Τι γίνεται με τον επαναπατρισμό Ελλήνων;

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως ήδη έχει γίνει διακοπή πτήσεων από χώρες στις οποίες υπάρχει σοβαρό επιδημιολογικό πρόβλημα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Από Κυριακή 29 Μαρτίου στις 3:00 το πρωί και ως τις 15 Απριλίου στις 3:00 το πρωί διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία. Για την ίδια περίοδο, διακόπτονται οι πτήσεις από την Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα.

Εξαίρεση από τους παραπάνω περιορισμούς ισχύει για τις πτήσεις που αφορούν στην υποστήριξη των συστημάτων υγείας, πτήσεις που εγκρίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πτήσεις για κρατικούς-στρατιωτικούς λόγους, για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και για τις εμπορικές πτήσεις. Οι επιστροφές γίνονται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους. Προς το παρόν δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός για λόγους δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά την Αγγλία 2.850 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό και εκείνοι που πραγματικά θα επαναπατριστούν, είναι αυτοί που έχουν ανάγκη και είναι κατηγοριοποιημένοι σε τρεις άξονες:

Όσοι χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας, που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο που βρίσκονται. (π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας). Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, απαιτείται να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μία απόδειξη συνταγογράφησης.

Όσοι δεν έχουν που να μείνουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται είτε το note of termination ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό.

Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit και σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται, είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Ήδη χθες το βράδυ, ήρθαν 30 συμπατριώτες μας με προβλήματα υγείας με ειδική πτήση από το Heathrow. Άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί εκεί, είτε προερχόμενοι από νοσοκομεία της χώρας όπου είχαν τύχει θεραπείας ή άλλων επεμβάσεων σημαντικών για την υγεία τους.

Πηγή: Υπουργείο Υγείας – 28/03/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!