Μητσοτάκης: Η απειλή κυρώσεων στην Τουρκία είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής:

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας την λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σταμάτησε όμως εδώ αλλά έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο για εξωτερική πολιτική, στον κ. Μπορέλ αλλά και στην ευρωπαϊκή επιτροπή να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο, να υποβάλει μια γραπτή έκθεση η οποία θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, την πολιτική, την οικονομική αλλά και την εμπορική τους τύχη δηλαδή την τελωνειακή ένωση».

Συνεχίζοντας, η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ίδια την ένωση υπήρξε απολύτως σαφής και στην πρώτη παράγραφο καλείται η γειτονική χώρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reic από την ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, εφόσον αυτές ξεκινήσουν, η αποχή από παράνομες δραστηριότητες, ένας όρος τον οποίο προφανώς έχει θέσει η Ελλάδα.

«Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε όμως ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή όμως των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει:

Η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και εκείνων των κρατών μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετους «καταλόγους» βάσει της απόφασής του στις 11 Νοεμβρίου 2019 σχετικά με περιοριστικά μέτρα ενόψει των μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάλεσε επίσης τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για το πώς θα προχωρήσουν, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής των ανωτέρω προς εξέταση το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021.

Πηγές: European council, Συνέντευξη τύπου πρωθυπουργού – 11/12/20

Εικόνα: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Flickr

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!