Καφές VS Τσάι: Ποιο είναι καλύτερο;

Ο καφές και το τσάι είναι δύο από τα πιο κοινά αφεψήματα στον κόσμο. Και τα δύο περιέχουν καφεΐνη, αντιοξειδωτικά και μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε ενέργεια, καθιστώντας δύσκολη την επιλογή μεταξύ των δύο. Τόσο ο καφές όσο και το τσάι παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ποιο είναι όμως, το καταλληλότερο;

Ο καφές περιέχει διπλάσια δόση καφεΐνης από το τσάι. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μας δώσει μια πιο άμεση ενεργειακή ώθηση. Επίσης, ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες διατηρούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα υγιή, καθώς και ενισχύουν την απόδοση των νευροδιαβιβαστών μας. Η τακτική μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται ακόμη με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως η καρδιακή ασθένεια, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος του ήπατος (και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι τύποι καρκίνου επίσης). Είναι επιπροσθέτως γνωστό ότι διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα.

Παρόλα αυτά, ο καφές μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Εκτός από αυτό όμως, είναι επιρρεπής στο να εντείνει το άγχος. Μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου, όπως και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη του αίματος. Άλλο ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι πως επηρεάζει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου μας. Δηλαδή, εν αντιθέσει με το τσάι, ο καφές δεν είναι κατάλληλος για να τον καταναλώσουμε τα κρύα βράδια του χειμώνα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο καφές διεγείρει την κίνηση του εντέρου. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους αυτή η διέγερση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του εντέρου και διάρροια.

Ποια είναι τα κοινά, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, μεταξύ του καφέ και του τσαγιού; Υπάρχει πιθανότητα ισορροπίας μεταξύ των δύο, ώστε να υπερισχύσει η γεύση ως κριτήριο του καταναλωτή;

Όπως ο καφές, έτσι και το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά με την ίδια ακριβώς συμβολή στην υγεία μας. Επιπλέον, το τσάι μειώνει κι εκείνο τις πιθανότητες κινδύνου για κάποια επεισόδια, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Σε αντίθεση με τον καφέ, το τσάι καταπραΰνει το άγχος, ενώ βοηθά και στην απώλεια βάρους. Έχει όμως, κι άλλες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως η πρόληψη της τερηδόνας και είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο μας βοηθάει να έχουμε μια υγιή καρδιά. Το τσάι περιέχει και άλλα σημαντικά μέταλλα, όπως κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι βοηθητικά για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της κακής χοληστερόλης και τη διατήρηση γερών οστών.

Ένα κοινό αρνητικό με τον καφέ είναι πως το τσάι δε συμβάλλει στην απορρόφηση μετάλλων, όπως ο σίδηρος. Το αντίθετο μάλιστα. Το τσάι περιέχει πολλές πολυφαινόλες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να μην λαμβάνει τον απαραίτητο σίδηρο, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα μέταλλα. Οι τανίνες του τσαγιού επίσης, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία σε μερικούς καταναλωτές, γι’ αυτό πολλοί καταφεύγουν στην πόση με γάλα, κάτι που αλλοιώνει το τσάι έτσι κι αλλιώς. Το πολύ τσάι μπορεί να προκαλέσει οξύτητα στο στομάχι. Εν συνεχεία αυτό θα προκαλέσει καούρα και μπορεί ακόμη να επηρεάσει αρνητικά την πέψη. Άλλοι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση τσαγιού περιλαμβάνουν οισοφαγική παλινδρόμηση και νεφρική βλάβη.

Καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα, ο καφές και το τσάι μπορεί να είναι το ίδιο επιβλαβή – σε κάποιες περιπτώσεις – και ωφέλιμα ταυτόχρονα. Η μόνη διαφορά είναι πως ο καφές περιέχει, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, διπλή δόση καφεΐνης σε σχέση με το τσάι, γι’ αυτό και πολλοί τον προτιμούν για τις πρωινές ώρες, ενώ το δεύτερο για χαλάρωση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Με λίγα λόγια, είναι θέμα γεύσης και περίστασης.

Πηγές:

Η Μάρθα Καντιδάκη γεννήθηκε το 2001 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται, όμως, από τα Χανιά της Κρήτης. Είναι τελειόφοιτη Ι.ΙΕΚ στην ειδικότητα των παιδαγωγικών, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων. Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, παρακολουθώντας μαθήματα δια ζώσης. Στον ελεύθερο χρόνο της, της αρέσει να διαβάζει, να γράφει και να βλέπει ταινίες. Επίσης, πού και πού αθλείται. Στόχος ζωής για εκείνη, αποτελεί το να αφήσει το αποτύπωμά της στις ψυχές των ανθρώπων (είτε μέσω του επαγγέλματός της είτε μέσω των γραπτών της στο your e-articles και στο προσωπικό της blog αντίστοιχα). Επιπλέον, έχει δημοσιευθεί στο Moonlight Tales το πρώτο της μυθιστόρημα.