Η Ε.Ε. «συμφώνησε» σε Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία

Ένα από τα βασικά που συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της 23ης Απριλίου από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η σύσταση ταμείου ανάκαμψης, το οποίο είναι απαραίτητο και επείγον. Το ταμείο θα είναι επαρκούς μεγέθους, θα απευθύνεται στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο και θα αποσκοπεί ειδικά στην αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα αναλάβει να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει επειγόντως πρόταση ανάλογη με την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «εκφράσαμε ικανοποίηση για τον κοινό χάρτη πορείας για την ανάκαμψη, όπου καθορίζονται ορισμένες σημαντικές αρχές, όπως η αλληλεγγύη, η συνοχή και η σύγκλιση. Προσδιορίζονται επίσης τέσσερις βασικοί τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, μια άνευ προηγουμένου επενδυτική προσπάθεια, η δράση σε παγκόσμια κλίμακα και ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης. Είναι υψίστης σημασίας να αυξήσουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης και να παραγάγουμε βασικά αγαθά στην Ευρώπη».

Σχετικά με το πακέτο των 540 δις (τριπλό δίχτυ ασφαλείας) που είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, ζητήθηκε να είναι λειτουργικό έως την 1η Ιουνίου 2020.

Ορισμένα κράτη μέλη έθεσαν το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Εκφράστηκε η πλήρης αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: European council, συμπεράσματα του Προέδρου του Ε.Σ. στις 23/04/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!