Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης: ποια καταργούνται και τι ισχύει

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εφαρμοστεί απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά 10 προϊόντων από τον Ιούλιο του 2021, με στόχο να γίνει η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποσύρει τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, εναρμονιζόμενη με την κοινοτική Οδηγία. Πρόκειται για μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Για όσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα. Επίσης στα εθνικά μέτρα θα εφαρμοστεί περιβαλλοντική εισφορά από 01/01/22 με σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση σε πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων. Παράλληλα θα υπάρξουν μέτρα για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως την υποχρέωση διάθεσης επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων από 01/01/22.

Για τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών φιαλών νερού, θα εφαρμοστεί η δωρεάν παροχή νερού σε δημόσιες βρύσες μέσω των Ο.Τ.Α., σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές, από τον Ιούλιο του 2021.

Δύο δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και νερών διατίθενται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα περισσότερα από 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια για το σερβίρισμα του καφέ κάθε χρόνο!

Ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης δήλωσε:

«Προκειμένου να πετύχουμε τα υψηλά ποσοστά συλλογής στα πλαστικά μπουκάλια, εφαρμόζουμε τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θεσπίζουμε πανελλαδικό σύστημα επιστροφής εγγύησης στον πολίτη. Από 05/01/23 οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια, για τα οποία θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά, θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα, ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου αυτού και τον καθορισμό της εγγύησης θα πραγματοποιηθεί μελέτη εφαρμογής έως τον Ιούλιο του 2021».

Σχετικά με τη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση προβλέπονται οι παρακάτω κυρώσεις:

Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος
Στην επιχείρηση εστίασης: 5€ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500€).

Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων:

Στην επιχείρηση εστίασης –200 έως 5.000€ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα).

Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού για ανακυκλωμένο περιεχόμενο: 

Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος.

Πηγή: Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!