Ανοίγει κανονικά το λιανεμπόριο και άλλες υπηρεσίες – πώς θα λειτουργούν

Μετά από συζήτηση με την επιτροπή, το Υπουργείο Ανάπτυξης πήρε την έγκριση για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού, Άδ. Γεωργιάδη, στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι υπηρεσίες κουρείων, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, ΚΤΕΟ.

Το λιανικό εμπόριο θα ξεκινήσει ως εξής:

Προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 (8 το βράδυ). Για να γίνει η μετακίνηση θα απαιτείται SMS με την επιλογή 2 στο 13033 ή με αντίστοιχο έντυπο μετακίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση. Το SMS θα έχει διάρκεια 2 ωρών για να πάει ο καταναλωτής – πελάτης στο κατάστημα της επιλογής του ελεύθερα, εντός του καταστήματος. Θα υπάρχουν υγειονομικοί κανόνες, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας, αναγκαίες αποστάσεις, μέχρι 4 πελάτες στα 100 τ.μ. (ενώ για μεγαλύτερα καταστήματα συν 1 πελάτης ανά επιπρόσθετα 25 τ.μ.).

Εντός των εμπορικών κέντρων (mall, εκπτωτικά χωριά κ.λπ), τα οποία θα λειτουργούν και αυτά, ο μέγιστος αριθμός πελατών είναι 1 πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφανείας. Στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων.

Στις περιοχές που υπάρχουν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα (όπως Δυτική Αττική), εκεί θα λειτουργεί το click away.

Στις δραστηριότητες κουρείων, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας:

θα υπάρχει απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας 2 μέτρων. Ο πελάτης θα πηγαίνει μόνο μέσω ραντεβού, τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας. Προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 (8 το βράδυ).

Για τις παραπάνω υπηρεσίες αλλά και για το λιανεμπόριο, υπάρχει δυνατότητα προαιρετικής λειτουργίας την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Για τα ΚΤΕΟ μόνο μέσω ραντεβού, τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Πηγή: Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!