Ελληνικό Πάσχα, παραδόσεις και διατροφή

Ξεκίνημα της Μ. Εβδομάδας, η κορύφωση της Σαρακοστής, που καταλήγει στο Πάσχα και οι προετοιμασίες για τις διακοπές και για το εορταστικό τραπέζι έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται σιγά σιγά. Άλλοι πακετάρουν βαλίτσες και άλλοι παραγγέλνουν τον οβελία, καθώς η γιορτή του Πάσχα έχει έντονο ελληνικό χρώμα και η επίσκεψη στα πάτρια εδάφη είναι πάντα συνδεδεμένη με παραδοσιακές γεύσεις και εδέσματα. Διατροφικές παραδόσεις που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μια διατροφική βόμβα μετά την νηστεία. Σίγουρα, μετά από την περίοδο της στέρησης συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, οι περισσότεροι δύσκολα θα μπορέσουν να αντισταθούν στην υπερκατανάλωσή τους πηγαίνοντας σε κάποιο από τα εορταστικά τραπέζια.

Είναι σημαντικό λοιπόν, για όλους, να δώσουμε βάση σε ορισμένα απλά πράγματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στο να αποφύγουμε να επιστρέψουμε από τις διακοπές του Πάσχα με περιττά κιλά και κυρίως τύψεις για όσα καταναλώθηκαν. Είναι εύκολο προσέχοντας απλά πράγματα να περάσουμε όμορφα χωρίς να επιβαρύνουμε τη διατροφή μας.

Το σημαντικότερο όλων είναι να μην καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, ιδιαίτερα αμέσως μετά την περίοδο της νηστείας, καθώς είναι πολύ πιθανό να μας δημιουργήσουν έντονα προβλήματα δυσπεψίας. Καλό είναι να καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα μας άφθονες ποσότητες λαχανικών και φρούτων. Σημαντικό, επίσης, είναι να πίνουμε άφθονο νερό. Επιπλέον, ιδανικό είναι να αφαιρούμε το ορατό λίπος από τα κρέατα και να σερβίρουμε απευθείας στο πιάτο μας το φαγητό αποφεύγοντας έτσι τα τσιμπολογήματα που μας ωθούν στην κατανάλωση πιο μεγάλης ποσότητας φαγητού χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Καλό είναι να προτιμήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος, στη σούβλα, καθώς με αυτόν τον τρόπο σημαντική ποσότητα από το λίπος αποβάλλεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σημαντικό μέρος του εορταστικού τραπεζιού αποτελεί φυσικά η μαγειρίτσα, με τις διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τις περιοχές της Ελλάδας. Καλό θα είναι να μην «ξεφύγουμε» ως προς την κατανάλωσή της, καθώς μια μερίδα μαγειρίτσα έχει 500-600 θερμίδες περίπου και μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης. Οπότε, καλό είναι τα άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερίνη να την αποφύγουν. Επίσης, το έθιμο με το τσούγκρισμα των αβγών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εορτασμού του Πάσχα. Καλό θα ήταν να μην υπερβάλουμε στην κατανάλωση αβγών, καθώς είναι πλούσια σε χοληστερίνη, ένα με δυο αυγά είναι αρκετά, για να μας καλύψουν.

Η εορταστική διάθεση των ημερών, πολλές φορές μας οδηγεί και στην υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ. Ιδανική λύση είναι το κρασί (ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 80 θερμίδες) η κατανάλωση του οποίου, σε μικρές ποσότητες (1-2 ποτήρια την ημέρα), από άτομα χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας, δρα προστατευτικά προς την καρδιά μας και την γενικότερη υγεία μας.

Κατά την πασχαλινή περίοδο, πολλοί θα είναι αυτοί που θα καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα γλυκών. Η καλύτερη λύση για την συγκεκριμένη περίοδο είναι το τσουρέκι. Μια μέτρια φέτα τσουρέκι έχει περίπου 100 θερμίδες και είναι μια καλή λύση, για να μας δώσει την γλυκιά γεύση που επιθυμούμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με πολλές παραπάνω θερμίδες.

Εφαρμόζοντας λοιπόν κάποιες απλές οδηγίες την γιορτινή περίοδο του Πάσχα θα είμαστε σε θέση να περάσουμε καλά χωρίς υπερβολή στην κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Εν κατακλείδι,το πόσο θα φάμε και το πόσο θα πιούμε είναι κάτι που μπορούμε να ορίσουμε εμείς, όχι μετρώντας τις θερμίδες και τα κιλά της ζυγαριάς πριν ή μετά το γεύμα. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι το γιορτινό τραπέζι είναι σημείο συνεύρεσης με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Μπορούμε κάλλιστα να καταναλώσουμε την ίδια ποσότητα φαγητού με αυτή που τρώμε κάθε μέρα ή σε ένα κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα. Μπορούμε όμως και να αφεθούμε καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα τροφής γιατί απλώς είναι Πάσχα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε κάθε γεύμα μας κάνουμε το (βιολογικά) αυτονόητο. Βάζουμε τροφή στο σώμα μας, για να πάρουμε θρεπτικά συστατικά. Αυτό που αλλάζει είναι η συνθήκη, η περίσταση, η στιγμή και οι άνθρωποι που τις μοιραζόμαστε. Χαρούμενους θα μας κάνει το τραγούδι, ο χορός, η καλή διάθεση και η όμορφη παρέα, όχι το δεύτερο πιάτο φαγητό ή το παραπάνω αλκοόλ.

Είμαι πτυχιούχος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος του ΑΤΕΙ Διατροφής-Διαιτολογίας,Παράρτημα Σητείας…Η πτυχιακή μου εργασία είχε ως θέμα τις «Διατροφικές προτιμήσεις των εγκύων και των λεχοϊδων και την συσχέτισή τους με την μείζονα κατάθλιψη (πριν τον τοκετό) και την επιλόχεια κατάθλιψη (μετά τον τοκετό)» Η επιστήμη μας απαιτεί συνεχή ενημέρωση και ανάλυση των καινούριων δεδομένων που προκύπτουν. Μου αρέσει να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε θέματα διατροφής μέσα από άρθρα και συζήτηση. Και μη ξεχνάτε, είμαστε ό,τι τρώμε!!