Σύψας: πάνω από 10% η θετικότητα – να προετοιμαζόμαστε για κυλιόμενα lockdown

Η θετικότητα είναι πάνω από 10% παρόλο που τα κρούσματα δείχνουν να έχουν πέσει κάτω από 3.000, δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου 10 από τους 100 που ελέγχονται είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. είναι 4%, άρα η χώρα μας παρουσιάζει υπερδιπλασιασμό. Ο δείκτης R παραμένει σταθερά πάνω από 1 και συγκεκριμένα κυμαίνεται από 1,2-1,4.

Η παράταση των μέτρων είναι δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πανδημία, σύμφωνα με τον καθηγητή. Επίσης, δε θεωρεί ότι τέλη Νοεμβρίου θα βελτιωθούν σημαντικά οι δείκτες στη χώρα μας.

Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από δύο, τρεις εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown σίγουρα έως την άνοιξη.

Σημαντικός δείκτης για τον κ. Σύψα είναι η διαθεσιμότητα των κρεβατιών ΜΕΘ, που θεωρείται ο μοναδικός δείκτης που μπορεί να δώσει αισιοδοξία. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

Σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, θεωρεί ότι θα χρειαστεί όλο το 2021 για να αποκτήσει αντισώματα το 70% περίπου του πληθυσμού.

17/11/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!