Σε 3 ζώνες χωρίζεται η Ελλάδα – ποια είναι τα κοινά μέτρα σε όλη τη χώρα

Από την Τρίτη το πρωί (03/11/20), και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού.

Έτσι, η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες:

Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»,

τη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική,

και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι» (τοπικό lockdown), δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

Να τονιστεί ότι τα κοινά μέτρα που ισχύουν τόσο στη ζώνη επιτήρησης όσο και στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, είναι τα εξής:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
  2. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
  3. Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
  4. Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  5. Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.
  6. Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
  7. Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, καθώς και η βιομηχανία. Ανοιχτά τα σχολεία. Ανοιχτοί οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Στη γκρι ζώνη που είναι στην ουσία lockdown και κάνουν «πρεμιέρα» η Θεσσαλονίκη και Σέρρες, αναστέλλεται και η λειτουργία του λιανεμπορίου, ενώ επανέρχεται το sms για τις μετακινήσεις πολιτών. Ειδικά για το διάστημα από τις 9.00 το βράδυ ως τις 5.00 το πρωί επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Ανοιχτά φαίνεται πως θα είναι μόνο τα σχολεία.

Πηγή: Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου (2/11/2020)

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!