Δίαιτες αποτοξίνωσης

Αρκετά γνωστές σε όλους μας είναι πλέον αρκετές δίαιτες «αποτοξίνωσης», οι οποίες εφαρμόζονται για δύο λόγους κυρίως :

Α. Προκειμένου να αποβάλλει το σώμα μας τα «τοξικά απόβλητα» της καθημερινότητας.

Β. Προκειμένου να «ισορροπήσουμε» την θερμιδική μας πρόσληψη, μετά από μια μέρα υπερφαγίας, όπως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή σε διάφορες γιορτές.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των διαιτών είναι τα εξής:

· Διάρκεια από μία μέρα έως έναν μήνα

· Νηστεία για ορισμένα διαστήματα

· Κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών ή κατανάλωση περιορισμένων τροφίμων

· Διακοπή κατανάλωσης σιτηρών και γαλακτοκομικών τροφίμων, όπως και καφεϊνης και αλκοόλ

· Διάφορες πρακτικές αποτοξίνωσης χρησιμοποιώντας χάπια, υγρά και ειδικά διαμορφωμένα σκευάσματα.

Το πρόβλημα με τις δίαιτες τέτοιου τύπου είναι ότι περιορίζουν αρκετά τρόφιμα, άρα και τις θερμίδες αλλά και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που πρέπει να πάρουμε, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συχνά ζαλάδες και κούραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κιλών, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κιλά αυτά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κυρίως υγρά και γλυκογόνο, όχι λίπος. Εάν θέλουμε να στοχεύσουμε στην απώλεια λίπους, πιο σωστή τακτική είναι να μειώσουμε κάπως τις ποσότητες ή και να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα.

Η αλήθεια πίσω από αυτό είναι ότι το σώμα μας δεν έχει ανάγκη από καμία δίαιτα αποτοξίνωσης. Έχει το δικό του σύστημα γι’ αυτή τη δουλειά, το οποίο αποτελείται από το δέρμα, το έντερο, τους νεφρούς, και το ήπαρ, τα οποία το «καθαρίζουν» συνεχώς από τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού, τις τοξίνες, το αλκοόλ, τα φάρμακα κτλ.

Συμπερασματικά, οι δίαιτες αυτές είναι μη τεκμηριωμένες επιστημονικά, άλλη μια «μόδα» του μάρκετινγκ και φυσικά δεν πραγματοποιούν όσα υπόσχονται. Το μόνο καλό με αυτές είναι ότι προωθούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αλλά η σωστή διατροφή δεν βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά τα τρόφιμα.

Η πιο σοφή στρατηγική, για να βοηθήσουμε τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματός μας, είναι να πίνουμε αρκετό νερό, να τρεφόμαστε σωστά, να γυμναζόμαστε συστηματικά, να κοιμόμαστε βαθιά και να αποφεύγουμε κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Από την Ευτυχία Λέλα

Πηγές:

Sian Porter, Dietitian for “detox diets”, BDA May 2016.

https://www.bda.uk.com/foodfacts/detoxdiets.pdf

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!