Μέτρα: Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι βασικές αλλαγές – τι ισχύει

Δημοσιεύθηκε και επίσημα στο ΦΕΚ η απόφαση με τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00. Παρακάτω τονίζονται οι βασικές αλλαγές:

Άνοιγμα δραστηριοτήτων κουρείων, κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων/ΚΑΔ 96.02 για το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και με τις προϋποθέσεις: 4 άτομα έως 100 τ.μ., 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στο χώρο και οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κατάλογο με τα ραντεβού. Επίσης για υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ απαιτείται διαχωριστικό plexiglass. Ωράριο λειτουργίας από τις 7.00 – 20.30. Για αυτές τις δραστηριότητες το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Τέλεση λειτουργίας στον ιερό καθεδρικό ναό κάθε δήμου με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους Β’ χαιρετισμούς της Θεοτόκου (26 Μαρτίου).

Λειτουργία ανοιχτών (υπαίθριων) αρχαιολογικών χώρων και για τα 2 επίπεδα κινδύνου με τις προϋποθέσεις: 1,5 μ. απόσταση μεταξύ των παρευρισκόμενων, 1 άτομο ανά 10 τ.μ., επισκέψεις έως τρία (3) άτομα ή οικογενειών (συζύγων/συμβιούντων και τέκνων).

Σχετικά με τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία κ.λπ. το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 7.00 – 20.30 και για τα 2 επίπεδα κινδύνου.

Ο περιορισμός για τις μετακινήσεις των πολιτών αλλάζει και θα επιτρέπεται η μετακίνηση ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου από τις 5.00 – 21.00 (5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ). Συνεχίζουν να ισχύουν για τις μετακινήσεις:

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα ή οικογενειών (συζύγων/ συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως οκτώ (8) μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

Επιτρέπεται η παραμονή σε χώρους εξωτερικής άθλησης, παιδικές χαρές, πάρκα και άλση στην περίπτωση επισκέψεων ομάδων έως 3 ατόμων ή οικογενειών και με αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ.

Επίπεδα κινδύνου:

1Α. α) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: αα) η Περιφέρεια Αττικής, αβ) οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αγ) οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου, αδ) οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αε) οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αστ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, αζ) η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, αη) η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αθ) η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,  αι) η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αια) οι Δήμοι Καλυμνίων και Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αιβ) ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  αιγ) ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, αιδ) οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου, αιε) ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αιστ) ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο Δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αιζ) οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

β) Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!