Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα μας αποτελεί και το φαινόμενο της υπερκαταναλωτικής μανίας. Υπερκαταναλωτική μανία θεωρείται η υπερβολική κατανάλωση αγαθών για περιορισμένη χρήση συνήθως με στόχο την στιγμιαία απόλαυση. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι αποτελεί έναν «αέναο κύκλο», ο οποίος όταν ξεκινά, δεν σταματάει ή σταματάει με μεγάλη δυσκολία.
Το φαινόμενο αυτό, υπήρξε από παλαιότερα, στα μέσα όμως του 19ου αιώνα με αρχές 20ου αυξήθηκε. Περισσότερη αύξηση παρατηρήθηκε στην εποχή του κορωνοϊού όπου όλοι ήμασταν έγκλειστοι και κάναμε αγορές μέσω ίντερνετ. Το περίεργο είναι γιατί αυξήθηκαν οι αγορές παρά τον εγκλεισμό; Οι άνθρωποι εξαιτίας των διάφορων υποχρεώσεων και των γρήγορων ρυθμών ζωής, έβρισκαν μία ξεκούραση με την αγορά αγαθών. Με κλειστή την εστίαση και τα καταστήματα, ήταν αρκετά δύσκολο κάποιος να βρει τρόπους να χαλαρώσει λίγο πέρα των ταινιών και το καταφύγιο ήταν η κατανάλωση. Με την εμφάνιση του sms για τα ψώνια δεν ήταν πολύ εύκολη η πρόσβαση στα μαγαζιά, οπότε αποτελεί και αυτό ένα λόγο για την ανοδική πορεία της υπερβολικής κατανάλωσης.
Το ζητούμενο είναι πώς θα ξεφύγουμε από αυτό το μαρτύριο, κάτι ίσως αναπόφευκτο, αν όμως αντιληφθούμε ότι τα περισσότερα αγαθά, διαρκούν για λίγο τότε μάλλον θα περιοριστεί αυτή η κατάσταση. Εν κατακλείδι, η καταναλωτική συμπεριφορά αποτελεί ένα είδος εθισμού το οποίο έχει ως συνέπεια την απομόνωση του ατόμου, την κάλυψη ενός κενού, πράγμα το οποίο είναι μία ψευδαίσθηση και δημιουργεί μία λανθασμένη εντύπωση του χαρακτήρα μας προς τα άλλα άτομα.