Οι κανόνες στις παραλίες – τι αλλάζει

Ανακοινώθηκαν με Κ.Υ.Α. οι κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και θα ισχύουν από τις 02/06/20 έως και τις 08/06/20. Συγκεκριμένα μέχρι 1.000 τ.μ. θα επιτρέπονται 40 άτομα. Ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται το μήκος των τεσσάρων (4) μέτρων, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοιχτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστο απόσταση ένα (1) μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.

Ορίζεται μέγιστος αριθμός δύο (2) ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα. Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το ενάμισι (1,5) μέτρο. Επιτρέπεται η ατομική άθληση. Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Επίσης, σχετικά με τις υπηρεσίες εστίασης (καφέ, φαγητό κ.λπ.) θα ισχύει κανονικά η παροχή προϊόντων σε πακέτο (takeaway) και delivery στο σημείο έκθεσης (ξαπλώστρα). Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο εξαιρουμένων των ροφημάτων όπως ενδεικτικά καφές, χυμοί κ.λπ. Απαγορεύεται η αναμετάδοση μουσικής. Απαγορεύεται η διοργάνωση εκδηλώσεων που προκαλούν συνάθροιση καταναλωτών (πάρτυ κ.λπ). Απαγορεύεται για τους πελάτες η χρήση των μπαρ (όπου υπάρχουν) για την παραμονή τους.

Ωστόσο, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος, σύμφωνα με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.33465/31.5.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 2087). Ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ πελατών ορίζεται το ενάμισι (1,5) μέτρο. Ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους) αναρτώντας πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης που θα επιδεικνύεται στις αρχές ελέγχου.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να απολυμαίνουν τις ξαπλώστρες μετά από κάθε εναλλαγή της μίσθωσης αυτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται πετσέτα υποχρεωτικά με ευθύνη του λουόμενου.

Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες.

02/06/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!