως ένα ταξίδι που απαλλάσσει από την πίεση της καθημερινότητας, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Το ίδιο συμβαίνει και σε οικογένειες με περισσότερα μέλη που θέλοντας και μη ο καθένας απορροφάται από το δικό του πρόγραμμα.
Συνοψίζοντας, τα ταξίδια θα πρέπει αναμφίβολα να θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα «φάρμακα» τόσο για ψυχή όσο και για νου.